неделя, 12 февруари 2017 г.

Зеленчуков пай с бутер тесто - Vegetable Pie with Puff Pastry


Парче пай и голяма салата - част от вкусния ни обяд днес. Освен това хапнахме и по една супа и лек десерт. Паят може да се приготви с обикновеното тесто за пай и тарти, което обичате. Може да бъде без никакви животински продукти, като за намазване се използва растителна сметана с малко куркума. Важно е ястието да се сервира топло, Предварителната подготовка, може да се направи предния ден или часове, преди печенето. Ако  сте приготвяли гарнитура от задушени зеленчуци и са ви останали, може да направите от тях този апетитен пай с хрупкава коричка отгоре.


Продукти:

* 1- 2 моркова
* резен целина - около 100 г
* 1 лук
* корен пащърнак
* 2-3 средни картофа
* чаша царевица
* чаша зелен боб
* 1 чаша грах
* черен пипер
* сол
* 3-4 с.л. олио
* 10-15 стръка лимонова мащерка
* опаковка свежо бутер тесто или тесто за пай/тарт
* яйце за намазване или растително мляко+ куркума

Приготвяне:

Всички кореноплоди се нарязват на кубчета, с големина на царевичните зърна. Сотират се в олиото докато омекнат. Добавят се царевицата, зеленият грах и зеленият боб. Добавя се 50-60 мл вода. Разбъркват се и се оставят на тих огън под капак за 5-6 минути. Водата трябва да се абсорбира и сместа от зеленчуците да е напълно суха. Подправете със сол и черен пипер, листенцата от мащерка и разбъркайте. Прехвърлете зеленчуците във формата за печене и загладете отгоре.Оставете да се охлади.
Фурната се загрява на 180 С.
Бутер тестото се нарязва на ленти. След като зеленчуците се охладят и фурната е загрята поставете лентите, сплетете, намажете с разбито яйце и запечете до зачервяване. Поднесете веднага. Паят може да престои, но коричката няма да е изкусително хрупкава.



При работа с бутер тесто е важно тестото да е добре охладено преди да влезе във фурната, която трябва да е добре загрята. Сплитането на лентите отнема известно време, част от тях са в досег със зеленчуците и по тази причина те трябва да са охладени.
Ако решите да използвате тесто за пай или тарти, също трябва да охладите зеленчуците и тестото преди да запечете.



2 коментара:

  1. Guau, que propuesta tan apetecible la que te has marcado en esta ocasión. A mi me encantan las verduras.. seguro que está buenísimo.

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много вкусно, Бети!
    Със сигурност ще ми се хареса.
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване