Пастет от амарант и подарък за читателите на блога - Amaranth Spread





Днешното предложение от моята кухня е за пастет или най-общо казано - нещо за намазване на филийка хляб, върху която може да наредите всякакви зеленчуци, маслини, листа и да похапнете сладко и засищащо. Вкусна алтернатива на масло и други подобни на масло продукти. Може да се намаже и грилован патладжан, да се гарнира с много босилек или магданоз, да се завие на рулце и да се хапне. Приготвянето е бързо и лесно.  Експериментирах и разбира се записвах за да знам какво да променя, ако искам друг или същия резултат следващия път. Вие също може да експериментирате и да нагласите подправките по свой вкус. Харесвам леко землистия аромат и вкус на амаранта, който идеално се съчета с щипка сух чесън и щипка сушени лучени люспи (препоръчвам сухи за деликатно присъствие) Кокосовите продукти не придават кокосов аромат. Ще се радвам да видя вашите опити. Ако съм ви вдъхновила - споделете в страницата ми във FB , може и под снимките ми в Pinterest , в Instagram като използвате хаштаг #vkusnosbety. Всички у дома одобриха възторжено и се надявам да допадне и на вас.


И още една вълнуваща новина, която искам с радост да споделя е, че за читателите на блога ми La Garone предоставиха промо код за 15 % отстъпка VKUSNO15SBETY - валиден от 20.02.2018 до 31.12.2018 за всички ненамалени артикули.



И сега към продуктите и рецептата.

Продукти:

* 220 г сварен амарант-топъл***
* 1/4 ч.л. сол
* 50 г кокосово олио
* щипка чесън на прах
* щипка сушени люспи лук
* 3 к.л. зехтин
* 20 г кокосова паста/тахан

*** Получих го от 55 г сух амарант сварен на тих огън с 200 мл вода за около 20 минути или малко повече, докато поеме водата. Варих под капак.

Начин на приготвяне:

Както обещах приготвянето е много бързо.
Всички продукти се поставят в блендера или съд за пасиране.  Важно е амарантът да е топъл-иползвайте веднага след сваряването. Блиндирате/пасирате до възможно гладка смес(сега е момента да кажа, а и вие ще забележите на снимките, че се усещат леко зрънцата, но ви уверявам че е много вкусно и не е дразнещо).
Изсипвате в стъклен или порцеланов съд. Покривате с капак или свежо фолио, охлаждате .
Може да съхранявате до седмица в хладилник.

Остава да си направите или купите хляб с квас (не пропускам да си купя от уютната пекарна на Братя Хлебари в София, както и да похапна някое от предложенията им за деня ) , да набавите любимите маслини, зеленчуци, листа, кълнове и да похапнете вкусно.



Аз се насладих на няколко филийки с различни видоде маслини, репички, фенел, орехи, рукола и кълнове от ряпа.






Коментари

  1. Бети,
    прекрасен е пастета.До сега не бях правила пастет от амарант.Чудесна е идеята .Но имам въпрос - люспите на лука, които са сушени най - външните люспи ли са ? Имам предвид люспите, които се ползват за боядисване на яйца .Или си изсушила външните ядливи люспи.Правила съм сушен лук, но го нарязвам на ивички.И още нещо сусамовата паста от смлян сусам ли я правиш ? Иначе знам,че сусамовият тахан ще придаде чудесен вкус .
    Поздрави, леки, благословени дни от Великия пост !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люспите лук са изсушен лук. Купувам го от магазин за подправки. Не съм използвала сусамов тахант, а кокосова паста.

      Изтриване
  2. Ох, пак страхотни картини си нарисувала ☺

    ОтговорИзтриване
  3. This looks amazing dear! Thanks for sharing! xoxo
    Vesna - Home Chic Club

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни