Морковена торта с портокалов крем - Carrot Cake with Orange Mascarpone Cream


Тази торта е виртуална почерпка за всички вас, мили приятели, които се отбивате тук, четете кулинарните ми вдъхновения и приготвяте рецептите, които съм споделила. 

Благодаря за милите думи, с които стопляте сърцето ми! Поводът е тазгодишните награди на Блоговодител -  платформа, обединила над 220 български кулинарни блога.  В събота на 19 май  беше тържественото връчване на наградите. Радостна и благодарна съм за признанието, което получих в категориите, в които блогът ми беше номиниран. 
В категорията " Здравословни рецепти"  получих наградата на журито и наградата на публиката. Благодаря за високата оценка на журито, което  тази година се състоеше от  кулинарните блогъри . Признанието ви ми е много скъпо!  Наградите  на публиката са гласовете на читателите и тези признания стоплят сърцето ми и ме зареждат с ентусиазъм и вдъхновение. Особено скъпа ми е наградата на публиката и в другата категория " Визуално пиршество"  Радвам се, признателна съм на всички вас, които харесвате начина на представяне на рецептите, снимките и рецептите ми. Благодаря за доверието и подкрепата ви!
Ще продължавам да пробвам нови продукти и техники. Ще ви покажа какви растения и билки съм засадила в градината си и как ги използвам. Ще експериментирам и ще споделям с вас вдъхновенията си.

Благодаря на Иво и Илиян, вдъхновяващите създатели на Блоговодител и чудесни организатори на това , вече традиционно събитие! Благодаря ви, момчета за прекрасните емоции!

Адмирации за всички номинирани блогове - интересни, вкусни и уютни! 

Благодарност и към всички спонсори, които подкрепят тази прекрасна инициатива!


 

Друг вариант на морковена торта, с различен крем и декорация може да видите тук.

Днешната рецепта е за една вкусна и ароматна морковена торта, украсена с диви ядливи цветя и листа.

Ще се радвам, ако ви вдъхновя да опитате тази вкусна торта, със сравнително малко количество захар, което, разбира се не я прави безвкусна.



Отдавна се каня да приготвя морковена торта без животински продукти, която да не отстъпва на вкус на тази, която  традиционно се приготвя с крема сирене или в случая с маскарпоне, с портокалов вкус. Имам вече няколко идеи  и се надявам скоро да ги осъществя.









Продукти:
за 3 блата с диаметър 16 см или 12 мъфина

Тъй като обичам високи торти, изпекох общо 6 блата. Направих два пъти тестото от продуктите по-долу и разпределих в 3 тавички с диаметър 16 см, които изпекох наведнъж. Докато се печаха първите 3 тави, забърках следващото тесто.

* 85 г кокосова захар
* 70 мл, аз използвах от гроздови семки, но много пъти съм правила с обикновено слънчогледово
* 2-3 с.л. портокалов, ябълков или сок от ананас
* 1 ч.л. смлени ванилови шушулки
* 2 големи яйца
* 1 ч.л.бакпулвер
* 1/2 ч.л. сода бикарбонат
* 1/2 ч.л. канела
* 1/4 ч.л. прясно смляно индийско орехче
* 1/2 ч.л. сол
* 100 г брашно
* 150 г настъргани моркови
* 3/4 ч.ч ( 60 г ) смлени орехи, по-на едро-да се усещат
* 3-4 с.л. - 20 г  кокосови стърготини
* 1-2 с.л прясно настъргана кора от портокал- по желание,може да замените и с лимонова кора.



Крем за пълнеж и измазване на тортата:


* 500 г маскарпоне
* портокалов крем, направен по  рецептата по-долу:


Портокалов крем   ( Orange curd)

* 7 жълтъка
* кората на 2 портокала, ситно настъргана
* кората на 1 лимон , ситно настъргана
* 150 мл сок от портокали
* 50 мл сок от лимон
* 50-60 мл кленов сироп-би могло да се замени със стевия на вкус
* 5 с.л. студено краве масло

За украса на тортата може да използвате смлени орехи или ядливи цветя, портокалови парченца или каквото ви подскаже фантазията.


 Вече сте свикнали с присъствието на разнообразни цветя в рецептите, които приготвям и виждате тук в блога. Някои използвам за приготвяне на ястия, напитки, десерти, сладоледи  , торти, супи или салати, други като декорация. Споменавала съм, че е добре да се използват нетретирани с химикали цветя. Ако използвате диви цветя, съберете от чисти места, далеч от паркинги, алеи за животни, оживени пътища. Поставяйте цветята в последния момент преди поднасяне, а дотогава съхранявайте в хладилник в стъклена/глинена/порцеланова, добре затворена  кутия върху влажна салфетка. Уверете се, че нямат насекоми. Уверете се, че сред хората, които ще хапват, няма хора, алергични към цветен прашец, ако е необходимо използвайте само отделни листенца. Всъщност подходът към използването на цветя, дори за декорация, не е по-различен от този за избора на храна.



