Ризото от ечемик със саликорния- орзото - Barley Risotto/ Orsotto with Salicornia


Знаете, че обичам да експериментирам. Обекта на експеримент сега е ечемикът.
 Преди години за първи път приготвих една супа с него. Помня, че много трудно открих ечемик. След упорито търсене се сдобих с един килограм и с малко знания за него. Сега не се налага да издирваме ечемик. Фирма La Garone го предлага в онлайн магазина си. Както и много други продукти, които бихте искали да опитате. Радвам се, че за читателите на блога ми La Garone предоставиха промо код за 15 % отстъпка VKUSNO15SBETY - валиден от 20.02.2018 до 31.12.2018 за всички ненамалени артикули.
 Широко известно е, че освен за храна на животните, ечемикът се използва за направата на малц. Не толкова популярен е в менюто ни, а всъщност ечемикът, заедно с еднозърнестия и двузърнестия лимец са първите  култури, засявани от хората.
Включването на ечемик в менюто ни внася не само разнообразие, а и здравословни и разкрасяващи ползи. Съдържа лизин- аминокиселината отговорна за здрава кожа и коса, има и антивирусно действие. Ечемикът е богат на витамини В1 (тиамин), В3 (ниацин), В6 (пиридоксин), В9 (фолиева киселина). Съдържа цинк и фосфор - сред зърнените култури- най-много, който играе важна роля за здравината на костите. Ечемикът е богат на фибри, а кой не знае, че фибрите подпомагат храносмилането, намаляват лошия  холестерол, извеждат токсините от организма и още редица здравословни ползи.
 Неотдавна ви показах едни от любимите ни бързи питки, които приготвих със смлян ечемик, лимец и чиа. Бяхме изключително доволни от вкуса.
 Днес приготвих ризото от ечемик. Това ястие има и специално име- орзото. Техниката на приготвяне е същото, времето- по-продължително. Приготвих семпло, без пармезан , но добавих една интригуваща солена трева- саликорния. Тя е хрупкава като млади аспержи и солена на вкус, вероятно затова е популярна още като морски аспержи.




Продукти:

* 170 г  Перлен ечемик La Garone
* 3 скилидки чесън -ситно нарязани
* 1 малък шалот - ситно нарязан
* 3 с.л. зехтин
* 1/2 ч.л. едро смлян бял пипер
* 150 мл бяло вино
* 900-1000 мл вода или зеленчуков бульон
* 1 чаша саликорния

Приготвяне:

1. Загрейте зехтина, добавете нарязаните чесън и лук. Гответе около 3 минути, колкото лукът  стане стъклен. Добавете ечемика, разбъркайте и гответе още 3 минути.
2. Добавете виното и при непрекъснато бъркане гответе, докато виното се абсорбира от ечемика. Добавете 1/3 от бульона или водата, разбъркайте и оставете да се погълне от ечемика.
3. След като в тенджерата почти няма вода, повторете процедурата още два пъти, докато ечемикът не набъбне и стане крехък.Готвенето продължава около 40-50 минути. Когато ечемикът достигне готовност, а има прекалено течност в тенджерата, засилете огъня, така по-бързо ще се изпари излишната вода.
4. Поръсете с пипера. Разбъркайте с част от саликорнията и разпределете в чинии. Добавете останалата саликорния. Тя е доста солена и не е необходимо да се използва допълнително сол.




Ако използвате животински продукти може да добавите към готовото орзото по 50 г маскарпоне или сметана, масло и настърган пармезан- в този ред, като разбърквате добре след добавянето на всеки продукт.







Коментари

  1. Бети,
    чудесно, много семпло и хранително ястие.За първи път прочетох за саликорнията в твоят блог, но в друга публикация.Къде може да се намери и в какво състояние - прясна или бланширана, варена .Не съм срещала никъде саликорния.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,аз купувам от Метро. Стои при листните, свежи подправки. Свежа е и с необичаен солен вкус. Хрупкава, прилича на солена краставичка. Сигурно може да се готви, ще пробвам нещо да приготвя, но много ми харесва свежа и хрупкава.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни