Тарт с грах и аспержи - Pea and Asparagus Tart



В момента има изобилие от различни зелении в градините, на пазара. Използвах това, което имах в момента. Получи се вкусен тарт с хрупкава коричка и ароматна зелена плънка.  Този тарт е подходящ за обяд или вечеря с голяма пролетна салата, както хапнахме ние или за леко похапване. Ако поръсите с ядливи цветове ще бъде още по-празнично и пролетно. Плънката е напълно готова, когато се поставя в опечения тарт и след като наредите отцедените хрупкави аспержи може да се поднесе веднага. Ако искате може да запечете за кратко във фурната и да поднесете топъл. 


Продукти :

за хрупкавата основа на тарта:

* 130 г пълнозърнесто брашно от лимец
* 80 г брашно от елда
* 1/2 ч.л хималайска сол
* 1/4 ч.л. черен пипер
* 60 мл. олио
* около 50 - 60 мл студена вода

за плънката:

* 200 г грах
* 40 г листа от моркови
* 20 г бейби спанак
* 20 г левурда
* 30 г киселец
* 1 с.л. нарязана лимонова мащерка
* 50 г кълнове или накиснати слънчогледови семена
* 2 с.л. олио
* 1 ч.л сол
* 1/2 ч.л. черен пипер-прясно смлян
* 1 с.л. лимонов сок
* 300-350 г аспержи
* ядливи цветя, клончета свежа мащерка




Начин на приготвяне:

1. От продуктите за кората на тарта  се замесва тестото. Отначало брашното се разбърква с олиото и после се добавя водата, като сместа се обединява в тесто. Оставя се да престои докато приготвите плънката и се загрее фурната.

2. Поставяме тенджера с вода да заври. Бланшираме аспержите за 2 минути. Изваждаме и охлаждаме в ледена вода. В същата вода бланшираме граха за 4-5 минути. Изваждаме и отцеждаме. В голяма цедка поставяме листата от левурда, моркови, киселец и спанак и отново в тази вода потапяме цедката за по-малко от минута- необходимо е само да намалят обема си. За всички зеленчуци е важно да запазят прекрасния си зелен цвят.

3. Загрейте фурната на 180 С.

4. Нарязваме охладените и отцедени на кухненска хартия аспержи според големината на формата, като останалата част запазваме за плънката.

5. Всички зеленчуци- листните, граха, остатъка от аспержите, олиото, лимоновия сок, солта, черния пипер, мащерката, слънчогледовите семена или кълнове поставяте в блендер или съд за пасиране и смилате или пасирате до гладка смес. Ако не разполагате с мощен уред може да пасирате първо граха с олиото и слъчогледовите семена  и постепенно да добавите останалите продукти. Плънката е готова. Опитайте и подправете, ако е необходимо на вкус.

6.Формата за тарт се намазва тънко с кокосово масло. От тестото  се  разточва  около 5 -6 мм кора и с нея се покрива дъното на формата. Притиска се добре към дъното и стените с пръсти. Надупчва се с вилица. Покрива се с хартия за печене и някакви тежести, аз използвам едра морска сол.
Печете 20-25 минути.

7. Ако ще поднасяте тарта веднага може да приготвите салата. Аз приготвих от репички, краставици, зелен лук, копър и бейби спанак. Поръсих с конопени семена, лимонов сок и зехтин.


8. Когато кората е изпечена, охладете и напълнете с плънката. 


Загладете, наредете аспержите и поднесете или запечете за 7-8 минути. Ако решите да запечете, намажете аспержите тънко с олио, като използвате четка.


Поръсете ако имате ядливи цветя, клончета лимонова мащерка или според вашата фантазия.



Нарежете и сервирайте със свежа салата.


По-нетърпеливите си опаковаха парченца в листа от левурда.





Коментари

  1. Леле, каква красота! Ще ми е жал да го гризна :)

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова красиво, свежо, пролетно и ароматно е при теб Бети.Чудесни публикации в този сезон на толкова много пролетно - лятна зеленина.Прекрасен тарт с аспержи, ядливите цветя му придават свежест и красив външен вид.
    Поздрави и прекрасна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. Красота! Поздравления, Бети!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни