Салата от мариновани тиквички и глухарче - Marinated zucchini salad with dandelion leaves
Едно лято, преди доста години, се наложи да измислям спешно вечеря. Наоколо нямаше магазини, за да прибягам и да купя нещо. В хладилника нямаше кой знае какви продукти, да не казвам никакви. Но имах пълна торба с краставици.Естествено със салата от краставици не бих могла да нахраня никого и ми хрумна да ги опържа както се пържат тиквичките. Нарязах ги, панирах в брашно и започнах голямото пържене. Имаше от къде да набера копър, имах оцет и направих едно "сосче" с което да се полеят " тиквичките". Сервирах ги, хапнаха си хората сладко, сладко и накрая ме питаха откъде съм намерила тиквички. Казах че това са краставици. Не можеха да повярват, и за всеки случай провериха торбата, в която нямаше почти нищо. Струваше им се невероятно.
А оттогава пък заменям краставиците в салатата с тиквички. Те са по плътни и затова предпочитам леко да се мариноват в оцет или лимонов сок и зехтин, като добавям копър, семена от копър, малко чесън. Плътността и неутралния вкус на тиквичките ги правят и много успешен заместител на ябълките например в кекс. Но за това друг път.
Докато приготвя вечерята, салатата се е мариновала и готова за поднасяне. Често прибавям и някакви зелени листа- от тученица или глухарче, спанак или зелена салата. В случая имах пресни, млади листа от глухарче. Тъй като са леко горчиви ги накисвам във вода с малко лимонов сок. Стават и по хрупкави.Вие може да замените с някои от по-горните листи или да пропуснете.
За по забавен и красив вид
някои от тиквичките нарязах с формички за сладки.Поръсих и с пресни
цветчета от люцерина.Вие може да поръсите с копър.
Продукти:
за 4 порции
* 3 малки тиквички, аз изполвах и мини тиквички.
* 15-20 млади листа от глухарче, може да замените със спанак, тученица.
* 1 с.л. семена от копър
* сока и кората на 1 лимон
* сока и кората на 1 лайм
* 4 с.л. зехтин
Приготвяне:
1. Настъргват се корите на лимона и лайма, предварително добре измити. Изтисква се сока.
2. Семената от копъра леко се загряват за да пуснат аромата си и се счукват.
3. В купа се смесват зехтина, корите от лайма и лимона, копъровото семе.Може да добавите и скилидка пасиран чесън.
4. Тиквичките се нарязват на тънко и се разбъркват с маринатата. Покриват се със стреч фолио и се оставят в хладилника. Добре е да поседят 30-40 минути. Може и няколко часа.
5. Когато сте готови с вечерята изваждате тиквичките, добавяте листата от глухарче и разбърквате. Разпределяте в чиниите и поръсвате с копър.Аз поръсих със цветчета от люцерина. Сервирайте допълнително с парче лайм или лимон.
Насладете се на лятото и свежите зеленчуци.
Debe estar muy rico!!!!! Feliz domingo Bety.
ОтговорИзтриванеGood Sunday to you, Maria!
ОтговорИзтриванеHugs!
Бети, невероятно красиви снимки, аранжировка... Просто е приказно! Обичам салата от тиквички, но за съжаление сама си я консумирам. С уводолствие ще опитам твоя вариант.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Таня, благодаря за прекрасния коментар! Радвам се, че ти харесва тук!
ИзтриванеУ дома всички харесваме тиквичките на салата.
Бети, харесвам всичките ти предложения, но едно нещо най-много - запазеният стил на презентация! Винаги бих познала твоите снимки, чудесни картини рисуваш с фотоапарата.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Гери, благодаря за комплимента! Радвам се!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Бети, много свежо лятно предложение!
ОтговорИзтриванеКрасива аранжировка!
Прегръдки и слънчева седмица!
Тили, благодаря ти сърдечно!
ИзтриванеПрегръдка!