Патладжанени рози със сирене - Eggplant, Cheese Roses
Май, прекрасен и любим месец. Пролетта е в разцвета си, зреещите череши и ягоди носят усещане за идващото лято. При всеки възможен повод прекарвам време навън - за кратко в парка, за по-дълго на пикник или на село. Ще споделя с вас част от един селски следобед След засаждането на цветя в градинките на баба похапнахме вкусно на поляната с окосена трева.
Радвахме се на богато нацъфтялата поляна с ягоди - любими, ароматни, сладки-очаквам ги с нетърпение.
Любувахме се на изящните цветове на аквилегиите.
Чист селски въздух, лек ветрец довяващ аромата на храстите бъз и разцъфнали акации покрай оградата.
Тишина, огласяна от песента на птиците, ....с каква наслада хапнахме тези набързо направени патладжанени запеканки. Вкусни са топли и студени. С изключение на патладжаните всички продукти са домашни- овче сирене и яйца. Направете си, приготвят се бързо и са много вкусни. Тези патладжанени розички са реплика на онези от тиквички, които бях показала преди време.
Основните продукти са патладжан, сирене, яйца, варианти според желанието и наличностите - комбинация от сирене, извара, котидж, рикота, кашкавал и яйца. Патладжанът може да заместите или да комбинирате с тиквички.
Ние обожаваме запечен патладжан със сирена.
Продукти:
за 6 купички за суфле
* 1 голям патладжан или два по-малки.
* 2-3 яйца
* овче сирене - около 300-350 г леко изкиснато
* черен пипер - прясно смлян
* ситно нарязани листа от естрагон (тарос)
За естрагона и други подправки съм писала ТУК в рецептата за Ароматни топчета от цедено кисело мляко
Приготвяне:
1. Намазваме стените и дъното на купичките с олио.
2. Натрошаваме сиренето(сирената, изварата, ако искаме добавяме и 2-3 с.л. настърган кашкавал) с вилица, добавяме пипера, естрагона и яйцата и разбъркваме.
3. Нарязваме с нож патладжана по дължина на филии, възможно по-тънко. Разполовяваме всяка филия и навиваме с кората нагоре в купичките. Празнините запълваме с помоща на лъжичка, с плънката от яйце и сирене.
4. Печем до зачервяване, около 10-15-18 минути в предварително загрята на 200 С фурна.
Сервирайте след 5-6 минути. Много са вкусни и напълно изстинали.
Ако искате да сервирате извън купичката, изчакайте 5-6 минути и тогава извадете.
Нашият следобед беше прекрасен. Подарете си и вие при първа възможност.
Приятели, тази година имам отново честта и удоволствието да бъда номинирана в три различни категории за
ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ ЗА КУЛИНАРНИ БЛОГОВЕ на БЛОГОВОДИТЕЛ
Ако моите рецепти и снимки ви харесват, ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана :
Que ricas!
ОтговорИзтриванеBesos
Thank you, dear friend!
ИзтриванеМного са красиви, Бети! Грабват от пръв поглед и сигурна съм - първа хапка! Поздрави от сърце, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мила Люси!
ИзтриванеХе, Бети, щастливка си с баба...моите баби отдавна не са между нас, носталгия ми донесе тази публикация...за село...вече ходим веднъж, два пъти годишно, но все набързо, такива са ситуациите, нищо вече не е същото...
ОтговорИзтриванеДа, щастливка съм! И все още научавам разни неща от нея! Чудесна баба си имам! Много зареждащо ми действа пребиваването на село! Съжалявам, че нямаш възможност да пребиваваш по-често в твоето...
ИзтриванеАми това е то. Някои хора могат дори от патладжан да направят цвете.
ОтговорИзтриванеПрегръдка за теб, мила Йоли!
ИзтриванеЦял букет можеш да направиш с твоите тематични предложения. Прекрасни са и тези розички, Бети! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мила Кате!
ИзтриванеБлагодаря за удоволствието, Бети -
ОтговорИзтриванепрекрасни снимки, пролетно настроение и разкошна рецепта...
А днес: честит 24 май - светъл, вдъхновен и пребъдващ!
Благодаря, Диани!
ИзтриванеДа пребъдва в сърцата ни най-светлия ни празник!
I love eggplant rolls. You just inspired me to prepare them a bit differently.
ОтговорИзтриванеTry it, you'll like it! :)
ИзтриванеИскам и аз да се пресегна за купичка край този дънер,Бети,толкова вкусно изглежда предястието ти,съвсем по мой вкус е!Страхотни кадри отново!С пожелание за ведро лято!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Роси! Лятото засега е предимно ведро :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Thank you so much!
ОтговорИзтриване