Пролетни рулца - Spring Rolls


Бърза и свежа храна. Здравословно предястие или основно. Подходящо за вземане на работа или пикник. Да, няма вечно да бъдем в изолация! А пикник може да се организира навсякъде. Както разходките са по терасата, коридорите или стълбището, както киното и фитнесът са в хола, ресторантът в кухнята, така и пикникът може да е на голямото легло или на пода. Застелете  с одеалото за пикник, пригответе кошница с напитки, чаши и храна. Важното е да сме ведри и в настроение и да се забавляваме. Да, не е същото, пикникът не е само ядене на храната, която сме взели, той е поляната с полюшващи се тревички от вятъра, песните на птиците, цветята, от които се носи аромат, жужащите пчели, галещите слънчеви лъчи и още толкова аромати, звуци и усещания, които те завладяват, когато си навън! Това ми е най-трудното - да не мога да избягам сред природата. Да отида до пустия морски бряг, до гората, дори до парка! 

Запазете си тази рецепта, по-скоро идея! Надявам се скоро вратите ни да бъдат отворени! 


Ако никога не сте приготвяли такива рулца ще ви кажа, че освен лесни  и бързи, може да  приготвите с най-обикновени и достъпни продукти, да проявите творчество и през цялото време ще се забавлявате. Рулцата са невероятно леки, ефирни, хрупкави, нежни и тоооолкова красиви.
Ето какво трябва да имате задължително- оризови кори и някакви зеленчуци - салата, чивас, зелен лук, червен лук, кълнове, различни видове зеле, репички, цвекло, моркови, краставици, авокадо, листа спанак, рукола, сусам, ядливи цветя, стръкчета магданоз ....
Приготвянето се състои в нарязване, рендосване на зелето, репичките, морковите, цвеклото, нарязване на авокадото, на лука. Колкото по-тънки са зеленчуците, толкова по-добре- няма да има опасност оризовите листи да се накъсат. Пригответе всички зеленчуци на работния плот.



Ето какво използвах аз:

Продукти:

за 8 рулца

* 8 оризови листи
* лимонов сок- по желание
* гореща вода
* нежни листа от салата- например копфсалата и/или фризе
* кълнове от алфа алфа и ряпа
* поници от боб мунг
* 1 авокадо, нарязано на тънки парченца и поръсено с лимонов сок, за да не потъмнее
* стръкове чивас
* няколко стръка магданоз
* един настърган морков
* 1/2 краставица нарязана с ренде на кръгчета
* 4-5 репички тънко рендосани
* 2 с.л. саликорния- това е солена трева, която може да пропуснете
* 1 червен лук - тънко рендосан
* ядливи цветя - теменуги и венчелистчета от невен
* бял и черен сусам

За соса за потапяне:

* 150 г сусамов тахан
* 2 с.л. соев сос
* 1 с.л. лимонов сок
* 1 с.л. паста от люти чушки- на вкус
* 1 с.л. оризов оцет

Начин на приготвяне:

1. Поставете гореща вода в достатъчно голям съд, така че да може да потапяте оризовите кори цели. Овкусете с малко лимонов сок, ако искате. Дръжте останалата вода топла и долейте при необходимост.
2. Потопете един оризов лист в топлата вода и дръжте докато омекне и стане прозрачен и гъвкав- около 5-6 секунди. Леко отцедете от водата и поставете на плота или в чиния, може и на дървена дъска.
3. Започнете да нареждате плънката от средата към себе си. Ако използвате цветя, сложете първо тях. Поръсете малко от двата вида сусам за красив акцент. Отгоре поставете зелените листа от салата или кълновете, добавете кръгчета краставица, репички, лук, моркови,  саликорния, 2-3 парченца авокадо, чивас и магданоз.
4. Прегънете от двете страни, тези които са перпендикулярно на вас и плънката. След това хванете края, който е към вас, заедно с плънката и внимателно навийте към центъра стегнато. Стегнато, но не толкова, че да се скъса оризовия лист. Забавлявайте се и подреждайте по различен начин зеленчуците за плънката за да получите разнообразни на вид пролетни рулца.
5. Поставете готовите рулца в чиния с шева надолу.
6. Разбъркайте всички съставки за соса. Сипете в малка купичка.
7. Поднесете рулцата студени или на стайна температура със соса за потапяне.

Това е! Насладете се!



Коментари

  1. БЕТИ,
    чудесна идея.Веднага ще ги спретна тези рулца,имам оризови кори.Изглеждат красиво и вкусно.Прекрасно предложение за Великия пост.
    Поздрави и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни