Руло Стефани - веган - Vegan Meatloaf Stephanie


Цяла седмица бяхме на салатки, смутита и плодове. Не умряхме от глад, чувствахме се бодри и жизнени. Вчера обаче,  моите хора пожелаха да им сготвя нещо-"термично" -както се изразиха.
-Какво? - попитах аз
- Руло "Стефани" - пожела ММ.
- Ами за нас, мамо?- попита детето вегетарианец
- Руло "Стефани" ще бъде за всички! - реших аз и ги оставих да се чудят.


 Знам, че традиционно това руло се приготвя от кайма. Днешната рецепта се базира на тази по външен вид и технология, но е във веган вариант. И преди съм приготвяла руло "Стефани" като съм използвала соева кайма, яйце за спойка, яйце в плънката и яйце за намазване, преди печене. Сега реших да приготвя без яйце, т.е. в напълно постен/веган вариант. Използвах и нов продукт, алтернатива на соевата кайма/гранулат и по-точно пшеничен гранулат. За спойка използвах псилиум и чиа. По-надолу ще видите какво ми хрумна да поставя вместо традиционното яйце по средата. Далече в годините съм приготвяла рулото с помоща на кърпа, хартия, докато не открих, че по-бързо е да го опека във формичката за кекс. В случая, когато не използвам яйце е още по-удобно. Доволна съм от резултата. Рулото е много вкусно, макар и не така стегнато като класическото руло. Най-важното, че всички го харесаха и останаха доволни.



Необходими продукти:

* 150 г пшеничен гранулат La Garone
* 300 мл вода
* 1 малка глава лук-ситно нарязан
* 1ч.л. чубрица -сушена
* 1/2 ч.л. смлян кимион
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. червен пипер
* 1/2 ч.л. едро смлян черен пипер
* 1/2 връзка магданоз - ситно нарязан
* 1 с.л. чиа + 4 с.л. вода
* 10 г псилиум
* 20 г кокосово олио

за плънката:

* около 4-5 кисели или мариновани краставички
* 2-3 дълги моркова, сварени за около 10 минути
* 1 или 2 репи дайкон - млади, малки , сварени за около 10 минути

освен това:
* 3-4 с.л. ленено семе La Garone + 6-7 лъжици вода- за отгоре
* кокосово олио за намазване на формата
* лента кухненска хартия

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 200 С.

Водата и солта се загряват в тенджера. Огънят се изключва, добавят се пшеничните гранули . Добавя се кокосовото олио, разбърква се и се поставя капака. Оставя се за 10-15 минути.

През това време:
 Чиата се разбърква с водата и се оставя.
Нарязват се зеленчуците на дълги тънки ленти или според желанието ви. Количеството им е ориентировъчно и зависи от големината им. Ако не сте ги сварили има време да го направите. За да наподобя традиционното за центъра на това руло, яйце, използвах бяла ряпа дайкон, която след сваряването разполових и леко издълбах за да поставя в улея морков.

Към набъбналите пшенични гранули добавяме всички подправки, чиата, псилиума, лука, магданоза. Омесваме с ръка, ако е необходимо добавяме допълнително количество вода -2-3 лъжици, докато получите гъвкава смес като за кюфтета.

Сега идва ред на оформянето на рулото. Може да направите по два начина. Първият е да разстелете сместа в правоъгълна форма върху свежо фолио и да наредите в единия край зеленчуците, да завиете и да поставите, изтърколите рулото върху хартия за печене с шева отдолу, да намажете с разтопено кокосово олио и отгоре с лененото семе, разбъркано с водата.
Другият начин, по който аз процедирах е да се опече във форма за кекс. Дори, когато преди години съм приготвяла с месо съм приготвяла по този начин.За гарантирано чисто отделяне от дъното постилам лента хартия за печене. Предварително намазвам формата с кокосово олио, поставям лента кухненска хартия, с ширина, колкото е дъното на формата и дължина -толкова, че да излизат краищата над формата. Облицоваме със сместа формата, нареждаме зеленчуците, като допълваме и покриваме отгоре със сместа. Заглаждаме отгоре добре, намазваме с разтопено кокосово олио и лененото семе.

Печем 35 минути . Изваждаме от формата след като се охлади, с помоща на извадените краища хартия. Ако е необходимо прекарваме нож от двете страни формата, които не са покрити с хартия. Нарежете напълно охладено.



Ако не сте веган или не постите, може да използвате яйце, вместо чиа и хуск. В този случай може би ще се наложи да добавите хлебни трохи или фини овесени ядки/ пасиран нахут, боб или леща за да постигнете необходимата гъстота и плътност на сместа.
И да не пропусна да припопмня : Фирма La Garone  предлага в онлайн магазина си пшеничен гранулат. Както и много други продукти, които бихте искали да опитате. Радвам се, че за читателите на блога ми La Garone предоставиха промо код за 15 % отстъпка VKUSNO15SBETY - валиден от 20.02.2018 до 31.12.2018 за всички ненамалени артикули.

Коментари

  1. Смая ме за пореден път!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. <3 Благодаря, Илианка! Според ММ, който хапва месо е много вкусно и изяде няколко парченца. :) Някой път опитай, ако искаш.

      Изтриване
  2. Чудесно изглежда ! А този псилиум с какво може да се замени :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Светла! Псилиумът или още известен като хуск, се извлича от индийски жиловлек. Богат е на фибри и дава чувство за ситост. Хигроскопичен е и това е една от причините да го включа.
    Намира се в био или магазините за здравословни храни, достъпен е. Може да се поръча и онлайн. Може да го намерите в Zoya.bg.
    Не съм сигурна дали ако го замените с чиа например ще получите същия резултат, но може да го пропуснете и да добавите към сместа някой от следните продукти - пасиран сварен боб или нахут, намачкан гладко сварен картоф, фини овесени ядки. Добавете толкова, колкото е необходимо за плътност на сместа.

    ОтговорИзтриване
  4. Amazing récipe! It looks delicious!
    xx

    http://www.mybeautrip.com

    ОтговорИзтриване
  5. А дали би се получило с нахутено брашно?

    ОтговорИзтриване
  6. При това предложение едва ли някой би останал равнодушен. Красота, вкус и индивидуалност лъха от всяка твоя публикация, Бети. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Бети,
    правила съм и аз със соева кайма различни неща.Интересни са обаче твоите хрумки по отношение на пълнежа.Не би ми хрумнала за добавка ряпата дайкон, по - скоро бих включила аспержи, броколи или карфиол.Изглежда чудесно рулото, прекрасна добавка към менюто.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато е сварена дайкон няма изявен вкус на ряпа. С аспержи също би било красиво ! Благодаря , Ели! 😊

      Изтриване
  8. Красиво е, ама след една седмица глад, ако някой ми поднесе това - ще го изям него:))

    ОтговорИзтриване
  9. La Torontoiseюни 16, 2018

    Draga Beti, az cheta periodichno Vashia blog i sum polzvala mnogo idei. Porado zaetost v rabotata, ne sum ostaviala komentari. Zabeliazah toku sto v spisanieto Zenata Dnes, che ste poluchila nagrada na konkursa za food blogs. Pozdravlenia! Pozelavam Vi da ste mnogo zdrava, vse taka zizneradostna, obichasta zivota i da pomagate na horata da preotkrivate sveta chrez receptite, koito im predstaviate!
    Mnogo mi haresva vashata fotografia i prostorata na ingredientite.
    S pozelania za mnogo uspeh!
    PS. Az zivea v Canada i niamam kirilski bukvi, zatova Vi pisha taka.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни