Веган сурова мус торта с боровинки и лавандула - Vegan Raw Blueberries and Lavender Mousse Cake



 


Вчерашният ден у дома беше с лилаво меню. Готвих с лилави картофи, боровинки, лавандула, лилав лук и разбира се и други продукти, но крайният резултат бяха лилави ястия в чиниите. Днес ще споделя лилавата торта. Тази торта е истинско доказателство, че здравословното е много вкусно. Ярка, цветна,  ароматна, сурова торта без животински продукти.Правила съм много сурови десерти(вижте най-долу етикет raw или суровояден и ще се заредят всички рецепти, които съм публикувала), няколко торти (само тази съм публикувала), но досега не бях използвала агар агар. Който е запознат с  технологията на използването му е наясно, че в каквото и да се влага агарът, готовият продукт не е напълно суров. Все пак всички останали продукти си остават сурови. Обикновено част от плодовия сок или пасирани плодове или друга течна съставка се загрява с агар и после се смесва с останалите продукти. С използването на агар исках да намаля количеството мазнини, фурми, които обикновено се използват за стягане на креместата част на суровите торти в светъл цвят, различен от нюансите на шоколад- за тях-друг път ще споделя. Експеримента ми се оказа успешен и се получи вкусна, лека текстура на крема. Устойчиви парченца, без тортата да е държана във фризер. Чудих се как да озаглавя рецептата, колебаех се между чийзкейк или мус. Избрах мус, защото кремът, макар и стабилен е много лек.
Блатът също е много лек и вкусен. Единствената сладост в него са стафидите- не съм ги накисвала предварително.Следващият път може би ще добавя лъжичка паста от фурми- искаше ми се да е една идея по стабилен, но все пак внимавах да не използвам сладости в големи количества, дори, по-скоро да ги избягвам.
Използвах торта с подвижно дъно с диаметър 17 см. Освен това използвах и ацетатни ленти за по-лесно и най-вече съвършено гладко  отделяне на тортата от формата. Тяхното използване не е задължително, но наистина са много удобни, могат да се ползват многократно и спестяват време.



Който е запознат с  технологията на използването му, е наясно, че в каквото и да се влага агарът, готовият продукт не е напълно суров. Все пак всички останали продукти си остават сурови. Обикновено част от плодовия сок или пасирани плодове или друга течна съставка се загрява с агар и после се смесва с останалите продукти. С използването на агар исках да намаля количеството мазнини, фурми, които обикновено се използват за стягане на креместата част на суровите торти в светъл цвят, различен от нюансите на шоколад- за тях-друг път ще споделя. Експеримента ми се оказа успешен и се получи вкусна, лека текстура на крема. Устойчиви парченца, без тортата да е държана във фризер. Чудих се как да озаглавя рецептата, колебаех се между чийзкейк или мус. Избрах мус, защото кремът, макар и стабилен е много лек.
Блатът също е много лек и вкусен. Единствената сладост в него са стафидите- не съм ги накисвала предварително.Следващият път може би ще добавя лъжичка паста от фурми- искаше ми се да е една идея по стабилен, но все пак внимавах да не използвам сладости в големи количества, дори, по-скоро да ги избягвам.
Използвах торта с подвижно дъно с диаметър 17 см. Освен това използвах и ацетатни ленти за по-лесно и най-вече съвършено гладко  отделяне на тортата от формата. Тяхното използване не е задължително, но наистина са много удобни, могат да се ползват многократно и спестяват време.

Използваните продукти са по вкуса на моето семейство и според концепцията ми за крайния вкус на тортата. Някъде съм писала с какво бихте могли да смените някой продукт, според това как бих заменила аз, без това да повлияе на вкуса, текстурата или вида на тортата. Ако решите да използвате стевиа вместо кленов или друг сироп- то вижте упътванията за използването и. Ако решите да използвате сурова захар или брезова-предварително я разтворете в течната съставка. Кокосовото мляко е с 60% съдържание на мазнина. Купувам го от DM . Много често отделям сметанената част и използвам за кремове. В случая използвах цялата опаковка. Не бих могла да кажа дали пропорциите  на останалите съставки биха работили с друго кокосово мляко и дали резултатът ще е същият.
И най-накрая- постарах се да измервам всичко в грамове или милилитри, за да съм сигурна, че когато приготвя следващия път ще постигна същия резултат и също така, че ако вие решите да приготвите тортата ще постигнете резултата, който виждате на снимките. Със същата цел срещу повечето продукти съм записала точно какво съм използвала.


Блат:

* 30г счукани орехи
* 10 г пуканки от елда- може да пропуснете и да увеличите орехите.
* 20 г стафиди
* 20 г кокосово олио, разтопено
* 5 с.л. стопена кокосова паста или тахан
* 1 ч.л. матча


Крем - мус

* 400 мл кокосово мляко 60% масленост
* 200 г кашу- накиснато за 24 часа, изплакнато
* 2 с.л. кленов сироп/агаве/нектар от кокосови цветове/стевиа/мед/сурова кокосова захар
* сок от един лимон 6 с.л.  - 90 мл
* щипка сол
* 2 с.л. кокосово олио - разтопено
* 3 с.л. кокосова паста  - разтопена
* 350 мл овесено или бадемово мляко
* 1 с.л. лавандулови цветчета
* 1 ч.л. розова вода  
* 1 1/2 ч.л. агар агар
* 100 г боровинки - може и замразени - може да замените с малини, черници или да пропуснете, но те са придаващите този неустоим виолетов цвят на крема. Ако смените плода ще имате различен цвят.

Начин на приготвяне:

1. Смесете кокосовото масло и кокосовата паста. Прибавете матчата и разбъркайте до еднородна смес.

Смесете в купа останалите съставки, добавете сместа с матча и разбъркайте, докато всичко се оцвети в равномерен цвят. Поставете във форма с подвижно дъно и притиснете с лъжица към дъното.


 Поставете формата във фризер.

2.Овесеното или бадемово мляко ( би могло да използвате и всяко друго предпочитано от вас растително мляко) се затопля леко - до 40 С , добавя се  лавандулата и се покрива с капак за 20 минути.


 Може да процедирате и по друг начин. Да направите инфузия с вода. И с тази вода да приготвите ядковото мляко. След като минат 20-те минути прецедете лавандулата. Върнете част от млякото -(около половината ) в тенджерата, поръсете с агара и загрейте при непрекъснато бъркане. Когато започне да къкри бъркайте още 2-3 минути, добавете останалото мляко , разбъркайте и свалете от огъня.
Ако обичате и сте свикнали с аромата на лавандула може да пропуснете приготвянето на инфузия и да добавите около 1/4 ч.л. стрити лавандулови цветчета към млякото. Аз препоръчвам инфузия за по-равномерен вкус.Мисля, че би могло лавандулата да се пасира с част от млякото и да се прецеди след известен престой-около 5 минути, за да не е силно изявен аромата. Това са просто идеи, в случай че имате готово мляко, или не искате да го загрявате. Все пак за да активирате агара ще трябва известна част от млякото да бъде загрята до степен на завиране.

3. Когато ароматното мляко е вече готово приготвяме другата част от крема.
Първите пет съставки се поставят в достатъчно голям съд и се блиндират до възможно гладка смес. Добавят се стопените кокосово олио и паста. Отново се блиндира.

Към сместа се добавя топлото мляко, отново се блиндира. Опитайте на вкус - добавете допълнително според вашия вкус - лимонов сок, кленов сироп или желаният от вас подсладител. В списъка с продукти съм написала количествата, които съм използвала аз. Добавете горските боровинки, розовата вода и пасирайте до възможно гладка смес.

4. За лесно отделяне и гладък борд на тортата използвах ацетатна хартия като тази.Разположих от вътрешната страна на ринга . Върху охладения блат поставете 100 г боровинки или малини, или черници. Аз използвах замразени боровинки. Изсипете крема върху блата и приберете в хладилника за една нощ.

5. На другия ден освободете ринга и отстранете лентите ацетатна хартия.Те могат да се мият и да се използват многократно. Украсете тортата според желанието си. Аз използвах прах матча, пресни боровинки, пчелен прашец, теменуги от градината и сушени рози.

Коментари

  1. Бети,
    много красива сурова торта.Определено си заслужава приготовлението.Кремът ще е много вкусен.Тортата изглежда великолепно, украсата е страхотна.Какъв агар си използвала - на прах или на люспи? В магазинът " Сокони " има агар - агар, който е направен на дълги оцветени ленти.
    Леки, спасителни и мирни пости !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, радвам се, че ти харесва тортата.Приготвянето не отнема много време, въпреки, че описанието може да звучи така.
      Агарът, който използвам е на прах. Не съм виждала на ленти. Често ходя в Сокони и ще се огледам за това, което споменаваш. Бурканчето ми свърши, но ще видя дали съм запазила и ще го снимам. Купих го от едно магазинче за био храни в Добрич.

      Изтриване
  2. Просто си уникална!
    Не знам дали някога ще се хвана да правя веган торта, но знам със сигурност, че ако искам нещо веган да направя, трябва първо тук да погледна.
    Прекрасни картини си "нарисувала" и творила пак.
    Макар да не съм запалена по този начин на хранене, с удоволствие прочетох описанието към рецептата и си представям каква експлозия от вкусове е тази торта. :)
    И като сподели, че и сушени рози има към украсата, само да не забравя, да пробвам и аз да изсуша това лято. Нещо по-специално прави ли се за тях при изсушаване, или просто накъсвам листенца и суша на проветриво място?
    Имаме храст който знам че е ядлив и свекърва ми е правила сладко и сироп от розите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари, благодаря за хубавите думи! Ще се радвам да опиташ някоя рецепта и да споделиш как ти харесва. Аз обичам да ми е вкусно :) Тази торта се получи изключително лека на вкус, обикновено суровите торти са доста тежки-от многото ядки и мазнини, които се използват за да има форма и стабилност тортата.
      За розовия храст- имаш истинско богатство! За листенцата-достатъчно е да ги изсушиш по споменатия от теб начин. Ако искаш да сушиш пъпчици-най-добре да използваш сушилня. Аз и листенцата суша в нея- става бързо, а у дома се носи вълшебен аромат. Подходящи са за чай, за приготвяне на лосион за лице и разбира се за декорация на сладкиши. Може и да си озахариш-издържат дълго време в кутийка на сухо- но сега няма да си говорим за "вредности" :)

      Изтриване
  3. Разкош от цвят и вкус! Благодаря за настроението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Кате! Благодаря ти за милия коментар!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни