Веган Пина колада торта - Vegan Pina Colada Cake



Тази лека лятна торта ще ви очарова с хрупкава безглутенова основа и прекрасен мек крем от ананас и кокос. Щастлива съм, че я създадох, точно такава, каквато исках- свежа, лятна, с хубав крем- достатъчно твърд за да стои и при стайна температура и същевременно копринен и топящ се в устата.


Без повече думи за представяне  минавам към продуктите и начина на приготвяне.

Необходими продукти

за хрупкава основа:

* 160 г фино смлени бадеми или бадемово брашно
* 30 г нишесте от тапиока
* 50 г кленов сироп
* 60 г стопено кокосово масло

за пина колада крем:

* 450 г почистен добре узрял ананас
* 50 мл лимонов сок
* 400 мл пълномаслено/високо маслено кокосово мляко ( използва се сметаната и течната част)
* 40 г кокосово масло
* 20 г тапиока нишесте
* 1/4 ч.л. куркума
* 1 ч.л. агар-агар  (равна лъжижчка)
* 1 с.л. ром или 4-5 капки ромова есенция по желание, ако искате автентичен с коктейла вкус, но спокойно може да се пропусне

Освен това:

* Форма с подвижно дъно с диаметър 16-17 см ако използвате различна по големина форма, това ще се отрази на времето за приготвяне, височината на слоевете. Нищо няма да се обърка, просто ще трябва да наблюдавате печенето например.

* Ацетатно фолио. Необходимо е за перфектно гладко отделяне на креместия слой от формата. Струва си човек да си купи. Благодарение на него никога няма на имате нарушена повърхност на борда на тортите си.  Може да се мие и да се използва многократно.

Начин на приготвяне:

Започваме от хрупкавата основа.

1. Включете фурната на 180 С или на 160 С с обдухване. Застелете дъното на формата с хартия. Отрежете парче хартия, поставете го върху основата и тогава поставете ринга и затегнете. Изрежете излишната хартия.
2. Смесете в купа смлените бадеми и нишестето от тапиока. Разбъркайте с вилица. Добавете останалите съставки и разбъркайте с вилицата докато се образуват трохи. С пръсти обединете. Разпределете тестото върху дъното на формата и с чаша с плоско дъно притиснете добре. Надупчете на няколко места с вилица. Охладете за около 20 минути.
3. Печете около 15-17  минути до леко зачервяване на краищата. Извадете от фурната и оставете да се охлади.

Докато блатът се охлажда в хладилника, после се пече и отново охлажда пригответе крема.

1. Пюрирайте гладко ананаса. Аз използвах Нутрибулет. Целта е да получите възможно най-гладка кремообразна текстура.
2. В течната част на кокосовото мляко разбъркайте нишестето от тапиока.
3. В тенджера с достатъчна големина сложете пюрето от ананас, кокосовото мляко с тапиока, гъстата сметанена част от кокосовото мляко, сокът от лимона,  кокосовото олио, куркумата ( която сложих за по-интензивен цвят), поръсете агар-агара и разбъркайте. Сложете да заври при непрекъснато бъркане. Гответе около 4-5 минути.
Ще споделя няколко детайла, които мисля, че са важни. Исках крема да е стабилен и затова сложих агар агар. В същото време не исках да е твърд и гумен, затова използвах и нишесте от тапиока. Кокосовото масло, както и кокосовото пълномаслено мляко също имат значение за копринената текстура и вкуса при всяка хапка. Връщам се към рецептата- след като изтече това време 4-5 минути готвене на тих огън с разбъркване, тъй като експериментирах, извадих лъжица от крема и поставих в хладилника за 2-3 минути за да проверя гъстотата. Зная, че има различни марки агар, и е възможно да има разлика при резултата, а и за да сте сигурни може да постъпите и вие така. Извадете и охладете малко крем, за да проверите колко стегнат ще бъде след охлаждане(но не замразяване). Хубавото на работата с агар е, че ако изпуснете момента и кремът стегне, преди да сте го сложили където трябва, може да върнете на огъня, да загреете с разбъркване и да му върнете течната форма- това между другото.
Когато се уверите че кремът е такъв, какъвто го искате, свалете от огъня и охладете, като от време на време разбърквате, така по-лесно ще следите сгъстяването му.



Сглобяването на тортата:

Освободете ринга и поставете ацетатното фолио между блата и ринга. Затегнете. Изсипете кремът, който трябва да охладен но все още течен. Приберете в хладилника за няколко часа, до пълното стягане.
Разкопчайте ринга. Отстранете ацетатната лента. Нарежете и се на сладете на прекрасния летен ден с парче торта и студена цитрусова лимонада.



Може би скоро ще споделя и нейната рецепта.


Ще се радвам, ако харесвате рецептата и приготвите рецептата,  да споделите това в Instagram като използвате хаштаг #vkusnosbety или ме споменете във Facebook .
Последвайте страницата ми във Facebook и профилът ми в Instagram



Коментари

  1. Прекрасна и много лека торта Бети.Чудесно лятно предложение.Лично за мен кокосовото мляко и сметана са по - тежки, но може би човек сам трябва да си направи от пресен кокос.Тогава проблем няма да има.
    Поздрави сърдечни и весело и прохладно лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, Ели, както предпочиташ! Тортата е лека и вкусна.

      Изтриване
  2. Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонименянуари 03, 2020

    Здравей Бети.Имах проблем с намирането на агар-агар на прах, успях да намеря само на листа. Мога ли да го използвам.

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, не успях да намеря агар-агар на прах, а само на люспи. Как мога да го озползам?

    ОтговорИзтриване
  5. Никога не съм използвала на люспи.Дали няма указание на опаковката. Предполагам, че може да се смели. Ако предозираш, ефекта ще е получаване на твърдо желе,подобно на бонбоните- гумени мечета.И тъй като в тази торта целим мек, но стабилен крем не е желателно да се слага много. В крема на тази торта има около 900 мл течна маса, но има и нишесте, както и кокосово масло, които придават мекота на крема.По тази причина съм сложила малко агар. Хубавото на агара е, че може отново да се направи течен, ако не ти харесва твърдостта. Т.е. Може да го приготвиш с 1/2 ч.л. люспи да сипеш в чашка 1-2 С.л. И да оставиш в хладилник докато се охлади. Проверяваш текстурата и добавяш още агар , ако е рядък и не стои стабилно или ананасова пулпа, ако е твърд като гума . Отново затопли за да е мек крема, без да се виждат парченца втвърден крем и когато си доволна изсипваш върху блата.
    Надявам се да съм била полезна.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни