понеделник, 19 февруари 2018 г.

Веган сурова мус торта с боровинки и лавандула - Vegan Raw Blueberries and Lavender Mousse Cake



 


Вчерашният ден у дома беше с лилаво меню. Готвих с лилави картофи, боровинки, лавандула, лилав лук и разбира се и други продукти, но крайният резултат бяха лилави ястия в чиниите. Днес ще споделя лилавата торта. Правила съм много сурови десерти(вижте най-долу етикет raw или суровояден и ще се заредят всички рецепти, които съм публикувала), няколко торти (само тази съм публикувала), но досега не бях използвала агар агар. Който е запознат с  технологията на използването му е наясно, че в каквото и да се влага агарът, готовият продукт не е напълно суров. Все пак всички останали продукти си остават сурови. Обикновено част от плодовия сок или пасирани плодове или друга течна съставка се загрява с агар и после се смесва с останалите продукти. С използването на агар исках да намаля количеството мазнини, фурми, които обикновено се използват за стягане на креместата част на суровите торти в светъл цвят, различен от нюансите на шоколад- за тях-друг път ще споделя. Експеримента ми се оказа успешен и се получи вкусна, лека текстура на крема. Устойчиви парченца, без тортата да е държана във фризер. Чудих се как да озаглавя рецептата, колебаех се между чийзкейк или мус. Избрах мус, защото кремът, макар и стабилен е много лек.
Блатът също е много лек и вкусен. Единствената сладост в него са стафидите- не съм ги накисвала предварително.Следващият път може би ще добавя лъжичка паста от фурми- искаше ми се да е една идея по стабилен, но все пак внимавах да не използвам сладости в големи количества, дори, по-скоро да ги избягвам.
Използвах торта с подвижно дъно с диаметър 17 см. Освен това използвах и ацетатни ленти за по-лесно и най-вече съвършено гладко  отделяне на тортата от формата. Тяхното използване не е задължително, но наистина са много удобни, могат да се ползват многократно и спестяват време.


6 коментара:

  1. Бети,
    много красива сурова торта.Определено си заслужава приготовлението.Кремът ще е много вкусен.Тортата изглежда великолепно, украсата е страхотна.Какъв агар си използвала - на прах или на люспи? В магазинът " Сокони " има агар - агар, който е направен на дълги оцветени ленти.
    Леки, спасителни и мирни пости !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, радвам се, че ти харесва тортата.Приготвянето не отнема много време, въпреки, че описанието може да звучи така.
      Агарът, който използвам е на прах. Не съм виждала на ленти. Често ходя в Сокони и ще се огледам за това, което споменаваш. Бурканчето ми свърши, но ще видя дали съм запазила и ще го снимам. Купих го от едно магазинче за био храни в Добрич.

      Изтриване
  2. Просто си уникална!
    Не знам дали някога ще се хвана да правя веган торта, но знам със сигурност, че ако искам нещо веган да направя, трябва първо тук да погледна.
    Прекрасни картини си "нарисувала" и творила пак.
    Макар да не съм запалена по този начин на хранене, с удоволствие прочетох описанието към рецептата и си представям каква експлозия от вкусове е тази торта. :)
    И като сподели, че и сушени рози има към украсата, само да не забравя, да пробвам и аз да изсуша това лято. Нещо по-специално прави ли се за тях при изсушаване, или просто накъсвам листенца и суша на проветриво място?
    Имаме храст който знам че е ядлив и свекърва ми е правила сладко и сироп от розите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари, благодаря за хубавите думи! Ще се радвам да опиташ някоя рецепта и да споделиш как ти харесва. Аз обичам да ми е вкусно :) Тази торта се получи изключително лека на вкус, обикновено суровите торти са доста тежки-от многото ядки и мазнини, които се използват за да има форма и стабилност тортата.
      За розовия храст- имаш истинско богатство! За листенцата-достатъчно е да ги изсушиш по споменатия от теб начин. Ако искаш да сушиш пъпчици-най-добре да използваш сушилня. Аз и листенцата суша в нея- става бързо, а у дома се носи вълшебен аромат. Подходящи са за чай, за приготвяне на лосион за лице и разбира се за декорация на сладкиши. Може и да си озахариш-издържат дълго време в кутийка на сухо- но сега няма да си говорим за "вредности" :)

      Изтриване
  3. Разкош от цвят и вкус! Благодаря за настроението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Кате! Благодаря ти за милия коментар!

      Изтриване