Ориз Баланс с тиква и кокосово мляко


  
Когато поглеждам в готварските тетрадки на майка ми и майката на съпруга ми повечето рецепти са с продукти в ориентировъчни количества , например - "... и брашно, колкото поеме за меко тесто", или измервани с кафени, винени, чаени, ракиени чаши, лъжици. Има и такива, в които се добавя бурканче кисело мляко...Тези сладкиши, бисквити, туршии, торти и т.н. очевидно са били вкусни и майсторски приготвени , опитани и са заслужили да бъдат повторени. За да напомнят за вкуса си , рецептите са записани с имената на майсторките: Кекс с какао на Ванчето(колежката), Слепени бисквити Ванчето(съседката на Мария). Туршия с пълнени камби на Мичето(свекървата на Елка)...Тези рецепти, старателно или набързо, написани в тези тетрадки, са били приготвяни години наред и предавани на други приятелки и познати, с които са споделяни вкусните кексове, бисквити, туршии и т.н. 
  Има някакво очарование в старите рецепти. Когато ги чета мислено се отнасям в домовете на тези хора, спомням си чашките за кафе, чашите за вино, които редяха по празници баба ми, свекърва ми, дори бурканчетата с кисело мляко помня, които миехме и връщахме в магазина...Знам, че сега почти във всеки дом има кухненска везна за абсолютно точно измерване на продуктите, че не е достатъчно да кажеш кофичка мляко, защото се предлагат с различно количество. Пием кафе и чай в различни чаши и разликата от чаша до чаша е понякога 100-200 и повече мл.в зависимост от навиците и вкусовете ни. Някои обичат ристрето (ristretto), което е 15-20 мл. Аз самата рядко пия кафе и го предпочитам с повече мляко(растително)С чая нещата стоят по подобен начин, забелязала съм, че повече хора пият около 150-200 мл чай. У дома предпочитаме по-големи чаши, които събират около 300-350 мл течност. 



  Списвайки кулинарен блог се старая да измервам всичко в грамове, давам размери на тавички, форми за рязане на бисквити, за да улесня хората, които ще приготвят дадена рецепта. Описвам подробно начина на приготвяне. Ако използвам чаши описвам точно с какъв обем е чашата. Има рецепти, в които точното измерване на продуктите е изключително важен за крайния резултат. В днешната рецепта измерването не е необходимо. Тя е изключително лесна.  Една от многобройните вкусни рецепти, които съм научила от майката на моя съпруг. Непретенциозна -за уютен вкусен зимен десерт, който много харесвахме, когато тя приготвяше при гостуванията в дома и. Ще я напиша така, както съм я научила от нея. Не мисля, че има смисъл да се измерват точни количества и да се дават точни размери на тавичката, в която ще се приготвя, защото единственото, което има значение е оризът да се нареди на тънък слой на дъното на тавичка, да се нареже тиквата на равномерни парченца( с формата на локум я режеше моята свекърва) , да се разстеле на равномерен слой над ориза, да се залее с млякото и поръси с  канела. Спазвайки този принцип, аз я приготвих в малки, плитки формички за брюле. Десертът не е подходящ да се приготвя във високи чаши, тъй като оризът е малко, а количеството мляко, което ще добавите за да покриете тиквата ще е повече, отколкото ще поеме ориза или ще се изпари при готвенето. Затова, както и да решите да го приготвите- в голяма тава или в малки форми, се придържайте към това, съдът да е плитък.Другата разлика е, че замених кравето мляко с кокосово.


  Преди да премина към рецептата искам да споделя, че приготвих този десерт  с един интересен ориз в сътрудничество с Крина. Приех да пробвам и публикувам рецепта с този продукт, защото първо- харесвам всички продукти, които предлага тази фирма- те винаги са с едно и също качество и не се е случвало нещо да не ми хареса. И второ- беше ми любопитен този ориз Баланс уникална разработка  на Крина, който се произвежда в оризарната им в с. Ковачево, Пазарджишко. Представлява частично пълнозърнест ориз, който запазва около 40% от полезните хранителни вещества намиращи се в околоплодната (кафява) обвивка и зародиша. Същевременно след сваряване е мек и пухкав като белия и се вари за приблизително същото време - около 18 минути.
С него могат да се приготвят всички традиционни ястия, които се приготвят с ориз - пълнен пипер, сарми, гарнитура от сварен ориз, мляко с ориз



Пълнозърнестият и белият ориз всъщност са едно и също зрънце ориз. Разликите са:
- Количеството минерали - калций, магнезий, желязо и калий са много повече в кафевия, неолющен ориз, отколкото в белия
- Витамините В1, В3 и В6 са изцяло запазени в кафевия ориз.Витамин А и Е се съдържат в зародишът на пълнозърнестото зрънце. Белият ориз е беден на витамини.
- Фибри- досещате се, че важните за перисталтиката и правилната работа на храносмилателната ни система се съдържат в пълнозърнестия ориз.
- Сложни въглехидрати- за разлика от простите въглехидрати като захарта, сложните засищат за по-дълго време и бавно покачват кръвната захар. И двата вида ориз са източник на сложни въглехидрати.
- Кафевият ориз се готви около 40-60 минути и е препоръчително да се кисне предварително.Често след сваряване остава леко твърд заради кафявата обвивка, която не е отстранена. Белият се сварява бързо. Готов е за около 15-20 минути. Това е една от причините хората да го предпочитат.

Хората, които държат на пълноценното хранене използват кафяв ориз. Има много хора, които не харесват кафевия ориз заради вкуса, заради твърдоста на зрънцата и най-вече заради продължителното готвене. Ориз Баланс е ориз, който се готви бързо, има деликатен вкус и 40 % от ценните съставки, за които писах по-горе , които се съдържат в кафевия ориз.Хората с по-консервативен вкус спокойно могат да го включат в своето меню. Подходящ е и за децата, които не харесват кафяв ориз заради вкуса, а родителите искат да ги хранят с възможно по-пълноценна храна.


 Ето и рецептата:  

Продукти:

* тиква - обелена и нарязана на равномерни парченца
* ориз Баланс Крина
* кокосово мляко
* кленов сироп
* канела

Начин на приготвяне:

1. Покрийте  дъното на тавичка или формички за крем брюле с ориз на тънък слой.



2. Наредете на равномерен слой парченцата тиква. Добре е да има един сантиметър до ръбчето на тавата.
3. Подсладете кокосовото мляко, ако желаете с кленов сироп или стевиа. Ако не обичате сладкия вкус, пропуснете. Покрийте  парченцата тиква с мляко и поставете във фурната. Поръсете с канела.




4. Печете във фурната на 170-180 С, докато тиквата омекне и оризът се свари и абсорбира млякото. Според подбраната формичка и количеството ориз може да се наложи да се долее малко мляко по време на печенето.



5. Десертът се поднася охладен.



Ще се радвам да опитате нашият вкусен семеен десерт. 
Любопитно ми е да науча опитвали ли сте ориз Баланс и какво сте приготвили с него и как ви е харесал на вкус. Може да споделите тук или в страницата ми във ФБ - Вкусно с Бети 

Коментари

  1. Бети, чудесна рецепта, сякаш и малко носталгия усетих при теб. :) Ще опитам семейния десерт с удоволствие, щом имам възможност. А този ориз използвам от доста време, като успешно заменям традиционния с него. Топли и усмихнати празници от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Тили,
    и аз имам цели тефтери изписани с рецепти, задължително с името, от когото е рецептата.Така приготвяйки нещо си спомням и за човека.Не съм ползвала точно този ориз, но днес на пазара има толкова много и различни видове.Човек може да изпробва няколко, но все още има какво да пробвам.Ще приготвя този десерт, много обичаме тиква.Лесен , красив и много вкусен.
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни