Пролетна зелена салата с диворастящи треви и цветя - Spring Green Salad with Wild Herbs and Flowers



Пролетта категорично е тук.  Днес ви предлагам една празнична пролетна салата. Празник за сетивата и здравето. Всички растения, които съм използвала са достъпни, буквално ни заобикалят, чакат само да ги погледнете. Е, не от кварталната градинка, но в гората, планината или градината на село. Моите са от там.


Няма да се впускам в разсъждения за глобалното замърсяване на града, въздуха, планетата като цяло, няма да пиша био и т.н. Всеки сам според разбиранията си ще потърси чисти места, откъдето да си набере зелените съставки. В магазина няма да ги откриете. Чувствайте се поканени да отидете в гората, да се движите. Птиците ще пеят за вас, слънцето ще ви гали с лъчите си,  зелените аромати ще ви изпълнят със свежест, ще съберете вкусни и полезни листа за празничната салата.





  ...Дааа-а, знам, в горите дебнат едни малки, почти незабележими кръвопийци - кърлежите. Падат от дърветата, промъкват се в дрехите..., но с подходящо облекло, репеленти, изтърсване на дрехите след разходката, оглеждане на тялото можем да се справим с тях. Насладата и ползите от разходката са много повече от евентуалните неприятности.



Ето какво сложих аз в нашата салата. Разбира се всичко е на вкус и количествата са ориентировъчни.



Продукти:

* връзка репички
* 10-15 листа левурда ( Allium ursinum L.)
* връзка листа глухарче (Taraxacum officinale)
* 100-120 г бейби спанак
* шепа млади листа бял равнец (Ahillea millefolium L.)
* няколко стръка звездица (Stellaria media)
* десетина връхни стръка с цветове лъжичина ( Alliaria petiolata)
* шепа цветове див рожков (дървото на Юда) (Cercis siliquastrum)
* шепа теменужки
* шепа цветчета глухарчета
* шепа  цветчета люляк (Syringa)
* шепа цветчета парички ( Bellis perennis)
* лимонов сок
* авокадо или ядки по желание


Всички продукти се поставят в купа, поръсва се лимонов сок и зехтин. Вкусна, тонизираща, здравословна, цветна и свежа салата. Насладете се!



Преди да се отправите към гората искам да ви припомня за предстоящите годишни награди за кулинарни блогове. Моят блог е номиниран в две категории:

"Здравословни рецепти"  и  "Визуално пиршество"

Ако харесвате това, което представям тук и искате да ме подкрепите, може да го направите през следващите шест дни. Гласуването е до 10 май. Благодаря за подкрепата и вдъхновението, за хубавите думи и интереса, който проявявате! На 13 май ще бъдат обявени наградите - на журито и на публиката- това е вашият избор.

Ето как да гласувате:

Отваряте този линк- https://kulinarninagradi.com/

Най-отгоре има меню. Избирате бутонче ГЛАСУВАЙ.
Ако нямате регистрация по-надолу има възможност за регистрация - зелен надпис "натиснете тук"

След като имате регистрация пристъпвате към гласуването. Изброени са всички категории и съответно блоговете, които са номинирани. Избирате вашия любим в съответната категория и гласувате. Преминавате в следващата категория.

Коментари

  1. Бети,
    с удоволствие ще се насладя на тази много красива и много вкусна салата.Правя и аз подобни.Любими са ми салатите с диви растения, много вкусни и много здравословни.Веднага отивам да набера посочените от теб растения и да ги приготвя.
    Великолепно и много вкусно и красиво ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Представих си те в гората, красива горска Фея, неведнъж съм го казвала. Рецептите ти са точно такива- вълшебни. Ти рисуваш с храната, Бети. И ако човек е това, което яде, то безспорно ти си едно от красивите цветя на тази планета! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много мила и сърдечна си, Кате! Благодаря ти за сладките, топли думи!

      Изтриване
  3. Ама вие с Елена сте големи ентусиастки:))
    Аз направих опит да вложа в една салата листа от глухарче и цветчета иглика (набрах ги от двора на новата вила) и не само, че салатата бе изхвърлена, но не знам и мен как не изхвърлиха от дома:))), дори не успях да опитам, такъв ужас се четеше в очите им, че ще се отровя:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, аз откакто си спомням ям глухарчета и разни цветчета. Събурам и пия разни отвари, чайчета. Вярвам, че повечето зелени храни са полезни, йогато са свежи, сурови. Отворена съм и за нови, постоянно елспериментирам. Например руколата е нещо ново от 15 години. Не ми беше позната в детството. Някои храни пък от тогава вече не са на трапезата-например пържени питки и като цяло неща от бяло брашно. Така се чувстваме по-добре.

      Изтриване
    2. Ох, сигурно си права, ама пък са толкова вкусни тестените и пържени:))

      Изтриване
  4. This is awesome!

    www.itsmiraclewhip.com

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни