Зелена пица- Green Pizza






Това е най-бързата, най-хрупкавата и същевременно свежа пица, която съм приготвяла. В последно време, моите хора си купуват лаваш- знаете, арменския плосък  хляб. Представлява много тънък хляб без мая. Подходящ е за рап-с разнообразни дипове и продукти и пици разбира се. Аз предпочитам да е хрупкав и ако ям, го препичам. Разбира се препечен не може да се завие, но пък става идеална основа за пица. Точно такава направих, преди да отидем на плаж. Цялото приготвяне ми отне не повече от 15 минути. За намазване приготвих бързо песто от кейл, отгоре поръсих с всякакви зелени неща, каквито ми се намираха от градината. Авокадото и лайма е ясно, че не съм отгледала аз. Всякакви импровизации са възможни според това, което имате и обичате. Силно препоръчвам съчетанието на босилек и листенца мента. Наистина е невероятно свежо!

Друго вкусно приложение на лаваш са тези Бързи крекери с лаваш и заатар



Ето как приготвих моята зелена пица:

Продукти:

* 1 питка кръгъл лаваш

за Песто от кейл:

* 4 чаши кейл, почистен от дръжката и накъсан
* 1/2 чаша кашу или слънчогледови семена
* сок от 1 лимон
* 1/2 чаша зехтин
* 4 с.л. хранителна мая
* сол и черен пипер

за поръсване отгоре:

* няколко розички броколи-бланширани
* около чаша пресен грах-бланширан
* общо две шепи рукола, бейби спанак, тученица
* 1 малка краставица или тиквичка
* 10-12 шушулки захарен грах 
* 1 авокадо
* 1/2 лайм, тънко нарязан
* 1/2 чаша листа от босилек
* 1/2 чаша листа от мента
* прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200 С. Може да намажете леко питката със зехтин или да пропуснете. Поставете я в тава и запечете леко от двете страни- колкото да е хрупкава. Запичането може да стане и на тиган, дори на грил. Просто внимавайте да не прегори. 
2. Докато фурната се загрява пригответе пестото. Всички съставки блендирайте. Разбира се, ако имате хаванче и сте традиционалсти може да приготвите в хаванчето, но ще отнеме със сигурнаст повече време.
3. Ако не сте бланширали броколите и граха, преди да се заемете с пестото сложете водата и съответно бланширайте зеленчуците. Ако грахът е пресен и в млечна зрялост може да го използвате суров. Броколите бланширам от хигиенна гледна точка. Шушулките захарен грах използвам сурови- толкова са хрупкави и вкусни. 
4. Върху готовия блат намажете пестото  и разпределете зелениите. Листенцата мента и босилек добавят невероятна свежест- не ги пропускайте!

Ще се радвам, ако ви вдъхновя да приготвите тази пица да ме тагнете за да видя вашите снимки и с какво сте я приготвили!
Инстаграм  #vkusnosbety
FB @вкусносбети

Насладете се на прекрасни почивни дни!



Коментари

  1. Бети,
    чудесна пица с лаваш.Всичко, което си използвала ми допадна.Сега е сезон с много и различна зеленина.А точно това е хубавото, прекрасно изглежда.
    Весело лято, бъди здрава !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, благодаря ти!Да, всякакви зеленолистни биха били подходящи. Зеленото е толкова прекрасен цвят с всичките му нюанси и вкусове!
    Бъди здрава, Ели и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни