неделя, 23 декември 2018 г.

Сурови бисквити с шоколадова глазура - Chocolate Coated Raw Cookies     На празничната ни маса тази година ще има и много сурови сладкиши. Бих използвала думата здравословни, но знам, че за различните хора " здравословно" има различен смисъл. За някои "здравословно " e синоним на компромис с вкуса. Уверявам ви, че тези бисквити са много вкусни. При многократните приготвяния са тествани от хора с разнообразни вкусове и разбирания и всички много са ги харесвали.
    Сигурно вече сте приключили с подготовката на всички видове бисквити и сладкиши за предстоящите празници, но аз искам да ви предложа тези изключителни бисквитки.
Приготвят се бързо. С малко съставки. Трайни са. Сурови са. Хрупкави, с богат шоколадов вкус. Подходящи за подарък.

 

Продукти:

за бисквитите:

* 150 г флейки от лимец
* 100 г ирански меки фурми без костилки ( около 10 )
* 150 г сусамов тахан

за глазурата:

* 80 г сурова какаова паста
* 20 г какаово масло
* 10 г сурово какао
* 2-3 с.л. начупени какаови зърнаНачин на приготвяне:

1. Смелете в  блендер флейките от лимец, докато станат по- фини, но не до степен текстура на брашно.
2. Добавете тахана, фурмите и отново завъртете докато се обединят. Ще се наложи няколко пъти да спирате и да сваляте тестото от стените към основата на блендера. Аз с моя блендер не успявам да постигна пълно смесване на продуктите и след няколко завъртания - докато се смелят фурмите и се приобщят заедно с тахана към лимецовата смес - спирам да мъча блендера. Изсипвам сместа в купа и доомесвам с ръка до еднородно тесто.
3. Върху хартия за печене разточвам част от тестото с дебелина не повече от 5 мм  и с формичка нарязвам бискити. Поставям нарязаните бисквити във фризера. Това е важно за по-нататъшното покриване с шоколадовата глазура. Продължавам по този начин с цялото тесто.
4. Когато сте готови с нарязването на всички бисквити поставете продуктите за шоколадовата глазура в стъклен или порцеланов съд. Този съд посавете в тенджера без да докосва дъното на тенджерата, например върху обърната чаша или купичка. Налейте вода, толкова, че да няма опасност да нахлуе в купата с шоколада. Загрейте до около 50 С водата и оставете да се стопят съставките. Разбъркайте когато какаовата паста и масло са разтопени. Намалете огъня с цел да поддържате шоколадовата глазура течна. Ниската температура на загряване е заради запазването на продуктите в суров вид.  Подгответе хартия за печене на гладка повърхност-- например тава, за да може да пренесете бисквитите да се охладят. Аз използвам от гранитните плочи за сервиране. Поставате в купичка какаовите зърна да са ви подръка. Извадете десетина бисквити от фризера. С помоща на две вилици потапяйте всяка бисквита в шоколадовата глазура за кратко, колкото да се покрие от двете страни. С едната вилица придържайте бисквитата за да се отцежда от излишната глазура, а с другата обръщайте , за да се покрие с шоколад и от другата страна. ( Май е време да се взема в ръце и да направя едно видео, че големи обяснения за толкова просто нещо. ) Поставете бисквитата на хартията и поръсете с щипка счукани какаови зърна. Когато изчерпите извадените бисквити, продължете с останалите бисквити до изчерпването им. Препоръчвам да вадите от фризера малки порции, за да остават хладни. Това е важно за равномерно, еднакво във всички бисквити количество шоколадова глазура. Също така и за по-малко количество разлята шоколадова глазура извън диаметъра на бисквитата. Когато приключите с първото количество покрити с шоколад бисквити ги изнесете навън- в момента е студено или поставете в хладилника или фризера, ако приготвяте бисквитите при високи температури навън. Може да оставите и на стайна температура например 25 С - просто по-бавно ще се втвърди шоколадовата глазура.  Температурата на топене на какаовата маса е около 35-37 С. Така че, тези бисквити могат да се съхраняват при стайна температура без да се размеква шоколадовата глазура и да полепва по  пръстите при ядене.

1 коментар: