вторник, 12 март 2019 г.

Трицветна киноа, сладък картоф, шалот и лешници - Three Colour Quinoa, Sweet Potato, Shallots and Hazelnuts


Кокичетата прецъфтяха, цъфнаха теменужките, а времето съвсем по мартенски захладня и съвсем естествено ни се хапват топли и засищащи ястия. Тази ароматна комбинация от киноа и печени сладки картофи е подходяща точно за тези  студени мартенски дни. Приготвянето отнема около 25 минути.


Продукти:

за две порции

* 80 г трицветна киноа
* 220 мл вода
* 1 голям или два малки сладки картофа, нарязани на кубчета
* 2 малки бананови шалота, нарязани на клинове
* 1 ч.л. смлян кимион
* 1 ч.л. смлян кориандър
* 1 с.л. семена резене, леко счукани в хаванче
* 2 с.л. кокосово олио
* 1 ч.л. кокосова захар
* прясно смлян черен пипер
* 50 г лешници
* 1 връзка магданоз
* 2 с.л. тиквени семки
* 3 с.л. семена от нар



Начин на приготвяне:


1. Загрейте фурната на 200 С с обдухване.

2. Застелете тава с хартия за печене. Поставете нарязаните парченца картофи, нарязания шалот, кимиона, семената резене, кориандъра, кокосовото олио . Разбъркайте добре , поръсете кокосовата захар и поставете във фурната за около 20 минути.

3. Изплакнете добре киноата. Поставете я в малка тенджера, заедно с водата. Оставете да заври, покрийте с капак и намалете огъня на възможно ниска степен. При мен от 9 намалих след завирането на 1. Оставете за 10 минути.  Проверете дали е поела водата и леко разбъркайте с вилица. Дръжте на топло, докато се опекат сладките картофи.

4. Нарежете на ситно магданоза.

5. Поставете в малка тавичка лешниците и ако желаете тиквените семки. Поставете във фурната за около 5-6  минути. Отстранете люспите и нарежете грубо .

6. Добавете към киноата печените сладки картофи и лука, магданоза, черния пипер. Разбъркайте с вилица, поръсете лешниците, тиквените семки, зърната от нар.

3 коментара:

  1. Чудесно предложение Бети - много интересна комбинация.Красиво и вкусно, записвам за проба рецептата.
    Поздрави и усмихната пролет !

    ОтговорИзтриване
  2. И съвсем естествено снимките ти носят толкова много красота. Вълшебница! Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване