сряда, 12 юли 2017 г.

Таратор в два варианта - Tarator ( Bulgarian summer cold soup with yogurt, cucumber and dill) - two ways


Както обещах следващата рецепта ще е с малко калории. Приготвих по два начина - вегетариански, традиционен с кисело мляко и веган- със слънчогледови кълнове. Останалите съставки са традиционните - краставици и копър. Добавих и тученица, може би за някои хора- е нова и непозната.
За тученицата съм писала тук и тук  и тук.
Ето я. Огромен наръч хрупкава, искрящо зелена, свежа, органична :), екологична :), био:) тученица!


Няма нищо общо с градинска/ полска/ фелдсалата -от немски Feldsalat (Valerianella). В търговските вериги  в самото начало, когато започнаха да зареждат пишеха на етикетите - тученица. Надписите са коригирани и вече пише градинска/полска салата. Може би това е една от причините  много хора да мислят, че двете растения са еднакви и че консумират тученица. И двете растения са хрупкави. Тученицата има лек, много приятен кисел вкус. За полезните и качества ще срещнете много информация. И понеже започнах с калории, в 100 г в тученицата са 16 ккал. В 100 г краставица - 10 ккал

Да се върна към тараторите. И двата са много вкусни и разхлаждащи, бих казала и засищащи в летните жеги. Както и да ги приготвите трябва да бъдат поднесени студени. Може да охладите продуктите предварително или готовият таратор да бъде  поставен в хладилник или да използвате лед при приготвянето. Както и да приготвите, ключовата дума е студено!

Количествата, които използвате са ориентировъчни, според вашия вкус и налични и предпочитани продукти - масленост на млякото, сорт краставици, добавянето или не на чесън, сол, добавяне или не на зехтин или друго растително олио. Обикновено вечер, сред съмишленици приготвям с чесън. През деня, когато се очакват социални контакти пропускам тази важна съставка. Украсяването с цветове от копър и пореч също е въпрос на предпочитания и наличности. Поречът има вкус на краставица. Написала съм продуктите, които съм използвала аз и за да има все пак някаква рецепта ги измервах.:)


Вегетариански начин:

* 200 г българско кисело мляко
* 200 -250 г краставици
* 5- 10 стръка пресен копър
* 5- 10 стръка тученица
* 1/4 ч.л. хималайска сол ( дори да обичате безсолно, както мен, през лятото се губят соли, така че добавете на вкус)
* 1-2 с.л. покълнали слънчогледови семена (сложих вместо обикновеното олио)
* цветове копър, цветове пореч, по желание
* скилидка чесън, по желание

Всички съставки без цветовете се блендират. Тараторът се охлажда или се сервира с лед. По желание украсете с цветове от копър, пореч. Това е бързият вариант. Прилича на смути и може да се  сервира в чаша , както съм показала тук



По-бавният, но предпочитан вариант от много хора е краставицата да се нареже на кубчета, копърът на ситно и да се добавят към гладко разбитото мляко, сол и олио или зехтин. Най-отгоре се поръсва със смлени орехи. Не е задължително, но е вкусно.  Поднася се с лъжица. Много често към млякото се добавя и студена вода.  За мен е идеално и без добавена вода.

Веган, суров вариант:

* 100 г покълнали слънчогледови семена
* 200 г краставица
* 150- 200 мл вода
* лимонов сок на вкус ( може да се пропусне, но ще ви липсва свежия кисел вкус на киселото мляко)
* 1/4 ч.л. хималайска сол
* 10-15 стръка копър
* 10-15 стръка тученица
* скилидка чесън по желание
* цветове копър, цветове пореч, по желание

Всички съставки без цветовете се блендират. Тараторът се охлажда или се сервира с лед. По желание украсете с цветове от копър, пореч. Това е бързият вариант. Прилича на смути и може да се  сервира в чаша . Ако искате да дъвчете и да усещате текстурата на продуктите, блендирайте слънчогледовите семена, солта, лимоновия сок и водата. Нарежете останалите продукти и добавете към "млякото". Сервирайте охладен с лъжица.


По-тъмния, леко кремав цвят на веган таратора се дължи на пасираните слънчогледови поници/кълнове. Вкусът  е много приятен, не е необходимо добавянето на други ядки и олио. Опитайте  и не забравяйте - студен!



8 коментара:

  1. Анонименюли 12, 2017

    Извинете, в традиционния таратор месо ли се слага, че този го наричате вегетариански ?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В сравнение с другия, който е веган, без животински продукти.

      Изтриване
  2. Бети,
    правя редовно подобни таратори, използвам различни по вид ядкови млека.За салата " Снежанка " вав веган вариант използвам точно слънчогледовите поници и кълнове.Краставичната трева / пореч / я използвам задължително, тя има много приятен краставичен аромат.Но използвам също и репички в таратора.Чудесни, лесни и разхлаждащи таратори .
    Поздрави и прохладно лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да и с репички е много вкусно. Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Анонименюли 12, 2017

    Снимките са вълшебство!
    Истинско :)

    ОтговорИзтриване