Многократно съм описвала как се приготвя лимонов крем. Процедурата е същата и все пак.
Всички съставки, без маслото се смесват и се поставят в тенджера с дебело дъно. Загрява се при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти и започне да "облича" лъжицата или силиконовата шпатула. Сваля се от огъня . Ако искате идеално гладък крем, без да се усещат цитрусовите кори, сега е момента да прекарате целия крем  през цедка. Към горещия крем се добавя маслото лъжица по лъжица, като се бърка до стопяването му. Кремът се покрива със свежо фолио , за да не хване коричка и се прибира в хладилника. За по-бързо охлаждане може да разстелете в широка тава на тънък слой и отново да покриете  със свежо фолио. Горещ може да затворите в буркан и да съхраните по-дълго в хладилника. Може да се замрази в кутия.



*** запазете белтъците за макарони или  Angel food cake ( Ангелска храна  кексчета - кексчета с белтъци ) или Павлова


Портокаловият крем може да се приготви няколко дни предварително и да се съхранява в хладилника. Ако ще правите тортата в един ден може да започнете с крема, за да има достатъчно време да се охлади и стегне.

Приготвяне:

1.Загрейте фурната на 180 С. Подгответе си формата за торта или кекс или тавичката за кексчета.
2. В купа разбийте олиото, захарта, сока, ванилията, яйцата.
3. В друга купа пресейте брашното, набухвателите, канелата и индийското орехче.
4. Към мократа смес добавете сухата, разбъркайте.
5.С двете супени лъжици брашно разбъркайте настърганите моркови. Добавете и орехите и кокосовите стърготини.
6.Към тестото прибавете морковената смес.Разбъркайте с вилица, докато се получи еднородна смес.
7.Разпределете сместа в тавите. За да получа блатове с еднаква дебелина поставях по една лъжица тесто последователно в трите тавички. В случая в моите 16 см-ови тави сложих по 7 с.л. -препълнени с тесто. За още по-голяма прецизност може да използвате електронна везна.
8. Печете до суха клечка без обдухване, за да не се изкривят.Тестото е малко по-рядко и съществува такава опасност. Печенето е около 20 минути.Все пак проверете след 15-та. Ако използвате друг размер времето за печене ще бъде различно.
9. Извадете и  оставете блатовете да се охладят върху решетка напълно.
10. Пригответе крема за пълнеж на тортата. Разбийте маскарпонето за кратко и на няколко пъти добавете портокаловия крем. Разбийте кратко до гладка смес. Разпределете крема на 6 равни ча сти. Тъй като  шестата част ще послужи не само за покриване на последния блат, а и за измазване на тортата, вземете по една супена лъжица крем от петте купички и ги прибавете към шестата.

11. Сглобяването на тортата е лесно и бързо. Върху първия блат се поставя крем, после блат и така, докато изчерпите всички блатове и крем. Накрая тортата се покрива и измазва с крема от последната купичка. Украсява се със смлени орехи или ядливи цветя.



Ако приготвите тази торта, ще се радвам да споделите впечатления. Оставете коментар, маркирайте снимка #vkusnosbety в Instagram.

Коментари


  1. С креативните рецепти, със униканите снимки, Бети, напълно заслужаваш наградите!
    Честито!
    Продължавай със същият дух и ентусиазъм да ни радваш и споделяш своите шедьоври!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, сърдечно благодаря за подкрепата и хубавите ти думи! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Бети,
    моите адмирации за наградата, напълно заслужена.Но аз мисля също,че от всеки кулинарен блог може да се научи нещо ново, нещо интересно.Така,че всеки ,който желае може да надниква навсякъде където пожелае и му е интересно.Лично аз обичам много дивите растения и приготвям много ястия, гарнитури и салати с тях.Така,че твоят блог в това отношение много ми допада.Може би се нуждая от още уточняваща информация за всяка билка - как да се разпознае и къде да се намери и особено също и за гъбите, които аз не познавам и бих желала да знам къде им са находищата.
    Поздрави и продължавай да ни радваш с чудесни снимки и прекрасни здравословни рецепти !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти! Разбира се, че от всекиго може да се научи нещо! Радвам се, че тук откриваш интересни неща. Старая се да бъда изчерпателна с информацията, която давам.Винаги отговарям изчерпателно на въпроси на читателите си. Ще опитам да давам още повече подробности.За повече прецизност и избягване на грешки, почти винаги посочвам латинското наименование на растенията, които използвам и всеки би могъл да потърси информационни и снимкови ресурси в интернет или в книжен източник.
      Относно гъбите, правя много снимки, старая се да са детайлни, посочвам линкове с източници на информация за да бъда полезна. Посочвам ако има отровни двойници. Давам информация за местообитанието, снимки на гъбите в природата.
      Още веднъж благодаря!

      Изтриване
  3. Бети, както си говорихме за коментарите .... :)
    И тук да ти честитя наградите! Отново много красива торта, а да не говорим, че морковените десерти са ми едни от най-любимите. Морковите като че ли придават един различен и много приятен вкус :)
    Много прегръдки ти пращам!
    Продължавай да твориш, въпреки всичко, защото има за кого!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еличка, беше ми много приятно да поговорим! И аз обичам морковения вкус. Благодаря ти за хубавите думи и подкрепата! Ти си изключително слънчева и мила!

      Изтриване
  4. Здравейте! За торта от три блата 24см, колко продукти да използвам? Може би двойно на описаните? И за блатовете, и за крема питам. Благодаря предварително. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, двойна, може би ще се получат малко по-високи. Кремът със сигурност двойна доза.

      Изтриване
  5. Анонименмай 11, 2022

    Приготвих тортата и много ми хареса! Стана сочна и много, много вкусна! Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни