Кростони с орехов пастет и пачи крак - веган - Crostoni with walnut pate and chanterelles - vegan





Още малко и ще стане стане месец от последната ми поява тук. А този месец започна с невероятно приятни емоции. Не мога да не ги споделя, макар и с известно закъснение, което никак не влияе на изключително топлото чувство, което имах тогава от приятелската среща с момичета, които готвят вкусно и споделят в кулинарните си блогове своя опит и вдъхновение. Благодаря на Иво и Илиян, създатели на кулинарния сайт, обединяващ над 200 български кулинарни блога - Блоговодител . Благодаря им за невероятните емоции, чудесна организация, празнична и приятелската атмосфера, която създават на годишните кулинарни награди, които организират за втори път. Щастлива и  благодарна съм на всички вас, мили читатели, които се отбивате тук, отделяте време за коментар, задавате въпрос или търсите съвет, за интереса, който проявявате към това, което правя! Благодаря, на всички, които са гласували за мен! Моят блог спечели двете награди - на журито и публиката в категория " Здравословно хранене" - най-добър блог за вегетариански и веган рецепти. Бях много развълнувана, когато ми връчиха и третия приз- наградата на публиката в категория " Визуално пиршество" - за блог с най-добро визуално представяне на рецептите ( food styling) .Чувствам се щастлива, благодарна и вдъхновена! За мен храната е красива, вълнуваща и не само - тя ни дава енергия, здраве и добро настроение. Това не са ли достатъчно причини да се чувстваме празнично всеки път, когато седнем на масата и с радост да приготвяме и споделяме храната си - независимо дали е салата, сандвич, десерт? Със снимките тук се опитвам да предам вдъхновението си от всички съставки, които използвам в кухнята си. Надявам се, че вдъхновявам и вас и още веднъж благодаря за подкрепата, уважаеми читатели!

Днешната рецепта е в отговор на предизвикателството на шеф Юри Велев - главен готвач на МЕТРО Академия и символичен домакин на наградите, а именно да приготвим нещо с бира "Столично - pale bock" 

Реших да пробвам при приготвянето на гъбите за едни кростони - леко и бързо предястие или леко хапване, подходящо за горещите летни дни и вечери.



Сега накратко за кростоните, кростините и брускетите -  не са ли възхитителни италианците, чиято родина са тези възхитителни  препечени филийки, или хапки?  Знаете многобройните названия на видовете паста - над 300 вида - лазаня, спагети- различни размери, спагетини- по-тънки и смятани за предшественици на спагетите, лингуини, кускус, капелини, канелони, ригатони, фетучини, талиатели, талиолини, стелини, ньоки, фузили, фарфале, равиоли, папарделе, конкиле, конкилиони, пене, букатини....аз май само тези съм използвала. За всички е ясно, че  всички тези имена на видовете са описващи формите на пастата. Многообразието от видовете  паста не е само в различните форми, а и в начините им на приготвяне. Едни са подходящи за супи, други за пълнене, трети се приготвят с леки сосове, четвърти с по-тежки ....
 Тъй като днешната рецепта е за кростони, да изясня накратко какво представляват те, и останалите филийки- кростини и брускети. Някои от разликите бях схванала от наблюдения, но за да не се губя в догадки и изясня този въпрос се обърнах към член на семейството, съпругът на братовчедка ми, който е италианец. Ето и неговият отговор - брускетите са малки филийки хляб, препечени, намазани с чесън и зехтин, поднесени отгоре с накълцани домати, босилек и моцарела. Популярна храна за бедни. Кростини - малки, по-тънки хапчици, кростони - по-големи, но пак тънки, се запичат с продуктите отгоре. Поднасят се на изискани места.
Първият път направих кростини- т.е. по-малки хапки, за тях използвах филийки от малки франзели      Нямах възможност да снимам - свършиха бързо, всички ги очакваха потраквайки с приборите нетърпеливо. После приготвих с пълнозърнест хляб с лимец, като разполових филийките, за да се събера все пак в размера на кростоните. :) . Не запекох с продуктите, за да използвам суровия пастет от орехи, превъзходен и перфектно съчетаващ се с вкуса на семпло сготвените гъби. Ето как приготвих.



Продукти:

* хляб - домашен, с квас или чабата
* зехтин
* 1-2 скилидки чесън
* сол
* черен пипер
* мащерка
* розмарин
* магданоз
* лимонов сок
* гъби - пачи крак или манатарки - 2-3 шепи
* орехи, накиснати за 8-10 часа - около 150-200 г
* бира " Столично - pale bock"

Продуктите не са с определени количества, но мисля, че това не е проблем. Водещ е вашият вкус и усет.



1. Гъбите се почистват със суха четка. Нарязват се на едри парчета. Посочила съм два вида диворастящи. Използвала съм и двата. На снимките са само с пачи крак, комбинацията от двата вида също е много вкусна.
2. Чесънът се нарязва на тънки филийки. В тиган се загрява олио или зехтин, поставят се чесънът, 1 клонче розмарин, 2-3 клончета мащерка. Когато олиото започне да ухае, добавете гъбите и бъркайте  често около 5 минути . Добавете около 100 мл бира, когато бирата почти се изпари, посолете, поръсете черен пипер, разбъркайте и изключете огъня. Оставете на топло.
3. Нарежете хляба на филийки, разполовете ги. Запечете на грил или под грила във фурната, предварително загрети.
4. Докато филийките се пекат, пасирайте накиснатите и изплакнати орехи с малко вода, черен пипер и морска сол на вкус. Може да добавите няколко лъжици зехтин и малко лимонов сок
5. Намажете филийките с малко зехтин или направо с ореховия пастет. Преди да наредите гъбите отгоре ги объркайте със ситно нарязан магданоз. Поставете на всяка филийка гъби, поръсете листенца мащерка, малко прясно смлян черен пипер и няколко иглички розмарин.
Хапнете с добре изстудена бира!



Коментари

  1. This looks incredibly delicious! I love chantarelle mushrooms. Thanks for sharing this recipe...I'm vegan so I really appreciate it when people post about food I can actually eat :)

    Great photos, too.

    xo Azu

    www.raven-locks.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Hi Azu, am very happy that the recipe you like! I hope to find here other delicious things ! Thank you for your kind comments !

      Изтриване
  2. Отново страхотна идея, Бети!
    Всеки път ти благодаря за удоволствието ... рецепти с
    наслада за всички сетива - креативни, красиви, апетитни.
    Поздравления, честити награди и още много вдъхновение, успехи и лично удовлетворение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А за мен е удоволствие да те виждам тук, Диани!
      Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  3. Бети,
    напълно заслужена награда.Твоят блог наистина е чудесно вдъхновение за всеки.Този твой пост също е много интересен.И аз започнах да схващам разликата между отделните италиански тестени изделия, но не бях съвсем наясно.Имам страх от всякакви видове гъби, знам,че пачият крак няма двойник.Но вече двама познати се натровиха, единият за съжаление почина.Но наистина гъбите са вкусни, макар,че по принцип са тежко смилаеми.Чудесни са брускетите, но трябва много да се внимава с гъбите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, радвам се, че поста ми ти е бил интересен. Пачият крак може да бъде объркан с подобни на вид гъби, аз знам два такива, но ако човек внимава и се информира, разглежда добре гъбите, може да събира и да ги включва в менюто си. Царството им е огромно и аз искрено се възхищавам на хората, които ги познават - и ядливи и не ядливи.

      Изтриване
  4. Анонименюни 28, 2016

    Бети, ако трябва да позная някога твоя снимка сред други, съм сигурна, че ще се справя без грешка! Отново красота за очите, а и със сигурност за вкусовите рецептори, а и особено с моята любима гъбка!:)
    Дори не бях чувала за кростини и кростони ... за мен всичко си беше една брускета :D Сега вече, благодарение на теб и италианския член на семейството, ще знам :)
    Поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, толкова си мила! Благодаря ти, радвам се, че тук ти харесва и че намираш време да ме зарадваш с топлите си думи! Радвам се, че ти е бил интерес поста ми!

      Изтриване
  5. Отново ми представяш удоволствие за всички сетива, бети! възхитена съм от всичко, което ни представяш, а тези на пръв поглед обикновени кростони са всичко друго , но не и обикновени! Благодаря за чудесното предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, мила Люси, радвам се, че ти харесват! С гъбки от гората всичко е необикновено...
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Great pictures and meal!
    Just one question my friend, are you on facebook. If you want, you'll find me here: https://www.facebook.com/livingandgreen
    Happy days
    Elisabeth

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни