Царевична супа с куркума - Corn, Turmeric Soup


    Ето и първата публикация за 2018 година. След многобройни, весели и шумни  празници и съпътсващите трапези с традиционни и нетрадиционни ястия,  време е да вземем в свои ръце осъществяването на пожеланията за здраве и успехи. Вярвам, че една от предпоставките за добро здраве е храната. И колкото по-голяма част от нея е сурова, толкова по-добре. И през зимата има много продукти, които можем да ядем сурови. Знаете кои са. През студените дни, обаче имаме нужда от комфорта, който ни носят топлите супи и ястия.
   Днешното предложение е за вкусна, сгряваща и засищаща супа. За първи път включих в ястие пресен  корен куркума. Досега съм го използвала  в смути и много ни допада свежия вкус и аромат, който има. Гарнирах супата със свежи магданоз и копър и кълнове, прясно приготвено песто. Те добавиха допълнително вкус, фибри и хранителни вещества.



Това са продуктите, които използвах в супата. Вижте списъка по-долу. Подготвянето на продуктите и самото готвене отнема не повече от 30 минути. Ако имате помощник при рязането ще сте готови за 20 минути.



Продукти:

* 450 -500 г тиквички
* 450 г сладка царевица- замразена
* 50 г корени куркума
* 1 ч.л. смлени семена от копър
* 1 ч.л. сушен копър
* 1/2 ч.л. смлян зелен пипер
* 1 ч.л. сладък червен пипер
* 1/2 ч.л. чили
* 1 ч.л. морска сол
* 3-4 с.л. олио
* 1.2 л гореща вода

допълнително - по желание
* 2-3 с.л. кокосова сметана по желание или - ако не сте веган- крем фреш/заквасена сметана
* песто
* 1/2 китка магданоз
* 1/2 китка копър
* кълнове и поници

Приготвяне:

1. Тиквичките се нарязват на зарчета с големина  близка на царевичните зърна.
2. Куркумата се обелва(непременно използвайте ръкавици) и настъргва на ситно ренде.
3. В тенджера се загрява олиото и се поставят всички подправки заедно, включително куркумата(поставете  ги предварително в купичка, в противен случай рискувате някоя да прегори) . Разбъркайте около минута, като внимавате да не изгорят подправките.
4. Добавете тиквичките и разбъркайте минута две.
5.Добавете царевицата, разбъркайте и налейте водата, добавете солта. Изчакайте да заври, намалете огъня, поставете капака и гответе след завирането около 10 минути- докато тиквичките са нежно омекнали, но още твърди.
6. Добавете сметаната и разбъркайте. Сипете  в купички и поръсете с фино нарязани копър и магданоз, песто, кълнове или поници.

Коментари

  1. Бети,
    пресният корен куркума значително се различава по вкус от традиционната подправка.Много лесна, засищаща и ароматна супа с царевица.Ще изпробвам при първа възможност с прясна куркума.Бях закупила корена и даже го засях.Сега отглеждам куркумата в саксия.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  2. Да, различен е вкуса-много свеж! Харесва ни много и в секи ден включвам в смутито сутрин.
    Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  3. Your corn soup looks delicious, Bety. I heard that Turmeric has many good health benefits. Soups are wonderful during these cold Winter days, and I had tortilla soup today. I hope the new year is being good to you so far, Bety. : )

    love, ~Sheri

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни