Лимонада от рози, малини и лимон



Лято е и ни се иска да се охладим  с нещо свежо, вкусно, ароматно и красиво.Ако може и да е полезно...:-)) Като изключим това, което се предлага бутилирано в търговската мрежа, най-бързия начин за рефрешване е да си изцедим пресен сок от плодове-ябълки, портокали, малини, ягоди или нещо, което харесваме, или с каквото разполагаме у дома. Друг вариант, който аз често използвам е да направя зелен чай, или чай от ройбос или мента, да добавя лимонов сок и да го разнообразя с плодов вкус. Охлаждам, разсипвам в чашите ,добавям плодчета, листенца мента, кубчета лед и се наслаждавам на жегата...:-)) Много често си приготвяме у дома  и лимонада, като с това название  са всички напитки, в които има лимони. Тези дни приготвих една ....лимонада с рози.

Винаги обичам да ходя на гости на баба ми, но лятото и есента удоволствието е още по-голямо. От разпукването на дряна до първите снежинки по последните хризантеми, нейната къща цъфти и ухае. Точно до портичката има един огромен розов храст- от онези, ароматните.Цъфтежа му продължава няколко седмици и имам възможност да приготвя сладко и сироп за зимата и лимонада за непосредствена употреба. Точно с тази лимонада ще ви почерпя днес. Който от вас е приготвял сладко от розови листенца, знае какво фантастично и несравнимо ухание се носи. Как пръстите ви миришат на рози и колко вълшебно се чувствате...Неволно се пренасяте в приказките, които сте чели...


.....Може би Шехерезада е била заобиколена от този аромат, когато е измисляла своите приказки за неспокойния си повелител.....


......Какви ли тайни са казвани под розовите храсти....


.......Възможно ли е да продадеш кръвта си, за да купиш милиони рози и да ги подариш на любимата си......


......почиствате листче след листче мислите за всички легенди, митове и  песни които сте чували......или просто се размечтавате......и  не искате да свършват розите, които да докосвате.



 Когато приготвяте нещо толкова специално и докосвате такива цветове и аромати, се чувствате специално. Това е защото и цветовете и ароматите ви докосват, усещате природата, нейната уникалност и красота, сърцето ви се изпълва с доброта и обич ..Вероятно много хора са чувствали това през годините и затова розата е цветето на любовта....наречена е царица на цветята, било е привилегия да се отглежда. Всеки народ има някаква легенда за произхода на розата. Избирана е за символ на гербове...Тя присъства в произведенията на творците.



Маслото, добивано от маслодайните рози е много скъпо . Ето изображения на маслодайни рози:
Rosa damascena, Rosa centifolia (столистна роза), Rosa gallica и Rosa alba



Не мога да не спомена и то с гордост за Казанлъшкото розово масло, което е световно признато. В Казанлък е и единствения в света Музей на маслодайната роза.Тук може да намерите интересна информация.
Розата има  противомикробно действие, леко слабително, ускорява заздравяването на рани, особено след слънчево изгаряне.Използва се при кървящи венци, при стомашна язва и астматични бронхити.


Вероятно се досетихте, че имам слабост към розите-при толкова много снимки...., но ми се искаше да запечатам аромата им в снимките си...няма как, знам, но като си ги гледам си го представям...и да си призная и розите, като лавандулата присъстват около мен- в банята, по стените, в градинката ми, по салфетките, по чашите ми за чай и в парфюмите....



....Надявам се, че ви е било интересно до тук и ще ви стигнат силите да прочетете и рецептата, а може би и да си я направите...:-))




Ето я и лимонадата:

Продукти:

* 140 гр розови листенца от маслодайна роза, известна и като трендафил.Баба ми така го нарича този храст.
* 2 л. вода, за предпочитане мека, в която няма хлор.
* 3-4 лимона, или по ваш вкус
* 10 чаени лъжички мед- според порциите-за приблизително 10 чаши по 200 мл съм предвидила по 1 ч.л. мед.
* 2 шепи малини
* 1 чаша-200 мл прясно изцеден сок от малини, може и от замразени




Приготвяне:

Водата се поставя да заври. Изсипват се розовите листенца и котлона се изключва.След 15 минути течността се прецежда и се оставя да се охлади. По някое време добавете и разбъркайте меда. По-лесно ще се разтвори в леко топла течност, отколко в студена.А за да запази полезните си качества меда, не го разтваряме в гореща течност.Изтисквате сока от лимоните и добавяте към охладената течност.Добавяте и сока от малини. Разбърквате. Сервирайте в чаши с лед и с цели малинки, които прекрасно допълват аромата на розата.Слагате по една розова сламчица и като отпиете, гледате на света по розово.:-))



Насладете се и очаквайте следващата рецепта с рози....


Коментари

  1. Бети, разказът ти ме отведе много назад и далече във времето...
    А около мен имаше само едно невероятно ухание!
    Благодаря ти за тези красиви снимки и приказния разказ!
    И за пренасянето в реалността с тази чудесна и ароматна лимонада!
    За мен винаги е удоволствие да съм ти гост!
    От мен прегръдка и аромат на морски бриз!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,благодаря ти!
      Радвам се,че съм ти донесла хубави емоции! :)
      А за мен винаги е удоволствие да си ми гост!

      Изтриване
  2. Интересно би било да опитам такава напитка...розмалинада :Р

    ОтговорИзтриване
  3. Бети,
    ухае цялата ти публикация!
    Много ми харесва идеята, ама пусти рози, къде да ги търся? У дома имаме само едн доста култивирани ми седят?
    А снимките са много нежни!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, не знам колко ти е голямо дворчето-все хубави цветя показваш от там..Но все има едно ъгълче , където да накараш това храстче да ти се усмихва или посреща..!! :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  4. О, Шехерезада! Приказка си ни разказала, като нея! Наистина интересна лимонада! Поздрави и приятна сряда!

    ОтговорИзтриване
  5. И моята баба имаше такъв розов храст,и моето детство е пропито от неговия аромат!
    Незабравими мигове!
    Много красиви снимки и интересна напитка която едва ли ще направя поради различни обстоятелства,но за мен беше истинско удоволствие да прочета написаното и да погледам розовата красота!
    Много розово и много красиво!
    Розови сънища Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гоголинка, благодаря ти! :)
      Радвам се, че съм провокирала приятните ти спомени!

      Изтриване
  6. Betу,чудих се фототографиите ли да съзерцавам или по-бързо да прочета съставките за лимонадката-РОЗОНАДКА:))Прекрасна публикация-както винаги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Милена!
      Радвам се, че са ти харесали и лимонадата и снимките.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Невероятен аромат на рози се лее от тези снимки и от цялата публикация. И аз днес минах покрай един такъв розов храст, с дребни цветове, но много силен естествен парфюм :-) и се сетих за розовото сладко. Опитвала съм розова лимонада, но бутилирана и съм сигурна, че няма нищо общо с това, което си приготвила. Страхотно е, че имаш достъп до такива ценни продукти като лавандула и розови листенца и какви чудеса правиш с тях само! Наистина разкошна лимонада!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени,благодаря сърдечно!
      Невероятно удоволствие е за мен,че мога да си набера сама, билки,растения и плодове, които растат на воля в градината на село или в полето. И осъзнавам какъв късмет е,въпреки,че ние хората понякога не можем да оценим това, което имаме...

      Изтриване
  8. Бети, благодаря ти, че ме върна за миг в дядовата къща в Калофер. Снимките са прелестни, много нежни и вълшебни! За лимонадата съм сигурна, че е супер освежаваща и ароматна! Невероятна публикация!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ByBy,
      И аз ти благодаря за хубавите думи!И се радвам, че съм ти донесла приятни емоции и спомени.

      Изтриване
  9. Баба също имаше розов храст с точно такива рози - правеше фантастично сладко от рози. Върна ме в детството, Бети! Толкова ароматно и красиво е при теб, фантастична си! Сега си грабвам една чашка лимонада и се отдавам на спомени и мечти :)) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Lety,
      Благодаря ти за милите думи!!!И на мен баба ми правеше такова сладко от същия храст,а сега аз правя за нея и моите деца.Надявам се да им създам приятни спомени.
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Бети, откъде толкова рози?! Прекрасна публикация! Царица Роза! Аромат, любим аромат... и напитка, не съм чувала дори за напитка от тези цветя, но идеята ми допада, много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy,
      Всъщност, това е последното бране-около 350 грама излязоха всички рози.А от предното-най-много, събрах 500 грама.Храста е огромен, надвесен над портичката и и всяко лято ни радва.Миналата година пресадихме и очаквам догодина и той да цъфне.И освен,че направих лимонада два пъти,имам сладко,сироп и сушени листенца.Направих и локум, но за съжаление не стигна до снимки...:-))
      Candy,радвам се,че ти е допаднала лимонадката и ти благодаря!

      Изтриване
  11. Бети, изключително красиви снимки! Изпитах носталгия по едно отминало време, когато като ученичка, бях на бригада на розобер. Няма нищо по-зареждащо от уханно розово поле по изгрев слънце. И аз имам слабост към розите, но за съжаления нямам такъв трендафил, за да си направя тази изкусителна лимонада. Отпивам от твоята :)
    Хубав ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Бети, сравнително рядко има снимки, които ме карат да съм нервна докато се заредят, за да ги видя- това отнема около част от секундата. Прекрасна, ароматна, красива, идейна, нестандартна, типично в твой стил.....иска ми се още малко.....вдъхновяваща, творческа, завладяваща...спирам, обещавам...само последно- запомняща се публикация, кадри и рецепта! Имаш невероятен заряд!!!

    ПП. Нищо от горното да не бъде четено като голи блог- комплименти, защото не съм имала какво друго да кажа!

    ОтговорИзтриване
  13. Бубе,сега не знам аз какво да кажа...
    .....усмихна ме и много ме зарадва!Прекрасно е, когато разбереш,че това ,което си направил е докоснало някого приятно.
    Опитах да предам усещането, възторга си,мислите,които имах докато се занимавах с розите и лимонадата и всичките тези аромати, които се носеха покрай мен и пръстите ми миришеха на рози...Наистина е невероятно усещане.От твоите думи и от думите на останалите момичета разбирам, че съм успяла!
    А на теб ти благодаря,че си го изразила по такъв начин!

    ОтговорИзтриване
  14. И до мен достигна частица от аромата и някак предвкусвам лимонадата-много красиво снимана и поднесена!На мен количеството снимки в една публикация никога не ми е много,супер е всичко,Бети!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Поздравления за страхотните идеи, които имате и невероятните фотографии. С удоволствие прочетох публикацията и се наслаждавах на снимките, също мои много любими цветя и аромати /роза и лавандула/. Интересна комбинация роза,малина и лимон, не съм си и помислила за такава. Благодаря Ви, че я споделихте и за всички ваши творения.

    ОтговорИзтриване
  16. Radost,
    Благодаря сърдечно!Радвам се, че ви/ти са допаднали моите предложения и снимки!
    Радвам се и на думите ти!

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесни са летните ти предложения, Бети,
    съм пленена от розовата феерия...
    Много свежо, много красиво, много ароматно -
    идея, снимки и презентация!
    Моите адмирации и пракрасно лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана,благодаря сърдечно за милите думи!
      Радвам се, че съм ти доставила настроение!
      Желая ти хубаво и ароматно лято,пълно с незабравими емоции!

      Изтриване
  18. Бети, напълни ми очите и душата с тази публикация!!! Много красота и аромати, а лимонадата, много ми се ще да я опитам, ама какъв цвят само... прелест!!!
    Чуден ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Еви!
      Много ме радват думите ти!
      И на теб чудесен ден!

      Изтриване
  19. Бети,..... при теб всичко е.... много цветно, много красиво, ухае прекрасно-..... аромат, който прави всеки щастлив!!! Толкова стимул и красота ми подари с тази публикация,.... беше ми много увлекателна и интересна, а.... снимките ти са..... наистина вълшебни!!! Браво, браво , браво! Голям комплимент!За мен е истинско удоволствие и приятно приключение- всяко посещение на твоето блогче! Продължавай все така!
    Прегръщам те .... с пожелание за един незабравим , красив и щастлив Уикенд, изпълнен с много любов и щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче,благодаря ти!
      Както винаги си много мила и позитивна!Радвам мсе, че е било удоволствие за теб!
      И...наистина уикенда се очертава незабравим!

      Изтриване
  20. Привет Бети, следя блогът ти отдавна. Аз също имам блог - сладкарски обаче, и е отскоро. Това, което ми харесва са пропсовете ти! Правиш чудесни снимки! Би ли ми казала откъде се сдоби със старите дървени дъски, или старата маса, които ползваш за снимките? Отдавна си търся такива, но не намирам. Мерси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Елена,
      Радвам се, че блогът ми ти допада.
      Масите и дъските, на които снемам са от село.

      Изтриване
  21. Бети, след седмица и аз ще съм в Добрич :) Да знаеш как приятно се изенадах, че си от там! Поздрави от един начинаещ любител сладкар със съвсем скромен блог. Много ми харесва това, което представяш тук! Чудесни снимки, рецепти и идеи!

    ОтговорИзтриване
  22. Ако ми пишеш, когато си в Добрич и имам възможност може да се видим.
    Благодаря ти за милите думи!

    ОтговорИзтриване
  23. Бети, там ще съм около седмица! Престоят ни в Добрич ще е от 15-16 юли до 22 юли, а после пък ще сме във Варненския край за една седмица. Мъжът ми и цялата му рода са от Добрич. Често идваме във вашия край, наскоро бяхме там за 24-ти май. Дано на селото на мъжът ми да е оцеляла поне една дъска или нещо подобно за пропс, защото в София нищо такова не намерам. А моята баба отдавна си продаде къщата и дъски и стари мебели вече нямаме. Подозирам обаче, че и на селото всичко са разчистили и изхвърлили.... човек не знае какво ще му потрябва. Сега е една такава мода - завръщат се старите неща и старинният стил....да съм знаела преди 15 години щях да си ги запазя, но не знаех... :) Уникални са ти снимките с розите! Харесах си и едни твои мъфини и мисля да ги пробвам скоро. :) Ще ти пиша като пристигнем в Добрич. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако се видим.
      Не знам дали е модерно, на мен много ми харесват дърво, камъни,стъкло.Обичам нещата да имат дух.
      Благодаря ти още веднъж за хубавите думи!Надявам се да ти допаднат и мъфините, които си харесала.
      Поздрави!

      Изтриване
  24. Бети, розова и ароматна приказка! Чудесни снимки на чудесни рози.....
    Хубаво и красиво, ароматно лято!
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария,благодаря ти!
      Върнуващо и интресно лято!

      Изтриване
  25. Много е изкусителна тази изпотена чашка. Мечтая си за една такава...
    Снимките са приказни, Бети!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  26. Elly,благодаря ти!
    В момента пия, но лавандулова...

    ОтговорИзтриване
  27. Ама какви рози и снимки само... Последната е убиец!!!

    ОтговорИзтриване
  28. Ина,благодаря!
    Беше голямо удоволствие да ги снимам....

    ОтговорИзтриване
  29. Zelo lepo! Dopade se mi! Beautifull! I like it! Sorry, translate of Google is very bad.

    ОтговорИзтриване
  30. Hvala! Uživajte! In jaz z prevajalec google

    ОтговорИзтриване
  31. привет !красивые картинки, :)

    ОтговорИзтриване
  32. Без дъх останах от цялата красота и вълшебните ти думи за розите ,Бети ! Ще я опитам тази лимонада ,но няма да мога да пресъздам атмосферата от поста ти !
    От час съм в блога ти и с всяка разгледана страница оставам без думи ! Благодаря , че те открих ,Бети ! Невероятна си ! Естет , артист , кулинар ! Браво е малко да кажа !
    Прегръдка и хубав следобед !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, а ти си невероятен ценител!
      Благодаря ти! Толкова комплименти...не знам дали ги заслужавам,....просто розите правят това с мен :)
      Трогна ме с думите си!

      Сигурна съм, че ще направиш много вкусна и фотогенична лимонада!Или както я нарече DSdiva-розмалинада.
      Аз пък ще гледам да снимам сиропа и сладкото.Надявам се да успея. Но бабината роза още не е цъфнала.

      Изтриване
  33. Поредната цветна и ароматна импресия!
    Вероятно си художник или декоратор, каквото и да си, Бети, ти си невероятен естет и артист!
    Всеки твой пост прави денят ми усмихнат и цветен!

    ОтговорИзтриване
  34. Бети, художник ли си или може би декоратор?
    Каквото и да си, имаш невероятен усет! Ти си естет, артист!
    Правиш всеки мой ден усмихнат и позитивен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сандра, благодаря ти за милия коментар!
      Радвам се, че ти допада, това, което правя и ти носи радост!

      Изтриване
  35. Ех, тази дамасцена! Ех, тази Бети! Не само, че си художник, а и винаги успяваш така увлекателно да представиш това, което чувстваш. Не знам дали Шехеразада е била заобиколена от рози докато е разказвала историите си, но знам, че това, което виждам е истинска приказка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приказка са розите! Всеки, който ги докосне попада в приказния им свят! Благодаря, мила Йоли!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни