вторник, 7 ноември 2017 г.

Пълнозърнести питки от лимец, ечемик и чиа с орехи - Whole grains eincorn, barley and chia cakes with walnuts



Тези питки измайсторих далеч от моята кухня и шкафове, пълни с какви ли не продукти, включително разнообразни брашна. Имах пълната свобода да готвя каквото искам. Знаете как е, когато сте в чужда кухня  - чудите се как пече фурната, какви опции има тя и какви опции (продукти) ще откриете в шкафовете...Приготвих една супа - бърза, сгряваща от червена леща. Салата също. Прибраха се гладниците и се оказа, че няма хляб, изключих, че хората ядяха хляб. У дома най-често няма хляб - до преди няколко години това изречение беше немислимо, но по стечение на обстоятелствата, когато дори се сдобихме с машина за хляб, аз бърках, хранех и размножавах бурканчета с квас, направих няколко пъти хляб без месене и уникалния аромат на печен хляб се носеше у дома спряхме да ядем хляб. Всъщност част от нас, останалите хапваме, когато има, но това е друга тема. И докато си разкажем кой - какво е правил през деня направих  веднага тези питки. Спасих положението с хляба. На другия ден отново нямаше хляб(загубила съм навика да купувам хляб), старателно прегледах шкафовете и открих лимец (майка ми винаги има -вари и покълва) и ечемик (за първи път виждам ечемик в шкафа и) и реших да пробвам опцията за мелене на зърна и семена на уреда, с който приготвях сутрин смути. Смлях зърната и забърках питките с тези брашна и много, много ми харесаха, на останалите също. Добавените орехи отгоре ги пренасят на различно ниво и ги правят още по-вкусни. Направих тези питки няколко пъти и горещо ви препоръчвам да ги опитате.

Продукти:

* 1 ч.ч ( 300 мл) прясно смляно брашно от белен ечемик ( или пълнозърнесто, ако разполагате с такова)
* 1 ч.ч. (300 мл)  прясно смляно брашно от лимец ( или пълнозърнесто)
* 500 мл кисело мляко или соево кисело мляко
* 3 с.л. чиа
* 150-200 г саламурено сирене-натрошено или соево сирене, натрошено с вилица
* 1/2 ч.л. сол ( ако използвате соево сирене увеличете количеството на 1 ч.л.)
* 1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
* орехи - на едри парчета


Приготвяне:

1. Фурната се загрява на 180 С . Тава се застила с хартия. 
2. В купа се разбъркват брашната. Оформя се кладенче, в което се изсипва киселото мляко солта и содата. Разбърква се- отначало киселото мляко и содата и постепенно добавяйте от брашното отстрани. Добавете чиата и разбъркайте до еднородна смес. Накрая добавете сиренето и отново разбъркайте докато обедините тестото. 
3. С лъжица за сладолед или обикновена лъжица гребвайте от сместа и поставете в тавата на разстояние 5-6 см. По желание може да сложите зарче масло или кокосово олио(твърдо) във всяка питка. Отгоре натиснете по 2-3 орехови ядки.
4. Печете 20-25 минути до златисто.

Сервирайте топли или студени като закуска или хлебчета към супа или някакви разядки.


4 коментара:

  1. These cakes look healthy and really yummy!
    xx

    http://www.mybeautrip.com

    ОтговорИзтриване
  2. Бети,
    чудесни питки, орехите определено придават страхотен аромат.Ако се добави и задушен кромид лук също ще се получат много вкусни и изкушаващи.Ще ги пробвам стига да намеря ечемик.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, намерих ечемика в шкафа на майка ми, ще проуча откъде го е взела. La Garone предлагат ечемик https://lagarone.eu/bg/culinary-culture/echemik/

      Изтриване