сряда, 24 февруари 2021 г.

Веган емпанади - Vegan Empanadas



Перфектно хрупкави безмесни емпанади, които са ароматни и вкусни. Могат да бъдат и пикантни- това зависи от вас. 

Емпанадите са тестени изделия с плънка, които се пържат или пекат на фурна. Приготвят се в Испания, Португалия и страни от Латинска Америка. За плънка могат да се използват всякакви останали в малко количество храни или продукти. 

Емпанадите са вкусни топли, поднесени с различни сосове и салати. Опитахме ги и студени- вече не са толкова хрупкави, но също са много вкусни.

Тестото има само 4 прости съставки и е много лесно за приготвяне. Може да опържите емпанадите, но ви уверявам че стават хрупкави и много приятни във фурната. Ние хапнахме с  пикантен доматен сос. 


Емпанади от патладжани


Продукти :

 Тесто:

360 г / 3 чаши Брашно

110 г / 1/2 чаша кокосово олио (охладено и на кубчета)

1 ч.л. сол

120-180 мл /  1/2 - 3/4 чаша вода 

 

Пълненеж:

2 средни патладжана, на кубчета

1 морков, на кубчета

1 чаена лъжичка червен пипер

3 скилидки чесън, смлени

сол и черен пипер на вкус

1 чаена лъжичка суха мащерка

200 г соева кайма

480 мл /2 чаши гореща вода

олио 

 

Начин на приготвяне:

1. В  купа поставете соевата кайма и я залейте с врялата вода, закрийте с капак и оставете да престои 10 минути, докато водата абсорбира напълно.

2. В голяма купа добавете брашно и сол и разбъркайте добре. Добавете охладено и на кубчета кокосово олио и го нарежете в брашното с нож  или вилица, докато текстурата стане малко песъчлива, подобна на тестото, когато правите пай или тарт.

3. Добавете вода, като започнете с 1/2 чаша и добавете възможно най-малко, за да я оформите на топка тесто.

 Оставете го да почине в хладилника, докато приготвяте пълнежа. 

4. В голям тиган на умерен огън добавете малко олио и сотирайте морковите, след това добавете патладжана и гответе до омекване. Добавете чесъна, мащерката, солта и черния  пипер. Разбъркайте и гответе още 2-3 минути. Извадете и сложете в купа.

5. В същия тиган добавете олио, червения пипер и гответе соевата кайма около 8-10 минути, като разбърквате  често. Добавете патладжана и още сол и черен пипер, ако е необходимо. Комбинирайте добре и оставете малко да се охлади.

 6. Загрейте фурната до  180C и сложете тестото си върху набрашнена плоска повърхност. Разрежете тестото наполовина и разточете, докато стане тънко, но все още здраво, изрежете около 8-10 см кръгове. В центъра на всеки кръг поставете по около 1-2 ч.л. от плънката. Прегънете, съединете краищата и завийте краищата с прищипване, както е на снимката. Може да притиснете краищата с вилица, ако искате. Уверете се, че сте ги запечатали добре, или пълнежът ще излезе, когато ги пържите или печете.Поставете върху тава за печене, покрита с хартия за печене. Повторете с останалото тесто. 

8. Леко намажете всички емпанади с олио или зехтин и печете 15-20 минути или, докато се зачервят добре. Сервирайте със сос по избор!

Ще се радвам да споделите как са ви харесали, с каква плънка сте ги приготвили. Споделете в Инстаграм като ме тагнете @vkusnosbety за да видя вашите снимки. Или във FB. Оставете коментар тук- винаги много се радвам на обратна връзка! 

1 коментар:


  1. Great post! We would like to feature your post on Tropika Club too if that's possible?
    Tropika Club Deals is part of the Tropika Club ecosystem:

    Tropika Club Magazine – Get the latest scoops on beauty, grooming and wellness
    Tropika Club Deals – Search for the best voucher and coupon deals
    Tropika Club Bookings – Discover and book services at amazing off-peak discounts

    Tropika Club Magazine crafts and curates articles for the discerning male and female. We provide up-to-date articles on Beauty and Vogue for gals, and articles on Grooming and Style for guys. Supporting Tropika Club’s vision to bring the best beauty, wellness and fitness services to our visitors, we also have a review section on the best services and selections under Top Picks.

    ОтговорИзтриване