Салата от мариновани тиквички и глухарче - Marinated zucchini salad with dandelion leaves


Едно лято, преди доста години, се наложи да измислям спешно вечеря. Наоколо нямаше магазини, за да прибягам и да купя нещо. В хладилника нямаше кой знае какви продукти, да не казвам никакви. Но имах пълна торба с краставици.Естествено със салата от краставици не бих могла да нахраня никого и ми хрумна да ги опържа както се пържат тиквичките. Нарязах ги, панирах в брашно и започнах голямото пържене. Имаше от къде да набера копър, имах оцет и направих едно "сосче" с което да се полеят " тиквичките". Сервирах ги, хапнаха си хората сладко, сладко и накрая ме питаха откъде съм намерила тиквички. Казах че това са краставици. Не можеха да повярват, и за всеки случай провериха торбата, в която нямаше почти нищо. Струваше им се невероятно.

 А оттогава пък заменям краставиците в салатата с тиквички. Те са по плътни и затова предпочитам леко да се мариноват в оцет или лимонов сок и зехтин, като добавям копър, семена от копър, малко чесън. Плътността и неутралния вкус на тиквичките ги правят и много успешен заместител на ябълките например в кекс. Но за това друг път.
 

 Докато приготвя вечерята, салатата се е мариновала и готова за поднасяне. Често прибавям и някакви  зелени листа- от тученица или глухарче, спанак или зелена салата. В случая имах пресни, млади листа от глухарче. Тъй като са леко горчиви ги накисвам във вода с малко лимонов сок. Стават и по хрупкави.Вие може да замените с някои от по-горните листи или да пропуснете.


За по забавен и красив вид някои от тиквичките нарязах с формички за сладки.Поръсих и с пресни цветчета от люцерина.Вие може да поръсите с копър.





Продукти:
за 4 порции

*  3 малки тиквички, аз изполвах и мини тиквички.
*  15-20 млади листа от глухарче, може да замените със спанак, тученица.
*  1 с.л. семена от копър
*  сока и кората на 1 лимон
*  сока и кората на 1 лайм
*  4 с.л. зехтин




Приготвяне:

1. Настъргват се корите на лимона и лайма, предварително добре измити. Изтисква се сока.
2. Семената от копъра леко се загряват  за да пуснат аромата си и се счукват.
3. В купа се смесват зехтина, корите от лайма и лимона, копъровото семе.Може да добавите и скилидка пасиран чесън.
4. Тиквичките се нарязват на тънко и се разбъркват с маринатата. Покриват се със стреч фолио и се оставят в хладилника. Добре е да поседят 30-40 минути. Може и няколко часа.
5. Когато сте готови с вечерята изваждате тиквичките, добавяте листата от глухарче и разбърквате. Разпределяте в чиниите и поръсвате с копър.Аз поръсих със цветчета от люцерина. Сервирайте допълнително с парче лайм или лимон.


 Насладете се на лятото и свежите зеленчуци.



Коментари

  1. Бети, невероятно красиви снимки, аранжировка... Просто е приказно! Обичам салата от тиквички, но за съжаление сама си я консумирам. С уводолствие ще опитам твоя вариант.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, благодаря за прекрасния коментар! Радвам се, че ти харесва тук!
      У дома всички харесваме тиквичките на салата.

      Изтриване
  2. Бети, харесвам всичките ти предложения, но едно нещо най-много - запазеният стил на презентация! Винаги бих познала твоите снимки, чудесни картини рисуваш с фотоапарата.
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря за комплимента! Радвам се!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Бети, много свежо лятно предложение!
    Красива аранжировка!
    Прегръдки и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря ти сърдечно!
      Прегръдка!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни