Безглутенова паста със смръчкули и глухарчета - Gluten Free Pasta with Morels and Dandelion


Водена от любопитство и желание да пробвам нови вкусове реших да приготвя безглутенова паста. Едни от обичаните в нашата къща ястия, са различни видове паста и особено с гъби. След поредната смръчкулотърсеща разходка се прибрахме уморени и гладни. Сетих се за пастата в шкафа и след няма и 20 минути хапнахме сладко, сладко. Обикновено не засичам време, но имаше гладници, които го направиха. Когато всички продукти са пред теб става бързо. В случая беше точно така - влетяхме с глухарчетата и гъбите, в шкафа имах паста, а в хладилника пресен, сочен магданоз - другото е ясно - варене, сотиране, пасиране - съответно на паста, гъби, песто и обядът беше готов много бързо.
 Ако имате проблеми с глутена или просто се чувствате по-добре, когато ядете безглутенови храни, тази паста е чудесен вариант за бързо и засищащо похапване. Гъбите може да смените според вкуса си или наличните. У нас тези дни са тези.

Продукти:
за 2 порции

* 250 г безглутенова паста ( елда, царевица-  La Garone)
* 200 г смръчкули
* 3 с.л. олио
* 1/2 ч.л. сол
* черен пипер
* цветове глухарчета - измити
* прясно приготвено песто от листа глухарчета и магданоз


Пастата се пуска във вряща подсолена вода. След петата минута пробвайте и варете до желаната от вас степен на готовност. Аз обичам да е леко твърда, с по-плътна текстура или да използвам популярния автентичен израз al dente.
През това време сотирайте гъбите с трите лъжици олио ( ако не държите  ястието да е веган, използвайте гхи или краве масло) Когато гъбите са готови, поръсете солта и черния пипер. Разбъркайте.
Отцедете по-голямата част от водата, където е вряла пастата, добавете готовите гъби и разбъркайте. Поставете в чинии(най-добре предварително затоплени), добавете цветовете глухарче. Поднесете с прясно приготвено песто.



Коментари

  1. Умирам за твоите "горски" снимки, Бети!
    Разкошно ястие!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети,
    чудесна идея за паста, за пръв път обаче чувам за тези интересни гъби - смръчкули.Затова и имам молба към теб - напиши при възможност по - подробна информация за гъбите.Аз не съм техен познавач, но в твоят дом явно има добри познавачи и то на различни по вид гъби.Правя песто както от листа, така и от цвят на глухарчета.Става чудно.Великолепни снимки, къде се берат тези интересни гъби ? По стволове на дървета ли растат ?
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, гъбите растат по земята, както съм ги снимала. Подробно описание можеш да прочетеш в тази публикация, където съм дала и линкове. http://vkusnosbety.blogspot.bg/2017/04/morels.html

      Изтриване
  3. Тук ще прочете поробности за тази гъба, както и за нейния хабитат. http://manatarka.org/morchella-esculenta/ Цветовете на глухарчетата предполагам, че са за украса, а не за ядене?

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Татяна! Чела съм тази статия/статии. Един от любимите ми сайтове за гъби.
    Цветовете на глухарчето са за ядене :) . Често използвам ядливи цветя за украса или добавка в салати, торти, супи... Много рядко се случва да използвам клонки или други растителни части, които не са за консумация, но никога отровни и ако не са за ядене изрично споменавам това в публикацията.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни