Боровинкова торта с лимонов крем - Blueberry Lemon Curd Summer Cake


Колкото и да обичам и предпочитам плодовете пресни ми се иска, дори и без повод да приготвя вкусен сладкиш. С повод или без, уморена от жегите се прибирам у дома на хладно и тъй или инак приготвям нещо за хапване, между другото и една бърза лятна торта. Приятно е да поседнеш в градината или на терасата с чаша студена лимонада и да си доставиш малко сладко удоволствие с парче плодова торта. Не е диетична, и ако броите калории за да ви е чиста съвестта бързо премисляте колко сте изгорили- в градината, у дома, колко километра сте извървели в планината или преплували в морето, ако пък не сте, утре ще се потрудите повече :)


Продукти:

Блат

* 5 яйца
* 3/4 ч.ч. олио
* 150 г захар
* 2 ч.ч. брашно
* 1 ч.л. бакпулвер
* 1/4 ч.л. сода
* кората от един лимон
* щипка сол

боровинков сос

* 200 г боровинки
* сок от половин лимон
* 1 с.л. мед или агаве/кленов сироп или 5-6 капки стевиа,
* 1 ч.л. смлени ванилови шушулки

маскарпоне крем

* 450 г маскарпоне
* 1 ч.ч. млечна сметана

лимонов крем

* 100 мл лимонов сок
* кората на два лимона
* 5 големи яйчни жълтъка
* 80 г захар
* 100 г студено масло

Освен това:

* 450 г боровинки
* 100 г къпини
* ядливи диви цветя - за  финиширане на тортата, излишно е да казвам, че не трябва да са третирани и да са събрани от чисти места



Приготвяне:

Първо се приготвя лимоновият крем, може и предния ден или да използвате замразен, ако имате. В деня на приготвянето на тортата го изваждате от фризера и оставяте да се размрази в хладилника.
1.  Жълтъците, захарта, лимоновата кора и сокът се смесват в тенджера с дебело дъно.Загряват на тих огън при непрекъснато бъркане, докато кремът се сгъсти и лъжицата остава следа при бъркането. Сваля се от огъня и се добавя на порции студеното масло. Кремът се разбърква непрекъснато, докато поеме цялото количество масло. Разсипва се в плосък съд и се покрива със свежо фолио. Оставя се на студено.

След това се изпича блатът.
2. Фурната се загрява на 170 С. Форма с диаметър 20 см се намазва с масло и поръсва с брашно.
3.Яйцата, лимоновата кора и захарта се разбиват на гъст бледожълт крем. Добавя се на струйка олиото с непрекъснато разбиване. Накрая се добавя преситеното брашно с бакпулвера, содата и солта. Бърка се до еднородна смес.
4. Блатът се пече около 45 - 50 минути до суха клечка.
5. Изважда се от формата след 15 - 20 минути и се охлажда напълно на решетка.

6. Докато блатът се пече се приготвя боровинковият сос. В малка тенджерка се слагат всички продукти без меда. Загряват се, докато омекнат боровинките и течността леко се редуцира. След като се свали от огъня се добавя меда, разбърква се и се оставя настрани.

7. Приготвя се маскрапоне кремът. Сметаната се разбива на пухкав крем. Оставя се настрани. Маскарпонето се разбива и към него се прибавя охладеният и стегнат лимонов крем***. Разбива се до еднородна смес. Към него се прибавя, като се разбърква с шпатула разбитата сметана.
8. Сглобяваме тортата. Блатът се разрязва хоризонтално с остър нож. Едната половина се поставя в чинията за сервиране. Намазва се с половината лимоново- маскрапонен крем. Полива се с охладеният боровинков сос. нареждат се свежи боровинки и част от къпините. Поставя се отгоре другата половина от блата. Полива се с останалия боровинков сос. Намазва се отгоре с останалия крем. Тортата се украсява с останалите боровинки и къпини. Оставя се в хладилника за 2-3 часа. Преди поднасяне се украсява с дивите цветя.

*** Аз исках да усещам отчетливо отделен слой от лимоновия крем. Затова при мен подреждането е следното(отдолу нагоре) :



 блат,
лимонов крем (сложих половината от количеството, а останалата част прибавих към маскарпонено сметановия крем),
плодове,
маскарпоне+лимонов крем,
боровинков сос,
блат,
боровинков сос,
плодове
маскарпоне+ лимонов крем
плодове и цветя

Тортата трябва да престои от 6 до 12 часа в хладилник за да се обединят вкусовете, блатовете поемат влага от крема, боровинковият сос оцветява в приятни нюанси крема и блата. Цветята се добавят към украсата малко преди поднасяне. Докато тортата стои в хладилника, те също могат да бъдат там - в кутийка с капак, в която може да поставите влажна кухненска хартия.






                                                                Весело и интересно лято!

Коментари

  1. Бети,
    тортата е прекрасна, много красива, много фина и елегантна.И аз понякога правя торти когато посрещам гости, когато се налага да приготвям за различни хора разни почерпки.Ще се възползвам от рецептата когато се наложи.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, грубовато елегантна :) Благодаря, Ели!

      Изтриване
  2. Guauu, me acabo de enamorar de esta impresionante tarta de arandanos que has preparado, las fotografías preciosas , un corte increible. Besitos.

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусно и както винаги - красиво! :)
    Прегръдки, Бети!

    ОтговорИзтриване
  4. Като цветна леха е 😘,
    за вкуса ще кажа …. любим ❤️ а за теб Бети … силна прегръдка прекраснице 😘

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна е, Бети! Обожавам съчетанието на плодове и цветя при теб! Истиснко вдъхновение си! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Жълто и лилаво - съвършена комбинация. Хареса ми идеята за успокояване на съвестта при ядене на сладкиши - напълно в мой стил е 😄

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни