Ризото с чери домати и босилек - Cherry Tomatoes, Basil Risotto
Ризото ( Risotto ) е традиционно италианско ястие, което се приготвя с ориз. Използва се ориз с обли зърна - най-често арборио или карнароли.
Накратко, оризът се запържва в зехтин или зехтин и масло, добавя се на порции бяло вино, вода (или бульон ) и се готви при непрекъснато разбъркване. Накрая за по-креместа текстура се добавят масло, сметана, пармезан . Могат да се добавят зеленчуци, гъби, морски дарове. Има много разновидности и вкусове, но общото е начинът на приготвяне и крайната текстура - креместа, със сос и в същото време зрънцата ориз трябва да са цели, крехки и леко твърди - al dente. Поднася се непосредствено след приготвянето. Важи правилото, че вие чакате ястието, а не то вас. Приготвянето е сравнително бързо - отнема около 20 минути- разбира се, ако всички продукти са около вас и не снимате. :) Ризото може да се приготви почти от всичко- зависи от вдъхновението ви и наличните продукти. Най-важни са оризът- арборио, лук, чесън и вино. Приготвих това ризото с черита от градината ми- учудващо устойчиви са тези малки доматчета- обрах последните преди около две-три седмици, сложих в кошници и държа на терасата- държат се добре - свежи и вкусни. Направих го веган - без масло, пармезан и сметана. Стана много вкусно и ароматно. Добавих градински босилек, прясно смлян черен пипер, чесън, шалот. Накрая завърших с една смес, с лек аромат на сирене - смлени бадеми с хранителна мая. Често поръсвам зелените салати с нея. Освен това поръсих с кедрови ядки и свеж босилек. Не ми липсваха маслото и пармезана. Ето продуктите, които използвах.
Продукти:
2-3 порции
* 3 малки шалота
* 3 скилидки чесън
* 35 мл зехтин
* 1 чаша (200 мл ) ориз Арборио
* 1 чаша бяло вино
* 3-4 чаши зеленчуков бульон или вода
* 1 - 1 1/2 ч.л. сол, ако използвате вода
* 1 ч.л. прясно едро смлян черен пипер
* 5-6 свежи листа босилек
* 2 чаши чери домати - различни цветове
* 1 ч.л. доматено пюре
* 2 с.л. кедрови ядки - по желание
* 3-4 клонки чери домати - за сервиране
* допълнително свежи листа за гарниране
* веган поръска вместо пармезан - смлени бадеми с хранителна мая
Приготвяне:
1. Нарежете шалота на ситно. Отделно накълцайте или пресовайте чесъна.
2. Нарежете част от доматите. Много вкусни бяха тези черита, които оставих цели при сотирането. В устата се разпукват с наситен доматен вкус.
3. Загрейте олиото, добавете шалота, разбърквайте и гответе докато стане прозрачен.
4. Добавете доматите - всички- нарязаните, на клонките и целите. Гответе още 3-4 минути като внимателно разбърквате. Добавете чесъна, черния пипер, разбъркайте. Извадете доматите на клонки и заделете за сервирането.
5. Добавете ориза и разбъркайте добре- около минута.
6. Налейте половината вино и разбъркайте докато се усвои от ориза. Добавете другата половина и разбъркайте докато се усвои. Добавете доматеното пюре, разбъркайте.
7. Добавете една чаша от бульона/водата и разбърквайте докато се усвои. Добавете още половин чаша и отново с разбъркване гответе докато оризът поеме и това количество. По Продължете с добавянето на малки части бульон или вода. Със сигурност ще добавите три чаши, възможно е и четири. Ако използвате вода, добавете солта. Гответе докато оризът е готов. Опитвайте- оризовите зрънца трябва да са набъбнали, добре оформени (не разварени) , леко твърди. Ястието трябва да има сос. Имайте предвид, че ако оставите в тенджерата след готовност и за времето, което престоява в чинията оризът поема от соса/бульона. Затова е добре да има идея повече сос за по-кремообразен и сочен вкус и да поднесете веднага.
8. Накрая добавете ситно нарязания босилек, черен пипер. Разбъркайте.
9. Разпределете в чиниите, сложете от заделените клонки чери домати, босилеково листо, кедрови ядки и пармезан истински или ядковия-веган заместител.
Поднесете с добре охладено бяло вино.
Вълшебница си ти :)
ОтговорИзтриванемного обичам ризото, трудно е да ограничиш маслото и пармезана :) на мен не ми се получава ограничаването, добре че не правя често :)
Поздрави, Бети!
Много е трудно, да, особено маслото. Но това ризото се получи страшно вкусно и без тях. Дори мислено не съм сравнявала с евентуалния вкус :)
ИзтриванеСега ми е предизвикателство да сменя и ориза.
Благодаря, Зори!
Wow this looks so delicious.Thanks for sharing
ОтговорИзтриванеThanks, Ruth!
ИзтриванеТази последната снимка, направо ме плени! Изкусително поднесено ризото, впечатляващи цветове, свежестта на продуктите така умело си показала, че все едно всичко е пред мен, дори усещам аромата. Поздрави, Бети!
ОтговорИзтриванеВече едва се удържах, въпреки, че опитвах няколко пъти за готовността... Много вкусно се получи и се радвам, че се усеща! Благодаря ти много за коментара, Кате!
ИзтриванеБети,
ОтговорИзтриванечудесно, вкусно и красиво ризото.А чери доматките наистина са много трайни и за студените месеци на годината - прекрасни.Засявам ги в градината и аз въпреки,че обичаме едрите и вкусни домати.Бети, въпрос на придобиване на навици е преходът и смяната на маслото и пермезана.По време на пости предимно, но след това може да се използват тези продукти без проблем.Важно е само маслото да не се загрява.
Ех, чудесни са снимките, винаги се възхищавам !Поздрави !
Благодаря сърдечно, Ели! Когато готвя с масло обикновено го добавям в края, преди сервиране. А ако пържа, винаги смесвам с олио и загрявам на по-ниска температура или използвам гхи.
ИзтриванеМного ми хареса това предложение, Бети. А какъв сорт са оранжевите доматчета?
ОтговорИзтриванеАни, тези доматчета си ги захванах от семенца на купени чери доматчета от Лидл.
ИзтриванеМного пъти съм се изкушавала и аз да направя така с домати, които са ми харесали в магазина, но ме възпира това, че обикновено производителите-доставчици за големите вериги отглеждат хибридни сортове зеленчуци. Е, ти си рискувала и си имала късмет!
ИзтриванеЧудно ризото, красота!
ОтговорИзтриване