петък, 26 юли 2013 г.

Цветен баркод. Лятна салата от мариновани зеленчуци и цветя - Color barcode. Flowers and Marinated Vegetables Summer Salad


Обичам всички сезони. Всеки е красив по своему, има своето очарование и носи различни изживявания и усещания. Лятото е обаятелно с дългите, топли вечери, морето, хладната милувка на вълните, освежаващата, ласкава и зелена прегръдка на планината, и разбира се богатството от багри, вкусове и аромати, които ни предлага изобилието от плодове, зеленчуци, цветя и билки.


 Днешната салата, не е толкова рецепта, а е по скоро представяне на част от цветята, билките, с които можем да направим салатите и ястията по-красиви и ароматни. Показвала съм много от тях и разбира се ще продължавам да го правя, защото ги обичам, много ги харесвам и са непрекъснато на трапезата ни. Искаше ми се да събера повече, възможно всички, но не успях. За сега, но има време, има още много летни дни!
Все пак се надявам това представяне да ви донесе настроение, и идеи.


За салатата използвах нарязани на пръчици и леко бланширани тиквички, зелен боб, бял плосък боб, моркови, цвекло, дръжки от цвекло. Приготвих марината от латинков оцет, лимонов сок и зехтин. Накиснах ги, като оставих в хладилника.Единствено цвеклото накиснах в отделен съд за да не оцвети останалите заленчуци. Аз държах около час,  но времето може и да е по-дълго. След това  ги отцедих върху кухненска хартия.


Ядливите цветя, които използвах и може да видите на снимките са:

невен, цветове от латинки, метличина, цветове от полска челебитка, цвят от краставица, горски слез, риган, цветове от люцерина, цветове от боб, стръкчета мента, стръкчета маточина, цветове от жълт кантарион, теменужки.

Можете да ги изядете или да накъсате венчелистчетата и с тях да поръсите салата или ястие. А може и да не ги ядете, но със сигурност ще знаете, че в чинията ви няма отровни растения. 

  С цветовете от латинка може да си ароматизирате и обагрите оцет. Аз тази година нямам много, но за следващата непременно ще посея повече. Нямам представа защо не изникнаха всички семенца. От зелените плодчета може да си направите мариновани и да използвате като подправка. На вкус са същите като каперсите. Надявам се да успея да снимам поне оцета и да ви покажа какъв невероятен цвят се получава. Вкусът е същия като на каперсите- леко лют с пикантен аромат. Листата имат същия вкус и могат да се добавят в салата.



 

   Желая ви слънчева, цветна, ароматна и               усмихната  неделя! 





понеделник, 22 юли 2013 г.

Кексчета с касис и крема сирене глазура с касис - Double Black currant cupcakes

Преди време, когато с дъщеря ми често пътувахме до София на преглед при ортодонта й(ортодонтите са специалисти, които коригират неправилно растящи зъби), докато чакахме да стане часа за посещение се отбивахме в DUNKIN DONUTS кафето на Витошка и с удоволствие похапвахме от разнообразните понички. Няма голямо разнообразие в тестото, но пък с различните глазури и гарнитури донякъде балансират това. Един от любимите ни вкусове е Бостън крем пай. Харесват ни и с плодовите добавки...и с кокос и с банан...Често дъщеря ми иска да й направя понички, и да са точно такива. Не съм попадала на рецепта, а и искам да не се пържат, а да се изпичат във фурната. Ако някой е изпробвал такава рецепта, моля да я сподели с мен. Ще се радвам да ги опитам.  От време на време пак подпитва, дали не съм намерила рецепта и няма ли да измисля най-накрая. Скоро пак се сети и след отрицателния отговор предложи да си направим някакви кексчета, но с различни вкусове, също като донатите!!! Ах, тези донъти!
Хрумна ми да направя една доза кекчета и по почина на Дънкин- с различни вкусове. Така и направих.От една доза тесто за Бостън крем пай изпекох няколко кексчета с череши, няколко с касис, и няколко напълних със сладкарски крем и полях с шоколадова глазура.Днес ще ви покажа, тези с касис.


  Кексчетата с касис покрих с глазура от крема сирене, малко масло и сироп от касис.
 Получиха се много ароматни, сочни и вкусни. Идеята за това с едно печене да имаме асортимент от вкусове много ни допадна






Кексчета:
 
* 3/4 чаша брашно
* 1 чаена лъжичка сода бикарбонат 
* 1/4 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици мляко
 * 4 с.л. безсолно масло на стайна температура 
* 1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия 
* 5 големи яйца, при стайна температура-разделени на белтъци и жълтъци 
* 3/4 чаша захар на пясък 
* 1/4 чаена лъжичка лимонтозу 

Приготвяне:
 
1. Загрейте фурната на 170  С.

2. Пресейте брашното, содите, солта и оставете настрана. Загрейте в малка тенджера млякото и маслото, докато се стопи. Добавете ванилията, покрийте тенджерата и оставете на топло.
 
3. Поставете белтъците в чиста купа и разбийте на висока скорост, докато се разпенят. Добавете лимонтозуто и разбийте на гъст сняг. Постепенно добавете половината от захарта и продължете да биете до твърди върхове. Оставете купата настрана. 

4.Разбийте жълтъците с останалата  захар на средно висока скорост, докато сместа добие нежен светложълт цвят-около 5 минути. Добавете разбитите белтъци към жълтъците.Не разбивайте. С помоща на сито поръсете брашното върху белтъците.Добавете отстрани и разтопеното масло и мляко. Със силиконова шпатула, с няколко движения разбъркайте леко до еднородна смес. 
5. Разпределете сместа равномерно в силиконови формички за кексчета. Напълнете  от 1/2 до 3/4 от височината на формичката. Ако ще слагате плодове напълнете до половината, поставете плодовете и ако се налага добавете малко тесто, така че формичките да са пълни не повече от 3/4  от обема си. Добавете в някои зрънца касис. В други почистени череши или вишни.Лекичко ги бутнете надолу с клечка за зъби. Няколко оставете без плодове за да напълните по-късно със сладкарски крем и да полеете с шоколадова глазура. Така ще имате вкусни кексчета- Бостън крем пай. 
6.Печете докато върховете станат леко златисти и пробвайте с клечка. Ако излиза суха, без полепнали трохи, кексчетата са готови. Не печете повече от необходимото за да не станат сухи.
 
7.Охладете отначало във формата и след 5-10 минути може да извадите и охладите на решетка напълно.

Не съм пробвала да ги пека в хартиени капсули и не мога да дам мнение как ще се вадят, но в силиконовите чашки се получи идеално.


Продукти за крема сирене глазура с касис:

* 200 гр крема сирене на стайна температура
* 50 грама масло на стайна температура
 * 2 с.л. гъст сироп от касис

Приготвяне:

1 Разбийте маслото, добавете на порции сиропа от касис, като не спирате да разбивате.
2. Добавете малко по-малко крема сиренето. Разбивайте само, докато стане еднородна смес. 3.Оставете леко да се охлади и поставете в пош със звездовиден накрайник. Шприцовайте глазурата върху студените кексчета. Ако нямате пош и накрайник може просто да намажете глазурата върху кексчетата.

Сироп от касис:

Този сироп използвах за да намажа чинийката под кексчето за допълнителен колорит и аромат. А също и да добавя в глазурата.

Продукти:

* 1/2 ч.ч. касис
* 3 с.л. захар
* 50 мл вода

Всичко се поставя на средно силен огън да заври и касисът да омекне. Претрива се през цедка и прецедената течност се поставя на огъня докато се редуцира до желаната гъстота на сироп. Капка от него да не се разтича. Отстранява се от огъня и се остава да изстине. Гъстата част, която е останала в цедката, може да се използва за ароматизиране на оцет например или да се добави към сладолед, ако не я изядете, де.


След като сиропа изстине, а това допълнително го сгъстява, с помоща на силиконова четка намазах дъното на чинийката. Наредих няколко зрънца свеж касис и поставих кексчето.Неви беше впечатлена и каза, че е по-вкусно от донътите.

Най-сетне! Но все пак аз продължавам да търся подходяща рецепта за понички, които да се пекат на фурна. Имам си и формичка даже!

неделя, 21 юли 2013 г.

Коктейл с диня и узо - Watermelon cocktail with ouzo


Спомняте ли си родителите ни през лятото как инжектираха със спринцовки в дините мастика? Макар че не пия, много харесвам аромата на анасон. Купувала съм бонбони само защото са с този аромат.Тези спомени и аромати са в основата на импровизираното динено парти, което си спретнахме с приятели у дома.
Много малко плодове не харесвам пасирани на сок.Е, някои не стават- смокините например, но динята не ми харесва пасирана, освен ако не е замразена на сорбе или гранита. Варианта да я пасирам и смеся с узо отпадна. Не ми се искаше излизам, да купувам спринцовка и да пълня цялата диня с узо(мастика)-аз и децата не пием. Издълбах топчета, които полях с ароматната напитка и оставих в хладилника. После само разпределих в чаши и украсих с маточина и мента. За удобство сервирах с коктейлни клечки. Идеята за коктейла си остана, просто не пасирах динята, но сервирах в стъклени чаши и като коктейлни хапки-глътки :) За гладните, някъде добавих бейби моцарела. На тях сложих босилекови листа. Съчетанието е много свежо и вкусно. Тъй като се заформи динено парти, сервирах и динени хапки.


Продуктите са ясни, но все пак :

* студена диня
* узо или мастика
* свежа маточина или мента
* коктейлни клечици

по желание:

особено, ако има гладни или непиещи мастика- бейби моцарела и листчета босилек

 От динята издълбах топчета. Поставих в дълбока купа и полях с узо.Покрих със свежо фолио и поставих в хладилника за час.Разбърках внимателно 2 пъти. Разпределих топчетата в чаши и украсих с клончета маточина.

В някои  чаши поставих топчета бейби моцарела. Тях декорирах с листенца босилек.





Лежерен следобед, с приятни разговори, около свежата и ароматна диня.
 Аз издълбах половин 10 килограмова диня на топчета, и чашките много кратно се пълнеха  с нови топчета. Част от останалата диня сервирах на вкусни хапки с козе сирене, черен пипер и босилек. Вижте тук 
.
                                                            
                                                  

събота, 20 юли 2013 г.

Салата от мариновани тиквички и глухарче - Marinated zucchini salad with dandelion leaves


Едно лято, преди доста години, се наложи да измислям спешно вечеря. Наоколо нямаше магазини, за да прибягам и да купя нещо. В хладилника нямаше кой знае какви продукти, да не казвам никакви. Но имах пълна торба с краставици.Естествено със салата от краставици не бих могла да нахраня никого и ми хрумна да ги опържа както се пържат тиквичките. Нарязах ги, панирах в брашно и започнах голямото пържене. Имаше от къде да набера копър, имах оцет и направих едно "сосче" с което да се полеят " тиквичките". Сервирах ги, хапнаха си хората сладко, сладко и накрая ме питаха откъде съм намерила тиквички. Казах че това са краставици. Не можеха да повярват, и за всеки случай провериха торбата, в която нямаше почти нищо. Струваше им се невероятно.

 А оттогава пък заменям краставиците в салатата с тиквички. Те са по плътни и затова предпочитам леко да се мариноват в оцет или лимонов сок и зехтин, като добавям копър, семена от копър, малко чесън. Плътността и неутралния вкус на тиквичките ги правят и много успешен заместител на ябълките например в кекс. Но за това друг път.
 

 Докато приготвя вечерята, салатата се е мариновала и готова за поднасяне. Често прибавям и някакви  зелени листа- от тученица или глухарче, спанак или зелена салата. В случая имах пресни, млади листа от глухарче. Тъй като са леко горчиви ги накисвам във вода с малко лимонов сок. Стават и по хрупкави.Вие може да замените с някои от по-горните листи или да пропуснете.


За по забавен и красив вид някои от тиквичките нарязах с формички за сладки.Поръсих и с пресни цветчета от люцерина.Вие може да поръсите с копър.





Продукти:
за 4 порции

*  3 малки тиквички, аз изполвах и мини тиквички.
*  15-20 млади листа от глухарче, може да замените със спанак, тученица.
*  1 с.л. семена от копър
*  сока и кората на 1 лимон
*  сока и кората на 1 лайм
*  4 с.л. зехтин




Приготвяне:

1. Настъргват се корите на лимона и лайма, предварително добре измити. Изтисква се сока.
2. Семената от копъра леко се загряват  за да пуснат аромата си и се счукват.
3. В купа се смесват зехтина, корите от лайма и лимона, копъровото семе.Може да добавите и скилидка пасиран чесън.
4. Тиквичките се нарязват на тънко и се разбъркват с маринатата. Покриват се със стреч фолио и се оставят в хладилника. Добре е да поседят 30-40 минути. Може и няколко часа.
5. Когато сте готови с вечерята изваждате тиквичките, добавяте листата от глухарче и разбърквате. Разпределяте в чиниите и поръсвате с копър.Аз поръсих със цветчета от люцерина. Сервирайте допълнително с парче лайм или лимон.


 Насладете се на лятото и свежите зеленчуци.



четвъртък, 18 юли 2013 г.

Картофи с билки - Potatoes with herbs


 

Много популярно лятно ястие са печените картофи.Вкусни са дори и само със сол. А всяка подправка, която добавяме към тях обогатява вкуса и ги прави любими за обяд или вечеря. Всяка година отглеждам подправки на терасата си, но съвсем различно е, когато са в градината, под дъжда и слънцето. Много се радвам, че всичко, което засях поникна и имам една хубава градинка на село с най-различни ароматни подправки.


Продукти:

* картофи с еднаква форма-предвидете по 2-3 за порция
* чесън- по 2-3  скилидки за всеки картоф, нарязани на тънки филийки
* сушена мащерка, риган
* черен пипер
* сол
* малко олио
* по желание 1-2 лъжици краве масло
* свежи клончета розмарин, естрагон, копър, див лук, риган, мащерка, лимонова мащерка
* крем фреш д-р Йоткер, може да замените със заквасена сметана.



 Приготвяне:

Аз сварих картофите за 10 минути. Загрях фурната на 180 С. Разрязах на тънки дискове но не съвсем до край. Сложих ги в намазана тавичка с олио. Във всеки разрез сложих тънка филийка чесън. С четка потопена в олио минах 1-2 пъти отгоре всеки картоф. Поръсих със смес от сушените мащерка, риган, сол и черен пипер. Може да добавите и няколко иглички от розмарина.
Изпекох до почервеняване и омекване на картофите. Веднага след като извадите може да намажете и с краве масло.Особено, ако не разполагате със сметана или крем  фреш за поднасяне.

Сметаната или крем фреша, с които се поднасят достатъчно овкусяват и ароматизират.
Много са вкусни с чаша джинджифилова бира.


 Докато се пекат картофите, може да украсите чинийките с ароматните подправки. Или да ги сложите в чашка, откъдето всеки да си взема предпочитаната от него. Дивият лук нарежете с ножица и поръсете върху сметаната.






сряда, 17 юли 2013 г.

Салата от зелен боб и сметаново чеснов сос - Green Bean Salad with Creamy Garlic Sauce



Една салата, която се приготвя много бързо, ако имате подходящия боб-без "конци" ,млад. Моят беше току що набран.Ако нямате сметана, може да използвате и гъсто кисело мляко. Приготвяла съм я и само с дресинг от зехтин, оцет и копър.

 Когато бяхме на село с майка ми я направих с гъсто овче мляко, а после у дома със сметана. Много се зарадвах като видях колко бобчета има навързали.

 Продукти:

за 2 порции

* 2  снопчета боб, колкото обхваща ръката ви.
*  6-7 с.л. сметана или гъсто кисело мляко
* 1 връзка копър
* цветове от боб
* 1 с.л. зехтин
* по желание малко сол



 Приготвяне:

Бобът се пуска във вряща, леко посолена вода . Попарва се около 5-6 минути. Пробвайте с виличка. Трябва да е леко хрупкав и да запази приятния си зелен цвят. Аз попарвах 6 минути. Изсипете в гевгир и залейте със студена вода.Отцедете добре.
Наредете в чиния и полейте със сметановия сос, приготвен от разбитата сметана и зехтинът. Поръсете с нарязан на ситно копър. Украсете и сервирайте.

 Бързо и вкусно. Аз изрязах само дръжките на бобовите шушулки. Заострената част ми харесваше. С тази салата, може и да похапнете, ако сложите повече от едно снопче в чинията.:)
На мен много ми се услади, нали го скъсах със собствените си ръце....