четвъртък, 19 май 2016 г.

Патладжанени рози със сирене - Eggplant, Cheese Roses


Май, прекрасен и любим месец. Пролетта е в разцвета си, зреещите череши и ягоди носят  усещане за идващото лято. При всеки възможен повод прекарвам време навън - за кратко в парка, за по-дълго на пикник или на село. Ще споделя с вас част от един селски следобед  След засаждането на цветя в градинките на баба похапнахме вкусно на поляната с окосена трева.





Радвахме се на богато нацъфтялата  поляна с  ягоди - любими, ароматни, сладки-очаквам ги с нетърпение. 





Любувахме се на изящните цветове на аквилегиите.






Чист селски въздух, лек ветрец довяващ аромата на храстите бъз и разцъфнали акации покрай оградата.



Тишина, огласяна от песента на птиците, ....с каква наслада хапнахме тези набързо направени патладжанени запеканки. Вкусни са топли и студени. С изключение на патладжаните всички продукти са домашни- овче сирене и яйца. Направете си,  приготвят се бързо и са много вкусни. Тези патладжанени розички са реплика на онези от тиквички, които бях показала преди време.


                                                       
Основните продукти са патладжан, сирене, яйца, варианти според желанието и наличностите - комбинация от сирене, извара, котидж, рикота,  кашкавал и яйца. Патладжанът може да заместите или да комбинирате с тиквички.
Ние обожаваме запечен патладжан със сирена.





Продукти:

за 6 купички за суфле

* 1 голям патладжан или два по-малки.
* 2-3 яйца
* овче сирене - около 300-350 г леко изкиснато
* черен пипер - прясно смлян
* ситно нарязани листа от естрагон (тарос)



За естрагона и други подправки съм писала ТУК  в рецептата за Ароматни топчета от цедено кисело мляко


Приготвяне:

1. Намазваме стените и дъното на купичките с олио.
2. Натрошаваме сиренето(сирената, изварата, ако искаме добавяме и 2-3 с.л. настърган кашкавал) с вилица, добавяме пипера, естрагона и яйцата и разбъркваме.
3. Нарязваме с нож патладжана по дължина на филии, възможно по-тънко. Разполовяваме всяка филия и навиваме с кората нагоре в купичките. Празнините запълваме с помоща на лъжичка, с плънката от яйце и сирене. 
4. Печем до зачервяване, около 10-15-18 минути в предварително загрята на 200 С фурна.
 Сервирайте след 5-6 минути. Много са вкусни и напълно изстинали. 





Ако искате да сервирате извън купичката, изчакайте 5-6 минути и тогава извадете.





Нашият следобед  беше прекрасен. Подарете си и вие при първа възможност.


Приятели, тази година имам отново честта и удоволствието да бъда номинирана  в три различни категории за 
ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ ЗА КУЛИНАРНИ БЛОГОВЕ на БЛОГОВОДИТЕЛ

Ако моите рецепти и снимки ви харесват, ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана :






18 коментара:

  1. Beautiful photos :)

    http://shizasblog.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  2. Много са красиви, Бети! Грабват от пръв поглед и сигурна съм - първа хапка! Поздрави от сърце, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Хе, Бети, щастливка си с баба...моите баби отдавна не са между нас, носталгия ми донесе тази публикация...за село...вече ходим веднъж, два пъти годишно, но все набързо, такива са ситуациите, нищо вече не е същото...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, щастливка съм! И все още научавам разни неща от нея! Чудесна баба си имам! Много зареждащо ми действа пребиваването на село! Съжалявам, че нямаш възможност да пребиваваш по-често в твоето...

      Изтриване
  4. Ами това е то. Някои хора могат дори от патладжан да направят цвете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдка за теб, мила Йоли!

      Изтриване
  5. Цял букет можеш да направиш с твоите тематични предложения. Прекрасни са и тези розички, Бети! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за удоволствието, Бети -
    прекрасни снимки, пролетно настроение и разкошна рецепта...
    А днес: честит 24 май - светъл, вдъхновен и пребъдващ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диани!
      Да пребъдва в сърцата ни най-светлия ни празник!

      Изтриване
  7. I love eggplant rolls. You just inspired me to prepare them a bit differently.

    ОтговорИзтриване
  8. Искам и аз да се пресегна за купичка край този дънер,Бети,толкова вкусно изглежда предястието ти,съвсем по мой вкус е!Страхотни кадри отново!С пожелание за ведро лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Роси! Лятото засега е предимно ведро :)
      Благодаря ти!

      Изтриване