четвъртък, 1 декември 2016 г.

Веган меки джинджифилови бисквити с меласа - Vegan Chewy Ginger Molasses Cookies





















Започва обратното броене до Коледа! Започва и трескавото търсене и изпробване на рецепти за сладкиши, бисквити, баници, салати, ястия и всякакви идеи за отпразнуване, посрещане и изпращане  на многобройните празнични дни в тази част на годината.
Днес, тук рецептата е за едни много вкусни джинджифилови бисквити, подобни на тези, които правих за дядо Коледа :)  Тези обаче са веган, т.е. без животински продукти.  Добавих и черен шоколад на малки парченца, който може да се пропусне, захарта е намалена, Използвала съм кокосова и кафява за овалване, ако желаете още да редуцирате може  да пропуснете последната процедура. Специално за една малка прекрасна  Емили измервах продуктите освен на  кантара и в чаши и лъжици. Приготвянето е изключително лесно, всички продукти се поставят  в купата и се объркват. Има две стъпки, които трябва да се спазят - бисквитите да се охладят преди печене и да се пекат 8-9 минути за да останат дъвчащи. Притискането докато са горещи е по желание и по никакъв начин не влияе на вкуса. 

Продукти:

* 1/2 ч.ч. разтопено кокосово масло - 70 г
* 1 с.л. чиа, накисната с 5 с.л. вода за 15 минути
* 1/2 ч.ч. кокосова захар - 60 г
* 2 с.л. меласа - 60 г
* 2 с.л. олио от авокадо Alexandria
* 1 с.л. какао или рожков
* 1  1/2 ч.л. екстракт от ванилия
* 1/2 ч. сол
* 2 ч.л. канела
* 1 ч.л. смлян карамфил
* настъргана кора от един портокал
* 1 1/2 с.л. пресен настърган джинджифил
* 1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
* 1 1/2 ч.л. сода
* 1 1/4  брашно от лимец - 140 г
* 1 ч.ч пълнозърнесто пшенично брашно - 120 г
* 100 г черен шоколад, начупен на малки парченца

за овалване  на бисквитите:

* 3/4 ч.ч кафява захар
* 1 ч.л. канела

Чашата, която  използвах е с вместимост 220 мл.


Всички съставки се смесват до гъсто лепкаво тесто. Накрая добавете начупения шоколад.



Оформете топки с лъжица за сладолед, оваляйте ги в кафявата захар с канела и ги охладете много добре - за два три часа или 2-3 дни.
 Преди печене ги наредете в тава, покрита с хартия.



Печете в загрята на 180 С фурна 8-9 минути. Бисквитите са много меки, не могат да бъдат вдигнати от хартията. Ако искате леко ги притиснете с опакото на лъжица, както направих аз. Оставете ги да се охладят в тавата за около 5-10 минути , пренесете внимателно върху решетка за окончателно охлаждане. 8-9 минути печене гарантира меката дъвчаща текстура. Ако печете повече, бисквитите ще са хрупкави след охлаждането.

Студените напълно бисквити съхранявайте в добре затварящи се кутии, в противен случай ще изсъхнат. Не че не са вкусн, когато са по-хрупкави, но дъвчащи ми харесват повече.


Ако по някаква странна случайност ви останат бисквити, може да ги вложите в тези Трюфели " Тиквен пай" с маскарпоне и джинджифил...

или в тази импровизация Хрупкав тиквеник





12 коментара:

  1. Looks delicious:)
    Have a nice day!
    kisses

    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Oh yes, they are very tasty! Many thanks for your visit and comments.

      Изтриване
  2. Страхотни - сякаш усещам аромата им,Бети,
    Обичам такива бисквитки и сме на една вълна...
    Благодаря, ще опитам и твоя вариант, поздрави и хубав декември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, наистина са много ароматни! Обичам това време на печене и подготовка за Коледа...
      Ще се радвам да ти харесат!

      Изтриване
  3. Прекрасен декември ти желая, Бети! А тези прелестни бисквитки чудесно подслаждат началото му! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти! На някои от семейството вече им станаха любими :)

      Изтриване
  4. Ароматно начало на Коледната работилничка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Нати!
      Толкова са ароматни и вкусни, че има вероятност само тях да въртя в коледната работилничка :)

      Изтриване
  5. Бети,
    страхотно предложение за предстоящите празници - вкусни и много полезни бисквити.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Zdravei Beti, Znaesh li slu4aino kakuv e ekvivalenta na limec na angliiski. V bukvalen prevod e"spelt", no v turgovskata mreja se sresta samo "spelt flower, koeto spored men si e brasno ot spelta. Dali e edno i susto?

    ОтговорИзтриване
  7. Zdravei Beti, Znaesh li slu4aino kakuv e ekvivalenta na limec na angliiski. V bukvalen prevod e"spelt", no v turgovskata mreja se sresta samo "spelt flower, koeto spored men si e brasno ot spelta. Dali e edno i susto?

    ОтговорИзтриване
  8. Spelt е растението, Spelt (Triticum spelta), популярно също като dinkel wheat. Може би не се продава на зърна, а само като брашно и затова се среща като Spelt flour.

    ОтговорИзтриване