сряда, 28 септември 2011 г.

Кулички от патладжан, просо и соева кайма-веган и без глутен








В този пост ви предлагам една много вкусна веган рецепта, без глутен с индийски привкус.Може да бъде предястие или лека вечеря, или обяд.Често правя различни плънки със соева кайма за различни зеленчуци или мусаки. Експериментирам и вместо ориз и булгур използвам киноа и други безглутенови семена и зърна.Днес ви представям един продукт,който сме свикнали да възприемаме като храна за папагалчета и други птички.Просото, освен че не съдържа глутен и е подходящо за хора, алергични към глутена, съдържа  магнезий, фосфор и неразтворими фибри.Тези му съставки го правят изключително полезна храна, която предпазва сърцето ни......Повече информация тук и тук

 Продукти:

* 1 патладжан с по-удължена форма
* 1 чаена чаша просо или киноа
* 1 чаена чаша соева кайма
* 1 средно голяма глава лук -ситно нарязан
* 3-4  кръгли домата с диаметър колкото е диаметъра на патладжана
* 2 супени лъжици настърган джинджифил
* 1 чаена  лъжичика чили или сладък червен пипер
* 1/2 връзка магданоз
*  1/2 чаена лъжичка черен пипер
* 1/2 чаена чаша олио

За украса:

* клончета босилек
* люти чушки

Приготвяне:

1.Патладжана се нарязва на дискове, дебели около 1 см.Ако е необходимо се накисва за  30 минути в подсолена вода.
2.Междувременно накисвате соевата кайма с вряша леко подсолена вода и оставяте да набъбне.
3.Нарязвате доматите на дискове по 1 см дебели и отделяте тези, които съвпадат по големина с патладжанените кръгчета..Останалите нарязвате на кубчета.
4.Сотирате лука и джинджифила в 1/2 от  олиото.Добавяте чилито.Разбърквате.Добавяте просото и разбърквате на няколко пъти.Наливате 2 1/2 чаши вода.След като заври, покривате и оставяте да къкри на съвсем слаб огън.10 минути след завирането добавяте нарязаните на кубчета домати и оставяте докато просото поеме водата.и се свари.Ако е необходимо доливане на вода-доливайте само гореща вода.
5. Докато просото се готви-включете грила.Отцедете и подсушете патладжанените  парчета. Наредете ги в тавичка, застлана с хартия..Намажете с помоща на четка или напръскайте със зехтин.Запечене леко,колкото да омекнат. Обърнете и запечете оше толкова.Оставете настрана
6. По същия начин направете с доматите или ги запечете без мазнина в тефлонов тиган.Оставете настрана
7. Загрейте останалото олио и разбъркайте в него соевата кайма.Поръсете с черен пипер.
8.Смесете просото със соевата кайма, добавете ситно нарязания магданоз.
9. Поставете в чинийка кръгче патладжан, с помоща на ринг сипете отгоре, като притискате от плънката.Внимателно освободете и поставете отгоре кръгче домат.Украсете отгоре с босилек.Поднесете с люта чушка.

Обясненията са много по-дълги от правенето на това ястие, което може да направите по свой вкус като заменяте продуктите,с такива каквито обичате.



С тази рецепта участвам в колекцията''Време е за тиквички и патладжани ''
 http://www.mycookingcreations.com/2012/07/e-il-tempo-di-zucchini-e-melanzane-la.html

Галет със смокини и лавандула - Figs and Lavender Galette


Обичам галетите-не само, защото приготвянето е много лесно, което не е за пренебрегване в определени ситуации, обичам ги защото могат да се   правят с различни плодове, защото имат хрупкава част и мека плодова.Защото са еднакво подходящи за непредвидени гости, за пикник, а също и за закуска-както правя аз.Толкова много ми харесва, че понякога правя два, защото съм унищожила другия. Днес реших да направя с любимите си смокини. 





Смокините са много специален плод за мен.Обичам тайнствения им аромат.Има някаква страст в този аромат- разточително упойващ и топъл като лятото и леко носталгичен като настъпващата есен. Обичам да бера смокини, защото по-дълго усещам аромата им.Събирам си листа, които суша и приготтвям чай през зимата. Правя сладко и дни наред из къщата се носи упойващия им аромат.И след такава пристрастеност естествено търсих и намерих парфюм, който мирише на смокиня, червило с аромат на смокиня и гел за душ....
    Но да мина към  рецептата.


Продукти:

    * около 1 1/2 чаени чаши брашно
    
* 1 / 2 чаша много студено  масло, нарязано на парченца,колкото зарчета
    
* 1 супена лъжица захар
    
* 1 / 4 ч.л. сол
    
* 2-5 супени лъжици ледена вода
    * 5 - 6 смокини, нарязани на 5-6 диска с еднаква дебелина
    
* Настъргана кора от половин лимон

    * 1/2 чаена чаша орехи+3 супени лъжици захар+1 супена лъжица брашно
    * 1 супена лъжица соево мляко за намазване отгоре и 1- 2 супени лъжици захар за поръсване.

    * 1 чаена лъжица лавандулови цветчета. 




Приготвяне:

 В блендера, комбинирайте  брашното, маслото, захарта, лимоновата кора и солта.Бъркайте докато сместа стане на трохи-с консистенция на грис . Добавяйте  ледената вода, по 1 супена лъжица  докато се получи  трошливо тесто . Не бъркйте повече. Извадете тестото от блендера и оформете на топка. Увийте в свежо фолио и поставете в хладилника  за 1 час. Смелете орехите, 3-те супени лъжици захар и 1  супена лъжица брашно.
 Върху хартия за печене разточете относително правилен кръг -около 26-28 см с дебелина около 1 см. Разпределете ореховата смес, като оставите около 3-5 см борд за прегъване  и наредете смокините, поръсете лавадуловите цветчета.Прегънете краищата навътре.Поставете в хладилника за около 30 минути. Загрейте фурната на 170 С-180 С.Намажете със соевото мляко и поръсете със захар. печете  докато придобие златист цвят.Реже се охладен.



Насладете се на последните топли слънчеви лъчи!


 






   

вторник, 20 септември 2011 г.

Лимон, джинджифил и мед къкпкейкчета с лимонова глазура

 
Обичам аромата на лимон  и много често приготвям сладкиши, и използвам в салати  този толкова свеж плод.Джинджифилът също трайно се е настанил в кухнята ми и го включвам не само,когато готвя индийско, а и в сладкиши,чай и салати. Говоря за пресния джинджифил-има изключително приятна лютивина и нежен лимонов вкус.В сушения,стрит на прах джинджифил-няма и следа от този аромат.Горещо ви препоръчвам да използвате само пресен. Ще последват рецепти с този полезен зеленчук. Джиниджифилът има славата и на афродизиак. Той е богат на етерични масла, които стоплят тялото и помагат лесно да се справите с треската и температурата, а също така изкарва токсините от организма. Ето още малко информация, която ще ви  бъде интересна.  


Тези къпкейкчета направих за пикник на племенницата ми.Всяко дете трябвало да носи домашно направени неща и аз с радост направих тези .От тази доза направавих 5 дузини мини и около 8 броя нормални къпкейкчета.Покрих ги с лимонова глазура тай като щяха да пътуват и да се носят от дете, но вие можете да се възползвате от оригиналната рецепта на
от Мелбърн,  в която е включен друг мой любим продукт-лавандула.Тя е направила маслено-млечен крем, като с млякото е направила инфузия за да извлече аромата на лавандулата.За мен, с оглед на това къде щяха да се носят беше неподходящо това покритие.


Продукти за къпкейкчетата:

* 225 грама меко масло 
* 130 грама + 45 грама пудра захар-за белтъците
3 супени лъжици мед (в оригиналната рецепта - 2 с.л.)Медът придава онази влажност, която те кара да усещиш как всяка хапка се топи в устата ти. 
* кората на 1 голям лимон (или 2 малки лимона) 
 * 3 супени лъжици пресен настърган джинджифил(в оригиналната рецепта-2 ч. л. смлян джинджифил, но и Никол споменава, че би сложила повече следващия път)
* 5 яйца-разделени
200 грама брашно 
* 1 ½ чаена лъжичка бакпулвер
* 5-6 супени лъжици захаросани лимонови кори  (в оригиналната рецепта няма)

Продукти за лимоновата глазура:


* около 300 грама  пудра захар - пресята
* сока на 1/2-1 лимон
хранителна боя(гел или прах)-по желание 

* 2-3 супени лъжици масло


Както виждате,продуктите за глазурата са ориентировъчни, тъй като зависи от вас, колко искате да е плътна глазурата.

По желание може да поръсите със захарни перлички или настъргани лимонови кори, може и със сушени лавандулови цветчета.
 
Приготвяне:


1. Загрейте фурната до 160C. Сложете хартиените капсулки във формата. 
2. Разбийте  маслото, 130-те грама захар, меда, лимоновата кора, и джинджифила на средна скорост в продължение на 5-6 минути. 
3. Прибавете един по един яйчните жълтъци като разбивате добре след всяко добавяне.
4. Пресейте брашното и бакпулвера и добавете внимателно на части към маслената смес.
5. В друга купа, разбийте белтъците, докато станат твърди. Постепенно се добавят 45-те грама захар и се бие, докато се получат твърди лъскави върхове.
 6. Внимателно на няколко пъти добавете разбитите белтъци към тестото, като се стремите да смесите добре, но и тестото да стане по въздушно.Не бъркайте повече от необходимото.
 7. С помоща на малка лъжичка или шприц с кръгъл накрайник напълнете капсулите  до ¾ от височината им-оставете място за надигане на тестото при печенето.
 8. Печете за около 15-20 минути или докато клечка за зъби излезе чиста и къпкейкчетата добият   златист цвят.Малките се пекат по- малко време.
 9. Оставете във формата   за около 5 минути, след това внимателно извадете и поставете върху решетка да се охладят окончателно.


Приготвяне на глазурата:

  
Поставете захарта и маслото в купа, добавете малко лимонов сок и започнете да бъркате.Добавяйте по малко от лимоновия сок, докато постигнете желаната гъстота.Добавете боята-капка по капка и бъркайте след всяко дабавяне-докато получите желания нюанс.

Намажете охладените кексчета и поръсете с перличките или избраната от вас поръска.


* Съвет: Намажете не повече от 10 броя и поръсете, защото глазурата засъхва и няма да се закрепят поръските.


Тези къпкейкчета са с много богат аромат и вкус.Влажни и сочни - те се топят в устата.Изключително свежи.Опитайте, ще се радвам ако споделите с мен.




понеделник, 19 септември 2011 г.

Салата с тученица и авокадо - Salad with avocado and purslane




  Днес искам да ви представя салата с един " зеленчук",който аз познавам от дете и  се изненадвам, че много хора не са и чували,че се яде. Аз го познавам от моята баба. Всъщност, както се вижда от заглавието става въпрос за тученицата.Повечето хора я смятат за плевел.Тя е обаче "интелигентен и цивилизован " плевел-няма да я намерите из гъстите треви и сред големите бурени.Тя се появява когато сте почистили градинките,и има достатъчно светлина.Обича леките песъчливи почви,често може да се види между плочките или от слънчевата страна на къщите да излиза от тесни цепнатини и да се радва на слънцето.Има малък корен и лесно се отскубва,въпреки многото разклонения.
Ето я и нея :
Тученицатата в България се води за бурен, а по цял свят е ценен зеленчук, който се култивира и продава и то на висока цена. В Германия например тя е по-скъпа от гроздето, а в Гърция и Турция я предлагат на пазара както марулите.
Допреди няколко десетилетия този зеленчук се е оценявал по достойнство. Днес обаче е напълно забравен, макар че е разпространен като бурен из цялата страна. За широкото му използуване в миналото говори фактът, че се е култивирал въпреки изобилието му в диворастящ вид. Тученицата помага за  подобряване на зрението, регулира кръвната захар, предпазва от инфаркти, от рак. Богат е на ненаситени мастни киселини и каротин. Тя има лечебен ефект при диабет, инфаркт и дори рак, доказаха преди време учени от САЩ. Много от механизмите на това действие още не са изяснени. Установено е, обаче, че мастните киселини, които съдържа, са сходни на омега-3 в рибеното масло. Вероятно те пазят съдовете от склероза и така предпазват и от инфаркт. Тези  ненаситени мастни киселини почистват кръвоносните съдове както топлата вода и сапунът мият мазнините.Тученицата съдържа 7-8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Листата й са сочни и вкусни, целулозата й е нежна. Появява се късно напролет, когато повечето листни зеленчуци вече вретенят и не са годни за консумация. Може да се бере до появата на първите слани.За диабетиците например рецептата е много лесна - режат се листата на салата, може да се прибави магданоз, ръси се с оцет, със зехтин или олио. Друг много вкусен вариант е да се приготви сух таратор вместо краставици се слага тученица, орехи, чесън. И колкото повече се консумира, толкова по-добре. Не е приятна за варене, при замразяване става лигава, най- доброто е да се използва прясна.Оригиналният източник на информацията по-горе е на д-р Атанас Михайлов и можете да видите тук. На немски се нарича Feldsalad  и означава полска салата, наистина беше от най-скъпите салати-в пакети-стръкчета от по 2-3 см,напълно измити.
На английски е purslane.Ето и малко инфо на английски за това растение .
Тученицата има и по-представителна  роднинка-направо красавица-Калдаръмчето За него обаче нямам информация дали се яде.

 

Салатата,която ядяхме като деца,беше с краставици, копър,малко чесън,олио и оцет или пък с кисело мляко.Аз ще ви предложа един по-различен вариант, с който аз понякога вечерям.
Първо пригответе дресинга:


Дресинг-този дресинг ми е един от любимите

    * 1 / 3 чаша вода
     прясно изтискан  лимонов сок-от около 1/2 лимон
    * 1 / 2 чаша кашу или орехи,може и бадеми(накиснати до омекване-поне няколко часа)
    * няколко стръка копър
    * 1 скилидка чесън
    * 1 / 4 чаша зехтин или орехово масло, понякога изполдвам от тиквени семки
    * морска  сол и черен пипер на вкус
 
    *  1/2 чаена лъжичка горчица
 


Поставете всички съставки в блендера и разбийте до гладка смес.Опитайте и добавете ако трябва сол или лимонов сок.

салата

    * 1-2 домата, нарязани на парчета
    * 1  нарязано на кубчета авокадо
    * 1-2 чаши тученица, нарязана
  

Зеленчуците и тученицата се смесват.Поливат се с дресинга.Поставят се в чиния,украсява се с маслини, ако желаете.




Надявам се, да ви допадне тази вкусна салата с този толкова достъпен и полезен зеленчук.





След получена информация за Fеldsalat (Valerianella locusta) от мои читатели, на които съм много благодарна, потърсих информация с латинските наименования на растенията и реших да редактирам тази публикация. На опаковките нямаше латинското наименование на това растение, а в интернет попаднах на информация, че е едно и също растение. Малко ме озадачи вкуса разликата във вкуса-фелд салатата има фин орехово-лешников  вкус, а тученицата, която познавам от дете е киселичка и с няколко идеи по-месести листа. Има и известна разлика във формата на стъблото и листата.


А ето тук може да прочете на английски за тученицата (Portulaca oleracea)


Салата, приготвена по-горе може да се приготви и с фелд салат и тученица. И с двата зеленчука ще имате вкусна и свежа салата. Тученицата в България е достъпна и с е намира навсякъде. Търсила съм семена за фелд салата, но без успех, а може би ще ви е  забавно, да ви разкажа, как тази година си купих пакетчета семена от лавандула, засях ги и зачаках да израстнат. Израсна предимно тученица, което за мен беше пак ок, но лавандулката се броеше на пръстите на едната ми ръка.Семенцата много си приличат. Някой път може пък да попадна на фелд салат.

петък, 16 септември 2011 г.

Млечен десерт с " пчелна пита" на Gordon Ramsay


 В този пост ще споделя една любима рецепта и колко съм щастлива от нейното откритие.



. Но първо чуйте историята й .Купувам си списание Good Food от първия му брой.Има го и в електронен вариант, но е несравнимо, поне за мен удоволствието да си го прелиствам с чаша ароматен чай. В няколко поредни броя имаше представена по една рецепта стъпка по стъпка на Гордън Рамзи.За първи път от там научих за десерта Шоколадов фондан.Изпълних стъпка по стъпка указанията,придружени от снимки и се получи перфектния шоколадов десерт.Поднася се веднага след изпичането.Когато започнеш за ядеш отвътре потича горещ шоколад, понася се неустоим аромат и се наслаждаваш с всичките си рецептори на прекрасното шоколадово удоволствие ...И понеже може да се замразява, във фризера ми винаги има по няколко за спешни сучаи.По-късно съм виждала в различни блогове публикувани рецепти за Лава кейк ,Сърце на Изаура и т.н имена, но всички те бяха този десерт. Но не за този десерт е поста ми . Гордън Рамзи стана любимият ми готвач.Не можех да чакам следващия брой на списанието за да видя нова рецепта от него. Започнах да търся в интернет.  Междувременно трябва да споделя и факта,че едни от най-харесваните от мен готови десерти,естествено шоколадови, са на Cadbury и по-специално Crunchie ,когато го опитах за първи път бях впечатлена от хрупкавия карамелен пълнеж.Винаги когато сестра ми ходи в UK ни носи и го хапваме с голямо удоволствие и наслада.Толкова ми се искаше да науча тайната на този пълнеж.Не знам вие как сте като опитвате храна, дали с насладата си представяте и как е направена, кое след кое е сложено и как е обработено.Аз го правя механично-не знам дали това е дефект, но в никакъв случчай не ми пречи да се насладя на това, което опитвам. Аз  ядях хапка,след хапка   и мислех, мислех как е направено това съшевременно леко и топящо се хрупкаво нещо.Явно беше,че е с карамелизирана захар,че има някакъв набухвател за образуване на въздушните мехурчета,но какво е?....В търсенето на рецепти от моя фаворит попаднах на клипове,в които той готви с виртуозност и лекота.Гледайки го, всяко нещо ти се струва достъпно и лесно като детска игра.Един от тези клипове беше приготвянето на "пчелни пити"-Honeycomb Можете да си представите колко бях впечатлена и щастлива от видяното.Можех и аз да  правя "пчелни пити"колкото и когато си пожелая и да ги използвам за декорации  и само да ги хрупаме, да ги топим в шоколад....


И така самата рецепта:


* 600 мл гъсто кисело мляко с  висока масленост

* 100 грама боровинки 
* 100 грама малини
* по желание захар
* 1 супена лъжица лавандулови цветчета за декорация

За пчелна пита: *

 

* 75 г мед 
* 140 г течна глюкоза 
* 400 г захар 
* 5 супени лъжици вода 
* 2 равни супени лъжици сода за хляб



 


1.Смесете в достатъчно дълбок съд(поне 3 пъти по-дълбок от височината, която заемат всички  съставки) всички съставки без содата. Разбърквайте.Когато се стопи захарта и започне да се карамелизира сместта, да мирише на карамелени бонбони,добавяме содата. Внимателно разбъркайте,сместта прилича на лава- започва да кипи от содата .Изсипете в голяма тава, покрита с хартия.
Поставете във фризера.





2.Разбийте в пасатора плодовете.Прецедете, ако желаете.
3.Извадете втвърдената" пчелна пита" и натрошете.Объркайте млякото с част от натрошените парченца-около 4-5 супени лъжици. Разсипете в чашите за сервиране и полейте отгоре с пасираните плодове. Поръсете с лавандула и по-ситни парченца пчелна пита.


* Имайте предвид,че от тези продукти излиза доста голямо количество.Можете да запазите в херметически затворена кутия и да съхранявате на сухо място.А можете да включите в други десерти.Очаквайте скоро къде съм включила аз.




 Можете да се насладите на виртуозността на Гордън Рамзи в този клип



Видяхте ли? Лесно! Направете си и вие този бърз и много вкусен десерт!

четвъртък, 15 септември 2011 г.

Маково парфе




Тази рецепта е вдъхновена от чудесните неща с мак, които бяха направили съфорумките в бг мама-Селма и Дес
Очите ми останаха по гевречетата на Селма и питката на Дес.Но мен ме теглят сладките, обичам мак-малките сини зрънца, толкова са красиви и вкуснички.И нали знаете, като си науми човек нещо, изведнъж, неочаквано идеята се избистря и я осъществяваш.Парфето се получи страхотно вкусно и красиво..нежно и ароматно... И с мнооого сини зрънца.Не е типичното парфе с желиращ агент.Заложих на гъсто разбита млечна сметана, бързите кремчета на Йоткер и сгъстен крем от жълтъци и захар на водна баня.Последното едва се удържам да не го изям от купата.  Надявам се и на вас да се хареса.



Продукти:

* 150 гр.семена от мак
* 250 мл мляко за мака
* 150 гр. захар
* 250 мл.млечна сметана-30 % масленост
* 6 жълтъка
* 1 ампула ромова есенция на д-р Йоткер
* 1 пръчица канела
* 1 пакет Paradise ванилия на д-р Йоткер
* 50 мл мляко за разтваряне на Paradise

Приготвяне:

1.Смесете макови семена с млякото в тенджера и оставете да заври. Разбъркайте,изключете котлона и добавете пръчката  канела, 50 г захар и ромовата есенция и оставете около 20 минути покрито. След това извадете пръчката канела.  






2.Разбийте на водна баня на гъст крем жълтъците с останалата захар. Трябва да получите много гъст светложълт крем.Добавете към маковата смес с разбиване и оставете да изстине.
3. Разбийте студената сметана до твърдо кремообразно състояние и внимателно на няколко пъти пъти добавете към сместа с маково семе
4.Разбъркайте в купичка праха Paradise със студеното 50 мл мляко.Добавете с разбиване в сметанено маковата смес.
5.Изсипете парфето в предварително подготвени формички. Оставете за няколко часа в хладилника.
6.Ако искате парфето ви да изглежда така изрежете от  хартия за печене ленти малко по дълги от диаметъра на чашите и поне 3 см широки и леко навлажнете.Залепете от вътрешната страна, като оставите над ръба 2 см от хартиената лента. Изсипете крема и оставете да стегне.Преди поднасяне внимателно с нож отделете парфето от хартията. Отстранете я и шприцовайте по малко сметана и украсете по желание.

*  Съвет:
Ако искате да го обърнете при поднасяне, формите трябва да са предварително много фино намазани с олио и на дъното да има кръгче от хартия-това гарантира парфектното отделяне.За отделянето от стените,минете с влажен нож отстрани и тогава обърнете.
 














сряда, 14 септември 2011 г.

Гроздова торта с крем забайон



Днес ви предлагам още една рецепта с история. Ще ви разкажа историята на забайон,такава,каквато съм я прочела от една кулинарна книга на София Лорен.
  В Италия, и по-специално на юг, младоженците се честват по живописен начин. Навсякъде, където ги канят, им поднасят крем забайон.С това ясно им се подсказва, че двете гълъбчета имат нужда да възстановят силите си в дните на любовна пеумора. По същите причини понякога може да се види някой младеж да иска на висок глас в някой бар забайон, оглеждайки гордо околните, за да им даде да разберат, че току що е излязъл изтощен от страстно любовно рандеву. Обикновено никой не се хваща на номера, за всички е ясно, че това е фукливост, но независимо от всичко, забайонът си носи славата на могъщ физически регенератор.
   Най-добрият начин да се приготви,според София Лорен, е да се направи на водна баня.Слагат се в малка тенджжерка 4 жълтъка, 100 гр. захар,1 малка лъжичка вода, разбива се непрекъснато и се вари на водна баня.Когато крема започне да се сгъстява, се прибавя по-малко  1/2 чаша марсала.Разбива се на крем, докато стане пухкав крем.Някои,продължава София, добавят и щипка канела, която още повече подобрява вкуса на крема. Може да се сервира с резени пандишпан. 


За тортата, която ви предлагам избрах лек блат с бадеми, които подхождат на гроздовия вкус. Правила съм я и с лешници,също е много вкусно.Преварителното леко запичане на ядките подсилва аромата им. Забайона приготвих като се базирах на горната рецепта, но не използвах ликьорното вино марсала, а бяло вино и малко сок от грозде.Ако се приготвя за малки деца е по-подходящо само сок от грозде.(Приготвяла съм я със сок от грозде- липа, много разпространен в Добруджа, ароматен сорт грозде за млади вина.Всъщност от това грозде си правя сок, за съжаление не става за вино, което да отлежава.)Канелата в крема е само  лек нюанс и в никакъв случай не е осезаема,например като в десерт мляко с ориз или ябълков сладкиш.Карамфила също  дообогатява аромата, без да се натрапва.


Обясненията са по - дълги от самото приготване. Постарах се да обясня по-подробно за хора, които нямат опит с работата с желатин,където трябва да се уцели точния момент на смесване на желирана смес със сметана например. Да продължим с рецептата.



Продукти:

за блата:

* 5 яйца-разделени
* 150 грама захар
* 100 гр. смлени леко запечени бадеми
*  кората на 1 лимон
* 1 с.л.лимонов сок
* 125 гр.брашно
* 4 с.л. бяло вино

за забайона:

* 300 мл бяло вино или сок от грозде, ако използвате червено грозде кремът ще има лек розов цвят.
*  1 лимон-изтискан,запазете и корите
* 1 ч.л. канела
* 2 гвойздейчета карамфил
* 20 гр. желатин на д-р Йоткер
* 4 яйца
*  150 гр. захар
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер
* 400 мл млечна сметана

за декорация:

* грозде-бяло и червено ароматно, десертно-колкото да покриете тортата-около 500 гр *
* 10 гр желатин на д-р Йоткер
* 3 с.л. захар
* 250 мл бяло вино


* Ако желаете, можете да почистите  семките на гроздето.



Приготвяне на блата:

Загрявате фурната на 180 градуса. Разбивате жълтъците с настърганата кора на лимона, 50 гр. захар и загрятото вино. Разбивате отделно белтъците с лимоновия сок на сняг. Когато се оформят  върхове, добавете останалата захар и продължете да разбивате до лъскави и устойчиви твърди върхове. Добавете брашното с ръсене към белтътчната смес. Към всичко това се добавят и разбитие жълтъци. Внимателно се добавят и смлените бадеми,като се ръзбърква леко, за да не спадне въздушността . Тестото се изсипва в облицована с хартия форма.Пече се около 25-30 минути или до суха клечка.

Приготвяне на плънката:

Желатинът се накисва в 2-3 лъжици студена вода, докато набъбне. Виното или гроздовият сок се загрява заедно с лимоновият сок и кората, в която са набодени карамфилчетата, канелата.След като сместта заври, изключете и оставете 10 минути.Яйцата се разбиват на водна баня със захарта  и  ванилията.Когато започнат да се сгъстяват,на тънка струйка добавете прецеденото,горещо, ароматизирано вино. Продължете да разбивате още 5- 6 минути.Отстранете и затоплете желатина докато се стопи, без да завира.Добавете го към крема, разбийте и оставете да студено в хладилника. От време на време разбърквайте. Когато кремът достигне консистенцията на суров яйчен белтък, е готова да се смеси с разбитата,охладена сметана. Към сметана прибавяте на части от полужелиралия забайон и разбивате след всяко добавяне.
Ако желаете,може да разрежете блата хоризонтално на две. Поставяте единият блат, в чинията в която ще сервирате, заграждате с регулиращ се ринг, затягате и изсипвате крема,отгоре поставяте другия блат и притискате внимателно. Аз не разполових.
Нареждате гроздето и поставяте в хладилника, докато подготвите желираната смес за отгоре.



Изпекох блата в по-голяма форма и не го разделих на две.
Накисвате желатина и тогава стопявате, без завиране,като добавите захарта и няколко лъжици  вино. Смесвате с останалото студено вино. (Това ще съкрати  времето за стягане.)Оставяте в хладилника докато започне да се желира. Изсипете внимателно върху гроздето,като си помагате с четка , за да покриете всяко зрънце грозде. Оставете да се стегне поне за час в хладилника. Когато се убедите, че е напълно втвърдено, с помощта на нож, внимателно  освободете тортата и махнете ринга. Нарежете тортата с мокър нож.