Пълнен пипер с киноа и амарант - Quinoa, Amaranth Stuffed Red Bell Peppers
Една от традиционните рецепти за лятото с пипер е пълнен пипер, обикновено с ориз в разновидности с добавка от различни зеленчуци и/ или яйца и сирене. Несъмнено вкусно. Аз напълних с киноа и амарант заради безспорно повечето нутриенти съдържащи се в тези семена.
Продукти:
* 7-8 бр. червен пипер
* 1 1/2 ч.ч черна киноа ( около 200 г )
* амарант 3/4 ч.ч.
* 4 чаши гореща вода
* 1 голям жълт лук
* 2 големи моркова
* 1 ч.л. едросмлян черен пипер
* 1 ч.л. мащерка
* 1 връзка магданоз
* 5-6 с.л. олио
* 1 ч.л. хималайска сол
* 2 чаши доматен сос или 3 чаши ситно нарязани или пасирани/настъргани пресни домати
1. Отрязват се капачета на пипера - дръжката с част от месестата част на пипера(на снимката горе). Семките се почистват.
2. Лукът и морковът се нарязват на ситно. Поставят се в тенджера със загрятото олио. Когато се задушат/омекнат се добавят киноата и амаранта. Сместа се разбърква около 2-3 минути. Добавя се горещата вода. Отначало първата чаша и след като се абсорбира от киноата се добавя следващата чаша. Посолете и поръсете черния пипер. Покрийте с капак и оставете да къкри на тих огън. Накрая добавете мащерката. Разбъркайте.
3. Напълнете пиперите с чаена лъжичка. Поставете в тавичка. Затворете с капачетата. Добавете доматения сос или настърганите пресни домати. Напръскайте с малко олио.
4. Печете на 180-200 С до омекване и леко препичане на пиперите (горе на снимките) . Сосът се редуцира.
5. Поднесете с прясно нарязан магданоз.
These look absolutely delicious and healthy! I'm saving this recipe. Thanks for sharing :)
ОтговорИзтриванеxo Azu
www.raven-locks.blogspot.com
Thanks, dear Azu!
ИзтриванеЗнам, че ботанически е по-правилно плодовете на растението пипер да се наричат пипер, но употребата на тази дума винаги ме е стресирала :D или поне откакто се омъжих за добричлия, преди това не бях срещала думата в разговорна реч. А колкото до рецептата - и у нас минахме на киноа вместо ориз преди време заради хранителна непоносимост у едното дете. Киноата има една специфична горчивина, с която се справям чрез предварително накисване за една нощ, неколкократно изплакване и изхвърляне на първата вода при варенето. След като кипне във втората вода, просто изключвам котлона и я оставям така за 15-20 минути и всъщност няма нужда от повече готвене.
ОтговорИзтриване:) А за мен винаги е било странно, че някъде чушките и пипера се наричат по един и същ начин :). Не съм усещала тази горчивина, за която споменаваш, Ани, може би защото обичам да усещам горчивината в някои зеленчуци (като радичиото), още преди да знам за ползите на съставката, на която се дължи. Радвам се, че си намерила начин да се справиш с тази малка пречка :)... Много често и аз накисвам киноата и след това готвя за кратко.
ИзтриванеБети,
ОтговорИзтриванесамо в твоят блог може да се прочете това правилно наименование на червените и зелени пиперки - пипер.Както е по нашия край и на книжовен български език.Всички други рецепти в интернет назовават пиперките чушки - странно защо ? А чушките са си малките, лютите чушки, които са съвсем различни от пиперките за печене или пълнене.Много вкусна, интересна плънка.
Поздрави !
Ели, предполагам и в други блогове, които се списват от добруджанци се среща. За мен е странно и объркващо обратното- чушките и пипера да се наричат просто чушки.
ИзтриванеРадвам се, че ти допада ястието! Благодаря ти!
Интересни, определено вкусни и много свежи пълнени пиперки. Поздрави, Бети!
ОтговорИзтриванеДа, много ни харесват и на нас, Кате! Благодаря ти!
ИзтриванеЗдравословен прочит на любима лятна рецепта,Бети!У дома едва ли бих приготвила специално,но ако имах възможност бих излапала една порция,толкова са апетитни,особено в този прекрасен сет чинии!Щастливо изпращане на лятото!
ОтговорИзтриванеРоси, вкусът не е толкова необичаен :) Може да опиташ някой път да замениш част от ориза с киноа - бяла, за да не личи много :) Знам, че хората ти у дома са традиционалисти, но може и да бъдат очаровани :) Благодаря ти, мила!
ИзтриванеХубава идея, Бети. И аз съм правила подобниа, ама снимките ти са фантастични.
ОтговорИзтриванеМарти, знам, че и и ти си по ескпериментите :) Благодаря ти, радвам се, че ти харесват снимките!
ИзтриванеThanks, Vikee!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Бети 😀 Свърши отпуската и за днес съм решил да приготвя тези пиперки. Искам само да попитам с каква консистенция трябва да е пълнежа, след засичане не става ли сух. Покриваш ли поне в началото чушките с фолио. Благодаря. АЗ съм Demerits Siromahov
ОтговорИзтриванеИ моята, за съжаление. Плънката е напълно готова, не изсъхва, тъй като е защитена от пипера и капачето му. Не ги покривам. Врвмето е достатъчно дс омекнат и да се запекат, а сосът да се редуцира. Резултата е това на снимката. Да ти е сладко.
Изтриване