Сурови бисквити с шоколадова глазура - Chocolate Coated Raw Cookies



     На празничната ни маса тази година ще има и много сурови сладкиши. Бих използвала думата здравословни, но знам, че за различните хора " здравословно" има различен смисъл. За някои "здравословно " e синоним на компромис с вкуса. Уверявам ви, че тези бисквити са много вкусни. При многократните приготвяния са тествани от хора с разнообразни вкусове и разбирания и всички много са ги харесвали.
    Сигурно вече сте приключили с подготовката на всички видове бисквити и сладкиши за предстоящите празници, но аз искам да ви предложа тези изключителни бисквитки.
Приготвят се бързо. С малко съставки. Трайни са. Сурови са. Хрупкави, с богат шоколадов вкус. Подходящи за подарък.

 

Продукти:

за бисквитите:

* 150 г флейки от лимец
* 100 г натурални меки фурми без костилки ( около 10 ), например Меджул
* 150 г сусамов тахан

за глазурата:

* 80 г сурова какаова паста
* 20 г какаово масло
* 10 г сурово какао
* 2-3 с.л. начупени какаови зърна



Начин на приготвяне:

1. Смелете в  блендер флейките от лимец, докато станат по- фини, но не до степен текстура на брашно.

2. Добавете тахана, фурмите и отново завъртете докато се обединят. Ще се наложи няколко пъти да спирате и да сваляте тестото от стените към основата на блендера. Аз с моя блендер не успявам да постигна пълно смесване на продуктите и след няколко завъртания - докато се смелят фурмите и се приобщят заедно с тахана към лимецовата смес - спирам да мъча блендера. Изсипвам сместа в купа и доомесвам с ръка до еднородно тесто.

3. Върху хартия за печене разточвам част от тестото с дебелина не повече от 5 мм  и с формичка нарязвам бискити. Поставям нарязаните бисквити във фризера. Това е важно за по-нататъшното покриване с шоколадовата глазура. Продължавам по този начин с цялото тесто.

4. Когато сте готови с нарязването на всички бисквити поставете продуктите за шоколадовата глазура в стъклен или порцеланов съд. Този съд посавете в тенджера без да докосва дъното на тенджерата, например върху обърната чаша или купичка. Налейте вода, толкова, че да няма опасност да нахлуе в купата с шоколада. Загрейте до около 50 С водата и оставете да се стопят съставките. Разбъркайте когато какаовата паста и масло са разтопени. Намалете огъня с цел да поддържате шоколадовата глазура течна. Ниската температура на загряване е заради запазването на продуктите в суров вид. 

5. Поставете хартия за печене върху гладка повърхност-- например тава, за да може да пренесете бисквитите да се охладят. Поставате в купичка какаовите зърна да са ви подръка. Извадете десетина бисквити от фризера. С помоща на две вилици потапяйте всяка бисквита в шоколадовата глазура за кратко, колкото да се покрие от двете страни.  Поставете бисквитата на хартията и поръсете с щипка счукани какаови зърна. Когато изчерпите извадените бисквити, продължете с останалите бисквити до изчерпването им. Препоръчвам да вадите от фризера малки порции, за да остават хладни. Това е важно за равномерно, еднакво във всички бисквити количество шоколадова глазура. Също така и за по-малко количество разлята шоколадова глазура извън диаметъра на бисквитата. Когато приключите с първото количество покрити с шоколад бисквити ги изнесете навън- в момента е студено или поставете в хладилника или фризера, ако приготвяте бисквитите при високи температури навън. Може да оставите и на стайна температура например 25 С - просто по-бавно ще се втвърди шоколадовата глазура.  Температурата на топене на какаовата маса е около 35-37 С. Така че, тези бисквити могат да се съхраняват при стайна температура без да се размеква шоколадовата глазура и да полепва по  пръстите при ядене.

Коментари

  1. Откъде намирате флейки от лимец? И може ли глазурата да се замени с разтопен черен шоколад и какаови зърна?

    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Флейките от лимец купувам от Зоя.бг - https://www.zoya.bg/%D0%A4%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%86-%D0%B1%D0%B8%D0%BE-500-%D0%B3.10832

      Явно с линк няма да стане, напишете в гугъл търсачката - флейки от лимец зоя.бг и ще ги видите. Може да замените с овесени. Там предлагат и безглутенови овесени.

      Да, може да използвате черен шоколад за глазурата. Какаовите зърна са за поръсване.
      Какаовата паста също купувам от магазин Зоя. Това е всъщност продукт, който е чист черен шоколад. От нея се получава какаото на прах и какаовото масло.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни