Таратор в два варианта - Tarator ( Bulgarian summer cold soup with yogurt, cucumber and dill) - two ways


Както обещах следващата рецепта ще е с малко калории. Приготвих по два начина - вегетариански, традиционен с кисело мляко и веган- със слънчогледови кълнове. Останалите съставки са традиционните - краставици и копър. Добавих и тученица, може би за някои хора- е нова и непозната.
За тученицата съм писала тук и тук  и тук.
Ето я. Огромен наръч хрупкава, искрящо зелена, свежа, органична :), екологична :), био:) тученица!


Няма нищо общо с градинска/ полска/ фелдсалата -от немски Feldsalat (Valerianella). В търговските вериги  в самото начало, когато започнаха да зареждат пишеха на етикетите - тученица. Надписите са коригирани и вече пише градинска/полска салата. Може би това е една от причините  много хора да мислят, че двете растения са еднакви и че консумират тученица. И двете растения са хрупкави. Тученицата има лек, много приятен кисел вкус. За полезните и качества ще срещнете много информация. И понеже започнах с калории, в 100 г в тученицата са 16 ккал. В 100 г краставица - 10 ккал

Да се върна към тараторите. И двата са много вкусни и разхлаждащи, бих казала и засищащи в летните жеги. Както и да ги приготвите трябва да бъдат поднесени студени. Може да охладите продуктите предварително или готовият таратор да бъде  поставен в хладилник или да използвате лед при приготвянето. Както и да приготвите, ключовата дума е студено!

Количествата, които използвате са ориентировъчни, според вашия вкус и налични и предпочитани продукти - масленост на млякото, сорт краставици, добавянето или не на чесън, сол, добавяне или не на зехтин или друго растително олио. Обикновено вечер, сред съмишленици приготвям с чесън. През деня, когато се очакват социални контакти пропускам тази важна съставка. Украсяването с цветове от копър и пореч също е въпрос на предпочитания и наличности. Поречът има вкус на краставица. Написала съм продуктите, които съм използвала аз и за да има все пак някаква рецепта ги измервах.:)


Вегетариански начин:

* 200 г българско кисело мляко
* 200 -250 г краставици
* 5- 10 стръка пресен копър
* 5- 10 стръка тученица
* 1/4 ч.л. хималайска сол ( дори да обичате безсолно, както мен, през лятото се губят соли, така че добавете на вкус)
* 1-2 с.л. покълнали слънчогледови семена (сложих вместо обикновеното олио)
* цветове копър, цветове пореч, по желание
* скилидка чесън, по желание

Всички съставки без цветовете се блендират. Тараторът се охлажда или се сервира с лед. По желание украсете с цветове от копър, пореч. Това е бързият вариант. Прилича на смути и може да се  сервира в чаша , както съм показала тук



По-бавният, но предпочитан вариант от много хора е краставицата да се нареже на кубчета, копърът на ситно и да се добавят към гладко разбитото мляко, сол и олио или зехтин. Най-отгоре се поръсва със смлени орехи. Не е задължително, но е вкусно.  Поднася се с лъжица. Много често към млякото се добавя и студена вода.  За мен е идеално и без добавена вода.

Веган, суров вариант:

* 100 г покълнали слънчогледови семена
* 200 г краставица
* 150- 200 мл вода
* лимонов сок на вкус ( може да се пропусне, но ще ви липсва свежия кисел вкус на киселото мляко)
* 1/4 ч.л. хималайска сол
* 10-15 стръка копър
* 10-15 стръка тученица
* скилидка чесън по желание
* цветове копър, цветове пореч, по желание

Всички съставки без цветовете се блендират. Тараторът се охлажда или се сервира с лед. По желание украсете с цветове от копър, пореч. Това е бързият вариант. Прилича на смути и може да се  сервира в чаша . Ако искате да дъвчете и да усещате текстурата на продуктите, блендирайте слънчогледовите семена, солта, лимоновия сок и водата. Нарежете останалите продукти и добавете към "млякото". Сервирайте охладен с лъжица.


По-тъмния, леко кремав цвят на веган таратора се дължи на пасираните слънчогледови поници/кълнове. Вкусът  е много приятен, не е необходимо добавянето на други ядки и олио. Опитайте  и не забравяйте - студен!



Коментари

  1. Анонименюли 12, 2017

    Извинете, в традиционния таратор месо ли се слага, че този го наричате вегетариански ?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В сравнение с другия, който е веган, без животински продукти.

      Изтриване
  2. Бети,
    правя редовно подобни таратори, използвам различни по вид ядкови млека.За салата " Снежанка " вав веган вариант използвам точно слънчогледовите поници и кълнове.Краставичната трева / пореч / я използвам задължително, тя има много приятен краставичен аромат.Но използвам също и репички в таратора.Чудесни, лесни и разхлаждащи таратори .
    Поздрави и прохладно лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да и с репички е много вкусно. Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Анонименюли 12, 2017

    Снимките са вълшебство!
    Истинско :)

    ОтговорИзтриване
  4. Както винаги - красота! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Истинска фея си, Бети, фея на гората, на полето, на природата! Какъв огромен букет от тученица, приказна снимка! Тараторите са като картини. Благодаря за насладата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, Кате! За сладките ти думи и настроение!

      Изтриване
  6. Бети, отдавна не съм идвала и пак ме остави без думи - от най-обикновен таратор да сътвориш такова изтънчено ястие, че само английското название някак ме удовлетворява сега :))) - страхотни снимки...пореч значи - днес се връщах при кайсиевите ти тарталети и прочетох разговора ни за Love-in-a-Mist - постнах в бука цветето с поетично име -
    дори се получи продължение което е доста интересно за мен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) ааа, там използвах метличина, но в други тецепти стм слафала цветчета от челебитка, нигела или както и казват англичаните-love in a mist. И всички са сини. И ядливи, разбира се. Цветята вкарват поезия в чинията... Благодаря ти, радвам се, че си намерила нещо интересно тук.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни