Веган кюфтета с магданоз



Преди да мина към продуктите и начина на приготвяне ще спомена, че вида на кюфтенцата ще бъде различен в зависимост от това, колко са големи овесените ядки, дали ще замените черния боб с бял, дали ще използвате накрая сос Уорчестър.  Тази рецепта търпи вариации.  Ще се радвам, ако ви послужи за основа, с която да експериментирате и направите свои кюфтенца. Да се приготвят веган кюфтенца не е никак сложно. Необходими са любимите ви подправки и продукт, който лесно се обединява и не се разпада- като овесените ядки например. За сгъстител може да се използва нахутено брашно, сварен боб, сварена леща. Картофите също са подходящи за основа на веган кюфтета. За постигане на различна текстура и външен вид може да пасирате боба, лещата и част от овесените ядки. Може да пасирате и магданоза заедно с тях. Всичко зависи от вашето предпочитание. Зеленият лук може да се замени със стар лук. От своя страна той може предварително да бъде задушен, което ще придаде друг нюанс на вкуса. Правила съм много вариации, но искам да отбележа, че ги приготвям най-вече във фурната с обдухване. Без проблем могат да се изпекат в Air fryer -въздушен фритюрник. Не е необходимо да се мажат с олио. Това може да се направи и след опичането.

Тези кюфтенца могат да се сервират върху табуле- както показах в Инстаграм. Може да се добавят към доматен сос. Да се сервират с паста. Ако се оформят като бургери, може да поднесете между две питки или увити в лист от салата.

Продукти:


* 150 гр овесени ядки-безглутенови, ако е необходимо
* 300 мл вода
* 200 г черен боб сварен
* 2 стръка зелен лук
* 70 г ситно нарязан  магданоз
* 1/2 ч.л. кимион на прах
* 1/2 ч.л.смлян черен пипер
* 1 1/2 ч.л. чубрица
* 1/2 ч.л. сол
* 1 1/2 ч.л. сладък пипер
* 1/4 ч.л. чили по желание
* 2-3 с.л. олио за намазване шарлан/зехтин
* 2-3 с.л. сос Уорчестър- по желание

за сервиране: микро растения-броколи(сама си ги отгледах-юхуу!) салатни листа, цветни домати, авокадо

1. Подсолената вода се кипва и в нея се изсипват овесените ядки. Разбърква се, котлона се изключва и тенджерката се покрива с капак. Оставя се за около 10-15 минути за да поемат овесените ядки течността. 
2. През това време се нарязват лука. Пасира се боба. Фурната се загрява на 180 градуса с обдухване. Тавата се застила с хартия за печене. Може да печете и върху многократни листове за печене или незалепващо покритие. Овесените ядки вече са поели водата и се подправят с горе изброените подправки, добавят се зеления лук, пасирания боб и магданоза. Всичко се разбърква много добре с ръка. Опитвате на сол и аромат и добавяте, ако желаете още подправки. С ръка потопена във вода се загребва по една топка от сместта, малко по-голяма от орех, овалва се между дланите на двете ръце и се поставя в тавата на около 2-3 см една от друга. Намажете леко с мазнина. Може и да пропуснете и да намажете топлите кюфтенца след изпичането им с шарлан или зехтин, който придава невероятен аромат. По желание може да добавите в олиото сос Уорчестър.
3. Печете до приятно зачервяване. С шпатула или лопатка извадете кюфтенцата -отделянето е лесно, благодарение на печенето  върху хартия и по тази причина не се налага използването на никаква мазнина.

Може да изпечете кюфтенцата и във въздушен фритюрник- Air Fryer.

Една идея за безглутеново табуле- Табуле с амарант и нар

Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни