петък, 28 октомври 2016 г.

Шоколадова торта с круши, стафиди и сушени сини сливи - Chocolate Cake with Pears, Raisins and Prunes







Случвало ли ви се е да искате да приготвите някаква торта с различни  съставки - блатове, кремове, да сьчетаете текстури, вкусове, аромати, цветове и всичко да се допълва, контрастира в перфектна хармония. Аз обичам да правя торти, макар че, все повече и повече у дома намаляваме захарта, някои по здравословни причини, други просто защото нямаме нужда от наситен сладък вкус. И разбира се всеки повод за торта е добре дошъл за осъществяването на една такава сладка мечта.
Първо мечтата е съвсем неопределена - знаете, че ще приготвите торта - налице е повода. Второ, искате да е специална, и тя малко по малко започва да се оформя в мислите ви с вкусове и визия, започвате да ги усещате  и да записвате, и да скицирате.






Някои от детайлите ви хрумват в процеса на приготвяне или в последния момент, други са резултат от щастливо стечение на обстоятелствата - намирането на шафранови минзухари при мен. Докато чакам тортата да се спои, прескочих до една гора за гъби....Гъби намерих, но не за тях ще разказвам днес. На хълма до гората намерих тези ароматни минзухари.  По много красив начин допълниха идеята за ароматната шафранова круша и добавиха нежност и свежест с лилавия си цвят.






Нямам представа защо почти всяка година на тази дата в ума ми са все някакви крушови фантазии, съчетани с шоколад. Миналогодишната не съм я показвала, някой ден, ще я видите и нея.


По- долу ще видите продуктите за блатовете и кремовете, с които направих тази толкова шоколадова и вкусна торта. Постарах се да напиша последователността за изпълнение, за да може, който иска да я приготви без затруднения.
Може да изглежда дълго и с много продукти, но когато се прочете всичко, се оформя целия  план за действие и никак не е сложно изпълнението.



За един блат  Devil's food cake, разделен на три платки.

Продукти:

Сухи:
* 340 г брашно
* 380 г кокосова захар
* 90 г какао
* 1 с.л. (равна) сода
* 1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол

Мокри:
* 360 мл прясно мляко
* 120 г стопено краве масло
* 1 ч.л. оцет
* 3 големи яйца
* 240 мл гореща вода
* 1 с.л. ванилов екстракт

Изпекох два блата , т.е. два пъти забърках тази смес. За изпичането използвах форма с диаметър 20 см и височина 10 см. Всеки от блатовете разделих на три равни. Изрязаната изпъкнала част от  горе се запазва за бонбони, кейк попс или добавка към сладолед, основа за сладоледена торта, трайфъл, ... Може да се замрази.

Готовата торта след сглобяването с кремовете се получи с височина 20 см.

Приготвяне:




1. Формата се намазва с масло и поръсва с брашно. Оставя се настрана.
2. Млякото се разбърква с оцета.
3. Фурната се загрява на 160 С .
4. Сухите съставки се пресяват, добавя се захарта. Разбърква се сместа.
5. В друга купа се смесват всички мокри съставки. Разбиват се за кратко.



6. Към сухите се добавят мокрите. Разбива се бавно, около 2 минути, докато сместа стане гладка и еднородна. Сместа е гъста, както се вижда на горната снимка.



7. Към  готовата гъста смес добавете горещата вода, като разбиете добре.(Ако използвате кафе, разтворете го в горещата вода, непосредствено преди да я добавите.) Сместа става доста рядка, виждате по бъркалките няма нищо полепнало. Това не бива да ви притеснява.




8. Изсипете сместа във формата. Печете около 1 ч. и 30 минути. Обикновено, всичко което пека, поставям на първата степен/ниво ( от 3 въможни) във фурната. Най-горната степен/позиция използвам, когато гриловам нещо. Средната степен използвам най-рядко и най-много- долната степен/позиция. Купих си нова форма за блатове, почти двойно по-висока от всички, които имам. , за да изпичам наведнъж цялото тесто и после да разделям изпечения блат. Много съм доволна от новата си придобивка. Изпеченият блат е с гладки стени, не залепва, мога да пека втори път, без да измивам формата и не на последно място е лесното миене. Изпъкналото при печене калпаче е по-ниско и с тази висока форма е вече само едно, вместо две, заради разделянето на тестото за две изпичания. Установих, че блатовете се изпичат много по-добре и бухват повече, ако тавичката се постави на по-ниска позиция във фурната.



Поставете решетката най-долу, на пода фурната, обърната с изпъкналата част на горе и поставете тавата върху нея. След час и половина пробвайте с дървен шиш, като забиете в средата на блата. По него не бива да има залепнали никакви трохи.



Друг признак за готовност на блата е, ако леко се е отделил от стените на формата. Извадете от фурната и оставете за 20 - тина минути във формата. Извадете за окончателно охлаждане върху решетка.



9. Разделете на три или повече хоризонтални блата след пълното охлаждане.



Докато тортата се пече или предварително , например няколко часа пригответе шоколадовия ганаш за шоколадовия крем на тортата. Ще има достатъчно време да се стегне, докато блатовете се опекат и се охладят.

Шоколадов крем:

* 600 мл млечна сметана 30% масленост
* 600 г черен шоколад над 60% какао
* 2 ч.л. ванилов екстракт
* 100 г меко масло
* 1-2 с.л. меласа
* 15 броя сушени сливи, без костилки
* 100 г стафиди
* 3+3 с.л. уиски
* 100 г  счукани орехи



Приготвяне:

1. Начупете шоколада на дребни парчета, най-добре нарежете с ножа за хляб. Поставете в термоустойчива купа.
2. Загрейте сметаната до кипване. Изсипете върху шоколада. Оставете за 2-3 минути и започнете да бъркате със силиконова шпатула, докато сместа стане еднородна, без бучици, лъскава. Добавете уискито, разбъркайте добре и оставете да се охлади и сгъсти, за да разбием на пухкав крем. Това отнема около 3 часа
3. Когато е достатъчно охладен шоколадовия ганаш, при загребване от купата, не капе и образува връхче, започнете да разбивате, добавете маслото на няколко пъти при непрекъснато разбиване, после и меласата.
4. Към половината разбит крем добавете с разбъркване стафдите, нарязаните сушени сини сливи(на парченца колкото стафидите или по-малки) и орехите.
Останалия крем ще използваме за измазване на тортата.


Поширани круши:

* 0,12 г шафран
* 2 круши сорт Абат Фетел
* 1 ч.л. стевия
* сокът от 2 лимона
* 1/2 ч.л. куркума на прах
* вода, колкото да покрие крушите

Общо взето крушите се пошират сами и подготовката за тях е минимална. Веднъж направени могат да стоят, дори и ден, покрити с прозрачно фолио в хладилника. Изберете момента, когато да ги направите, може и докато се пекат блатовете.

Избираме малка тенджерка, която да побере двете круши. Аз украсих с едната, но за всеки случай, а и да има за всеки парченце круша, поширах две. Обелват се двете круши, поставят се в тенджерката с всички съставки, заливат се с вода, колкото да ги покрие. Довеждат се до завиране и огъня се намалява до слабо къкрене на степен 2 или 3. Единствено трябва да следим крушите да са покрити с течност. Целта е крушите да се оцветят и ароматизират в шафрановата вода. Трябва да останат твърди, в никакъв случай да се разваряват, затова готвим на слаб огън. След  известно време, например 20-30 минути проверяваме да не са омекнали. Когато са готови дръпваме от котлона и оставяме в ароматната течност.
Обикновено в рецептите за поширане се използва захарен сироп или вино със захар и подправки...Аз реших да направя без захар, използвах стевия. Получиха се добре, на всички им се харесаха и бяха добър свеж и ароматен контраст към наситения шоколадов вкус на тортата. А какъв аромат се носи от тенджерката... и после от крушата върху тортата - цветен, нежен, осезаем.
Куркумата добавих за по-наситен цвят. Тя не придаде нито вкус, нито аромат- усещах само завладяващия шафран. След като крушите достигнаха желания цвят ги извадих и оставих да се отцедят. От течността  отделих 150 мл за белия крем, а останалата изпих. Вкусно!

Бял крем с маскарпоне и круши


* 500 г маскарпоне
* 5 г агар агар
* чаша от 150 мл с лимонов крем
* сока от един- два лимона
* 3 големи, узрели, но твърди круши
* 150 мл от течността от пошираните круши
* 1 ч.л. ванилов екстракт

1. Смесваме агар агара с течността от пошираните круши и загряваме на котлона до завиране, бъркаме докато се сгъсти сместа. Дръпваме от котлона и оставяме да се охлади до стайна температура.
2. Обелваме и нарязваме крушите на малки зарчета със страна около 5-6 мм. Заливаме с лимонов сок, за да не потъмнеят, а и да се овкусят.
3. Разбиваме маскарпонето, добавяме лимоновия крем, ванилията. Отново разбиваме. Добавяме охладения шафранов крем с агар, разбиваме. Накрая добавяме крушите. Останалия сок отделяме и използваме в салата или добавяме към водата си.
Белият крем е готов. Той се приготвя най-бързо и затова го оставям последен, и приготвям след като съм приключила с шоколадовия.




Сглобете тортата, като разпределите кремовете между блатовете. Аз разделих белия крем на две части. За удобство използвах регулиращи рингове. Приберете в хладилника за 10-12 часа. На другия ден измажете с шоколадовия крем, който отделихме. Трябва да постои на стайна температура около час. Измазаната торта се връща в хладирника, докато стопим шоколада за глазурата.

Глазура:

* 200 г черен шоколад с над 60% какао
* 2 с.л. олио

150 г от шоколада се начупва или нарязва и се поставя в топлоустойчива купа. Тази купа се поставя на водна баня. Водата се загрява и щоколадът се разтопява. Дръпва се от огъня, добавят се останалите 50 г настърган шоколад, разбърква се докато се стопи. Накрая се добавя олиото и отново се разбърква добре. С лъжичка капваме върху крушата. Шоколадовата декорация е приготвена с по 2 лъжички от течния шоколад, разнесен върху найлонче за опаковане с балончета (предварително полято със спирт и изсушено) . Поставяме за минути във фризера. Изливаме останалата част най-отгоре в центъра на тортата и с шпатула разнасяме към периферията. Когато глазурата започне да се втвърдява бодваме декорацията и крушата, в която сме боднали клечка за зъби или дървен шиш.
Аз декорирах и с шафранови минзухари, които набрах от един хълм до гората, в която ходихме за гъби.




По някое време, докато снимах, се появиха едни слънчогледи, които "трябваше" да влязат в кадър, тъй като били  слънчеви като крушите :) ...

Рязането на тортата става с остър нож, потапян в гореща вода и подсушаван преди всеки разрез. Тортата е най-вкусна след кратък престой на стайна температура.


                   
Хубава есен ви пожелавам!

На най-специалния рожденик у дома - моят съпруг, пожелавам от сърце здраве и сбъднати мечти!

сряда, 26 октомври 2016 г.

Царевично оризови кексчета - без глутен - Corn - Rice Muffins




Ароматни, сочни, вкусни, подходящи за закуска или като хлебчета към салата. Могат да се хапват със сладко, ако обичате сладко солен вкус. Напомнят за любимият малай, но се усеща и вкуса и аромата на оризовото брашно. Много ни харесаха в този вариант. Намислила съм още два варианта и скоро ще изпробвам. 

 Продукти:

* 11 с.л. царевичен грис
* 5 с.л. оризово брашно
* 2 с.л. царевично брашно
* 10 г бакпулвер
* 400 г кисело мляко
* 4 яйца
* 3/4 ч.ч. олио - около 150 мл
* 1 с.л. накълцан пресен розмарин
* 1  1/2 ч. ч. натрошено козе сирене
* 2 с.л. сушени домати- нарязани
Обикновено, когато няйой продукт е даден в лъжици се има предвид равна лъжица.  В тази рецепта съм използвала пълни лъжици.
Приготвяне:

1. Фурната се загрява на 170 С
2. В купа се объркват брашната. В киселото мляко се добавя бакпулвера и се разбърква. Добавя се в купата с брашната. Яйцата и олиото леко се разбиват с вилица (обикновено ползвам кофичката от мляко за тази цел) Добавям в купата с брашното и киселото мляко. Разбърквам добре. Добавям сиренето, розмарина и сушените домати. Разбърквам с вилицата до еднородна смес.
3. Гребвам от сместа с лъжицата за сладолед и сипвам в силиконови формички за мъфини. Нареждам в тава. Пека около 15-20 минути. След 15-та минута проверявам с клечка за зъби. Кексчетата имат приятен загар и по клечката не залепва нищо.
4. Охлаждам леко на решетка във формите, изваждам и сервирам топли, топли.

Изпечени в силиконови форми се изваждат идеално.




Сервирайте топли с айран или кисело мляко. Да ви е сладко!



неделя, 23 октомври 2016 г.

Овесени бисквити с ябълки - веган, опция без глутен - Oatmeal cookies with apples vegan, gluten-free option




Бисквитите, които утре ще взема на работа, а дъщеря ми в университета. Лесни и бързи бисквити, подходящи за закуска и вземане в офиса или в училище. Ако използвате сертифицирани безглутенови ядки, със сигурност ще имате безглутенови бисквити. По-долу съм написала всичко важно за приготвянето им. Искам съвсем накратко да спомена за антиоксидантното, антивирусното и общоукрепващото действие на канелата, за ябълката всички знаете, овесените ядки са източник на бавни въглехидрати, фибри, минерали. Бавните въглехидрати, означават нисък гликемичен индекс, дълго освобождаване на енергия, по-дълго усещане за ситост.  Опитайте ги, ще ви харесат.



Продукти:

* 130 г овесени ядки ***
* 80 г безглутеново брашно
* 1 1/2 ч.л. бакпулвер
* 2 ч.л. канела
* щипка хималайска сол
* 30 г кокосово масло, стопено
* 1 ч.л. чиа + 3 с.л. вода
* 50 г кокосова захар
* 4 с.л. вода
* 200 г нарязана на малки кубчета ябълка



1. Чиата се накисва с трите супени лъжици вода.
2. Фурната се загрява на 160-170 С.
3. Овесените ядки, брашното, канелата, солта, бакпулвера се разбъркват в купа.
4. В друга купа се разбиват останалите съставки, без ябълката.
5. Към сухите добавете мокрите съставки и разбъркайте. Добавете нарязаната ябълка и отново разбъркайте добре.
6. С лъжица за сладолед  гребнете топка от тестото. Поставете в тава, застлана с хартия, притиснете с пръсти или длан, до плоска форма.  Печете 15 минути, за по-хрупкава бисквита печете 20 минути.
7. Охладете на решетка. След пълното охлаждане стават по-хрупкави.




*** Ако използвате безглутенови овесени ядки, ще имате със сигурност безглутенови бисквити.

Важно е ябълката да е нарязана на малки кубчета.

понеделник, 17 октомври 2016 г.

Юдино ухо, коприва и орехи - ястие от гората - Auricularia ear-judaer, nettle and walnuts - a dish of forest



Едно от хубавите следствия от есенните дъждове е появата на дървесните гъби. След много приятна, но кратка разходка в гората, набързо събрах малко коприва, мащерка, и юдино ухо. Ето какво направих бързо след това.



