Два вида домашни джинджифилови бонбони - Healty Homemade Ginger Candy - two ways


Приготвянето на захаросан джинджифил винаги ме връща към спомена, когато за първи път го опитах. В едно малко магазинче в едно малко немско градче. Имаше безброй целофанени пакетчета с различни сушени, захаросани плодове. Единствените, които ми бяха интересни бяха озахарените джинджифилови парченца . Бях очарована от приятния лют вкус и аромат. Захаросан джинджифил беше второто нещо, което приготвих, когато си взех пресни корени. От тогава мина много време и чудно как не съм се сетила да публикувам бонбоните досега. Ако се питате кое е първото нещо, което направих - беше маринован джинджифил. За него друг път.



Сега за захаросания. Опитах да направя максимално здравословен, колкото и странно да е съчетанието на двете думи - захаросан и здравословен. Разбира се най-здравословен е суровия, и активно го включвам в дневното меню, особено есента, зимата и пролетта  поне веднъж на ден. Захаросаният джинджифил има своето очарование в зимните сладкиши, бисквити, шоколади и просто така за освежаване по време на пътуване или в офиса. Харесва ни да добавям в шоколадите парченца захаросан джинджифил, всеки път все по-голямо количество, докато не започнах специално да приготвям джинджифилови резенчета в шоколад.
Технологията за приготвянето на озахарени плодове, кори, корени,  включва бланширане, варене в захарен сироп, отцеждане, леко засушаване, овалване в захар и пак сушене.
Тази технология използвах и аз, но вместо в сироп от бяла захар, варих джинджифила в  кленов сироп, който обогати допълнително вкуса и аромата на бонбоните. После една част овалях в кокосова захар, друга в светла сурова захар, опитах няколко парченца в брезова захар, но тя се топеше и парченцата не изглеждаха покрити с кристалчета, както ми се искаше.И най-много потопих в шоколад. По известни причини, тези в шоколад не са толкова лютиви, колкото оваляните в захар.



Продукти:

* 950 г почистен джинджифил ( 1 146 г непочистен)
* 500 мл кленов сироп клас А
* захар за овалване - кокосова и светла сурова съм използвала
* може да опитате с ксилитол(брезова захар), ако се налага да ограничавате захарта

за шоколадовата обвивка:

* 200 г какаова маса
* 60 г какаово масло
* 40 г кокосово масло

Приготвяне:

Джинджифилът внимателно се обелва с белачка за картофи.


Измива се.


Нарязва се на парчета - резени, шайби, както си представяте бонбоните.


Поставя се в тенджера и се покрива с вода. Слага се да заври и след това огъня се намалява. Вари се около час  и половина-два. Ако искате бонбоните да лютят по-малко може да смените водата два, три пъти. Запазете отварите и използвайте за чай, добавете лимон или пригответе сироп.


Прецедете джинджифила и върнете в тенджерата. Добавете кленовия сироп и варете два часа на слаб огън. Изключете и оставете за няколко часа. Отново включете и пак на бавен огън варете два-три часа. Леко разбърквайте, тъй като сиропът намалява. Изключете и оставете отново да се охладят парченцата в тенджерата. По този начин приготвям сладко от смокини, често и от вишни.



Прецедете, ако все още има сироп в тенджерата. Запазете го - за сладолед, чай, коктейли...




След като се отцедят добре в цедка или гевгир, наредете парченцата върху хартия за печене и оставете да се засушат няколко часа на стайна температура.



Оваляйте в захар и оставете на решетка да се засушат. Приберете в стъклен буркан с добре затварящ се капак.


Кокосовата захар е кафява и стои леко влажна. Джинджифилите, оваляни в нея изглеждат по-малко привлекателни, но са по-ароматни.


 На снимката долу трите малки парченца в дясно са оваляни в ксилитол. Явно е по-хигроскопичен и се овлажнява бързо. Бонбоните нямат вид на захаросани.


Вторият вид бонбони са тези в шоколад. За да направите шоколадовото покритие поставете всички продукти в малка топлоустойчива купа или малка тенджерка на водна баня. Стопете всички продукти до еднородна смес. 


Когато сместа е разтопена и еднородна, гладка, махнете от огъня. Оставете леко да се охлади. За по-плътен шоколадов слой потапях парченцата по два пъти. Пипкаво е, да, но усилията си струват. За да се съкрати времето охладете парченцата във фризера за половин час. Тази процедура ще помогне по тях да остава повече шоколад и той да се втвърдява по-бързо.



Използвах лъжица и вилица, с която да изваждам парченцата.


Поставяйте върху хартия за печене.


Изчакайте всички бонбони да се охладят и шоколада да се втвърди. Лесно се отделя от хартията. Потопете за втори път и отново поставете на хартията.















Коментари

  1. Много интересни бонбони Бети.Не съм варила никога джинджифил затова ми стана интересно.Чудесно предложение за предстоящите празници.Ефектни, красиви и вкусни бонбони.
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      За красиви - не знам, но са много вкусни. И са добра алтернатива на бонбони изобщо. Знаем за ползите от джинджифила :)

      Изтриване
  2. Amei esse doce de gengibre. Aqui fazem bala de gengibre. Estou levando a receita, vou fazer com açúcar. Eu uso gengibre no chimarrão. obrigada por compartilhar.
    Quero te desejar um feliz natal e novo ano cheio de alegrias pra ti e tua família.

    ОтговорИзтриване
  3. Бети,и на мен ми станаха интересни тези бонбони.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати, ще се радвам да приготвиш. Много са вкусни! Хубави празници и на твоето семейство!

      Изтриване
  4. Купувала съм готов захаросан джинджифил, на мен ми е доста лют и силен, със сигурност твоите бонбони са за предпочитане, защото са домашно приготвени.
    Честита Коледа, Бети!
    Здраве и късмет в дома ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Oh my, this Ginger candy looks good, Bety. The candy drizzled in chocolate looks Yummy. I love Ginger goodies at Christmas time, and even in the winter months.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни