Шоколадови трюфели с лют кайенски пипер - Chocolate Truffles with Hot Cayenne Pepper
С тази рецепта участвах в конкурса 135 години KOTANYI . Радвам се, че бях сред спечелилите наградата - едно изключително приятно преживяване - кулинарен семинар на тема "Австрийска вечеря". Събитието се проведе в уютното студио Food Connection, в присъствието на очарователните и усмихнати домакини от KOTANYI , Иво и Илиян от Блоговодител, Иван Звездев, Пепи Стоева и момичетата , чиито рецепти също спечелиха - Ирина, Валя и Гергана. Приготвихме вкусни рецепти от австрийската кухня, под вещите съвети на Мария Лазарова - управител на KOTANYI в България, Иван Звездев и Митко от Food Connection.
Ето и рецептата на бонбоните, с които почерпих :
Шоколадови трюфели с лют кайенски пипер
* 150 мл млечна сметана 30% масленост
* 200 г черен шоколад над 60% какао
* 1 ч.л. ванилов екстракт
* 50 г меко масло
* 100 г маскарпоне на стайна температура
* 1 с.л. меласа
* 5-6 сушени сливи, нарязани на малки парченца
* 1 -2 с.л. дребни тъмни стафиди
* 3-4 с.л. отлежал коняк или уиски
* 2 чаши трохи от шоколадов блат за торта или кекс
за покриване на бонбоните:
* 100 - 150 г черен шоколад ( 70 % какао)
* 2-3 ч.л. олио, аз използвах студено пресовано от авокадо
* от 1/4 ч.л. до 1 1 1/2 ч.л. , според вашия вкус - лют кайенски пипер KOTANYI
* 1 с.л. леко счукани семена от розов пипер
Приготвяне:
1. Накиснете за няколко часа сушените сливи и стафидите с коняка.
1. Начупете шоколада на дребни парчета. Поставете в термоустойчива купа.
2. Загрейте сметаната до кипване. Изсипете върху шоколада. Оставете за 3-5 минути и започнете да бъркате със силиконова шпатула, докато сместа стане еднородна, без бучици. Оставете да се охлади и сгъсти до консистенция, подходяща за разбиване.
3. Когато е достатъчно охладен шоколадовия ганаш, започнете да разбивате, добавете маскарпонето на няколко пъти при непрекъснато разбиване, после маслото и меласата.
4. Добавете накиснатите сушени плодове, заедно с коняка, който е останал, разбъркайте. Добавете трохите от шоколадовия блат и леко разбъркайте до еднородна смес.
5. С лъжица загребвайте и дооформяйте с длани топчета. Може да се наложи периодично да миете / навлажнявате ръцете си. Наредете в плосък съд, който поставете в хладилник или фризер, докато приготвите глазурата. Аз ги наредих на поднос, който обвих със стреч фолио и поставих в камерата, докато стопя шоколада за глазурата. Сместа или оформените бонбони може да приберете и в хладилника и да съхранявате ден два, докато решите да покриете с шоколад.
6. Начупете на малки парчета шоколада 3/4 от него поставете в топлоустойчива купа. Загрейте на водна баня, докато се разтопи. Свалете от огъня. Добавете останалия шоколад на малки парченца и бъркайте докато се разтопят. Добавете олиото и една част от кайенския пипер. Разбъркайте и опитайте. Добавете още 1/4 ч.л. пипер и опитайте отново. Добавяйте, докато ви допадне на вкус. Имайте предвид, че дори да ви се стори леко люто, останалата част от бонбоната ще омекоти лютивината на глазурата.
7. Потапяйте всяко топче в шоколадовата глазура и с вилица изваждайте върху хартия за печене или в същия този поднос, който използвахте при охлаждането на топчетата , той все още е добре охладен от престоя в камерата. Поръсвайте всяка извадена бонбона със счукания розов пипер. Студените бонбони се покриват по-лесно с топлия шоколад и бързо се охлаждат. Розовият пипер, не е лют, но е много ароматен, особено, когато е току що смлян или счукан.
*** За по-лесна работа и добър резултат, е важно да не пропуснете стъпката с охлаждането.
и бяха много, много вкусни!
ОтговорИзтриванеУдоволствие беше да да готвим заедно, Бети :)
И за мен, Пепи! <3
ИзтриванеРадвам се, че ти харесаха бонбонките! :)
Uma bela inspiração. Amei
ОтговорИзтриванеTenha uma ótima semana.
Muito obrigado pela visita e comentário!
ИзтриванеБети, прекрасни бонбони и голяма вкусотия!! Много са подходящи за предстоящите празници!!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, миличка и хубав ден!!
Прекрасни са, Бети! Поздравления за победата и прекрасната награда! Пожелавам ти весела подготовка за празниците и ще чакаме вкусните ти предложения! Усмивки и сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеБети,
ОтговорИзтриванеаз никак не се съмнявам, където има твое участие има и награди.Честито, весели предстоящи празници.Интересен вкус се е получил с шоколад и кайенски пипер.
Поздрави !
Не се включвам често, но следя всичко и се уча постоянно от вас! Имам ваши произведения на стената в кухнята, бях обещала да ви пратя изглед оттук, но не ми е достатъчно добър апарата и снимките не изглеждат както трябва. Но аз толкова им се радвам, като че са мои! Благодарна съм ви много за това!Ако въпреки това искате да ви покажа как изглеждат, ще ви изпратя. А тези бонбони ще направя съвсем скоро, харесвам съчетанието черен шоколад и сини сливи, а с тези добавки ще е най най най-прекрасното нещо на света!
ОтговорИзтриванеНе става ясно дали сушените плодове се слагат цели или се режат на малки парченца? Моля за пояснение.
ОтговорИзтриванеНаписала съм, че сушените сливи се нарязват на малки парченца. Стафидити, които използвах бяха много малки и не съм рязала, но ако използвате големи, може да нарежете.
ИзтриванеБлагодаря за пояснението, а освен сливи, какви други сушени плодове мога да ползвам? Боровинки, например? И този розов пипер може ли да се открие в Метро, както и меласата?
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
Да, червените боровинки са много подходящи. ИЛи други- със сладко кисел вкус. Меласа има в био магазините- в Зоя.бг например имат няколко магазина в Сф. Розов пипер си купувам от магазинчета за подправки. Котани, предлагат шарен пипер, в който има зрънца червен пипер.
ИзтриванеБлагодаря отново! И последен въпрос - бихте ли дали рецептата за този шоколадов блат, които сте използвали за трохи :)
ОтговорИзтриванеПодходящи са тези брауни бисквити http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/08/blog-post_19.html
ОтговорИзтриванеИли брауни, може и някакъв кекс или блат за торта, които имат масло в състава си.
А тази млечна сметана, готварска или сладкарска е?
ОтговорИзтриванеСладкарска с 30% масленост.
ИзтриванеЗдравейте, колко гр. приблизително сместа шоколадов блат или бисквити, понеже пише само 2 чаши, а така не се ориентирам. Благодаря!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че има хора, които държат на измерванията с везни. Малко са рецептите, в които измерванията са с чаши. В случая съм използвала остатъци/изрезки от шоколадови блатове за торта( обикновено замразявам, за да използвам по-късно). Уточнявам, защото нямам представа каква текстура ще дадат смлени бисквити. Чашите, които използвам са с вместимост 240 мл до ръбчето. Не мога да кажа колко грама са, дори ориентировъчно. Около 20 см блат с дебелина 5 --6 см би послужило за ориентир. Най-често пека тази торта http://vkusnosbety.blogspot.com/2021/10/blog-post.html ( Най-вкусната веган шоколадова торта) Бихте могли да използвате ваш любим шоколадов кекс, мъфини или блатове за шоколадова торта.
Изтриване