Продукти:

* коприва
* гъби юдино ухо
* 1-2 скилидки чесън
* щипка сушен джоджен
* мащерка
* индийско орехче
* черен пипер
* олио
* орехи
* поници слънчоглед
* сол




Приготвяне:

1. Гъбите се измиват старателно. Олиото се загрява и в него се слага чесънът, накълцан на ситно, гъбите и се бърка често. Готвят се около 15-20 минути, като огъня се намалява. Добавя се черния пипер, солта, и се настъргва малко индийско орехче. Накрая се поръсват листенца мащерка. Добавят се орехите. Разбърква се. Изваждат се от тенджерата и се държат на топло.
2. В същата тенджера се слага една две лъжици олио, загрява се и се пускат стръкчетата коприва, няколко пъти се обърква, колкото копривата да омекне. Поръсва се сушения джоджен и се обърква отново. 
3. Към копривата се добавят гъбите, смесват се леко и ястието се сервира. Може да поръсите допълнително орехи и слънчогледови поници. 


Вкусна наслада след разходката във влажната гора.

неделя, 16 октомври 2016 г.

Веган лимецов пай с праз, орехи и мащерка - Vegan spelt pie with leek, walnuts and thyme




Вчера , обещах, че днешното меню ще е зелено. Студеният вятър (никога не съм подготвена достатъчно за него) , подгонил листата на дърветата,  сменящ посоката на дъждовните капки и като цяло правещ света извън дома крайно неприветлива ме накара да поискам нещо топло, ароматно и хрупкаво. Разбира се занимавах се със зелениите, които събрах вчера и скоро ще покажа какво приготвих. Днес ще споделя лимецовите пайчета, приготвени само с растителни съставки. Този път приготвих хрупкавата част с олио, друг път съм приготвяла с кокосово олио или масло и очаквано се получи с по-твърда и не трошлива текстура, с кокосовите продукти коричката е по-деликатна и нежна, по-топяща се в устата, наподобяваща тесто с краве масло. Това, че кората е по-твърда не я прави по-малко вкусна. Това тесто си има и добрите страни. Подходящо е за пренасяне, не се овлажнява от плънката, остава хрупкаво и ден след печенето с плънка. Може и повече вероятно. Добра възможност за веган тесто за пай или тарт, ако ни липсва у дома кокосово масло или олио.




От пропорциите по-долу направих 4 пая. Два по-дълбоки/високи , изпекох във форми за суфле и два ниски във форми за тарталети. С останалото тесто направих няколко листа.



Продукти:

Хрупкава коричка:

* 130 г пълнозърнесто брашно от лимец
* 80 г брашно от елда
* 1/2 ч.л хималайска сол
* 60 мл. олио
* около 50 - 60 мл студена вода

Плънка:

* 600 г праз - около 3 солидни стръка
* 3-4 с.л. олио
* 1 скилидка чесън
* хималайска или морска сол
* щипка смляно индийско орехче
* едро смлян черен пипер
* мащерка
* 60- 100 г орехи, смлени

За поднасяне - печено на тиган тофу или козе сирене, ако не сте веган.




Приготвяне:

1. От продуктите за хрупкавата коричка се замесва тестото. Отначало брашното се разбърква с олиото и после се добавя водата, като сместа се обединява в тесто. Оставя се да престои докато приготвите плънката.
2. Празът се нарязва на тънки кръгчета. Чесънът  се накълцва. Олиото се загрява и в него се задушават праза и чесъна. Бърка се често. Когато напълно омекне  празът се добавя сол, черен пипер и листенца мащерка , орехи и индийско орехче.
3. Загрейте фурната на 200 С.
4.Топката се  разточва на тънка около 5 мм кора и с нея се покрива дъното на формички. От останалото тесто се разточват капачета за пайовете. Разточете по-големи кръгове от диаметъра на формите. Поставете върху пълните форми и с точилката притиснете равномерно отгоре.
5. Надупчете с вилица дъното на формите и напълнете с плънката. Покрийте с капачетата както написах по-горе.
6. Надупчете отгоре с клечка за зъби. Печете 25-30 минути.
7. Докато се пекат може да приготвите тофуто или козето сирене. Нарежете на кубчета и опечете в загрят тиган без мазнина.



Поднесете топли или студени.

събота, 15 октомври 2016 г.

Фритата с чери домати, риган и мащерка - Cherry Tomatoes, Oregano and Lemon Thyme Frittata




Бързо и засищащо. Особено ако ви предстои активна работа в градината или разходка в гората. Днес октомври ми подари един слънчев и спокоен ден и прекарах няколко часа в градината. Обрах всички черита, почистих от корените, жал ми беше за нацъфтелите клонки, но нямам оранжерия за да се порадвам  по-дълго на зрели плодчета. Обрах нападалите орехи, набрах си свежи глухарчета и коприва, магданоз и разни други зелении. Утре менюто ще бъде зелено. Нищо, че октомври е шарен и вече студен, зелените растения са ми най-любими.




3 порции

Продукти:

* 6 яйца
* 1 глава лук
* 2 скилидки чесън
* 50-60 мл олио/гхи
* 1 ч.л. нарязан риган
* 2 ч.л. листенца лимонова мащерка
* 1 червен пипер
* люта чушка по желание
* 200 г  чери домати
 * 100 г натрошено сирене
* черен пипер - едро смлян
* стръкове мащерка и риган

Приготвяне:

1. Нарежете лука и пипера на кубчета.
2. Загрейте грила във фурната.
3. Загрейте в тиган олиото или съответно 2 лъжици гхи. Сложете лука и пипера и няколко пъти разбъркайте. Добавете накълцаните скилидки чесън. Разбъркайте за минута - две всичко.
4. Разбийте с вилица яйцата нарязания риган и листенцата мащерка. Добавете ги в тигана и леко разбъркайте докато яйцате се захванат. Свалете тигана от огъня, поръсете сиренето, черния пипер, наредете черитата , нарязаната люта чушка и запечете под грила за около 5 -6 минути.
5. Поръсете със свежи мащерка и риган и поднесете.



четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Леща белуга, чери домати и спанак - Black Lentils Beluga, Cherry Tomatoes and Baby Spinach


Времето чувствително захладня, но моите чери доматени храстчета изобилстват от плод и цветове, които едва ли ще узреят, за съжаление. Цяло лято им се радвам на обилна реколта и все още не са ми омръзнали. Освен че са вкусни, са и много красиви в чинията. Днес приготвих една засищаща салата, която може да мине и за леко основно ястие, подходящо да се хапне топло или студено, да се вземе на работа или от децата на училище. 



Продукти:

за 2 порции

* 200 г черна леща Белуга
около 500 мл вода
*  500 г жълти и червени чери домати
* 100 г бейби спанак
* черен пипер
* хималайска сол
* студено пресован зехтин
* 2 с.л. белени конопени семена



Приготвяне:


1. Лещата се залива с водата и се оставя да заври. Огънят се намалява и се оставя да къкри до сваряването на лещата - около 20-30 минути. Зрънцата на тази леща, освен прекрасния ядков вкус, който имат, остават след варенето цели. Опитайте след около 20 минути, ако е необходимо добавете вода и се постарайте да не я варите повече от необходимото.

2.Докато лещата ври нарежете чери доматите на половинки.

3. След сваряването, отцедете през цедка останалата вода ( може да използвате в крем супа ). Докато е още топла посолете на вкус, поръсете черен пипер - най - добре прясно смлян. Добавете 2-3 с.л. зехтин. Разбъркайте. При опитването за сол и готовност ще забележите, че приятно ухае на маслини, това се дължи на добавянето на зехтина към топлата леща. Бихте могли вместо сол да сложите лъжица тапенаде ( маслинова паста ). Добавете чери доматите и разбъркайте.

4. Сервирайте в чинии с бейби спанак. Ако нямате, може да използвате същото количество магданоз. Отново ще бъде много вкусно.