понеделник, 7 януари 2019 г.

Кюфтенца по цариградски с пюре от целина - веган



Толкова отдавна не бях приготвяла тези кюфтенца и изобщо не съм се сещала за тях. В изминалите дни имах гостенчета, които естествено глезех с различни храни. Приготвих любимото им руло Стефани . Не че тази рецепта е голяма глезотия, но у дома приготвям веднъж или два пъти в годината и този факт я прави специална. Още по-специална е и поради факта, че я направих веган. Направих едно руло и от сместа, която ми остана приготвих няколко малки кюфтенца. На следващия ден пожелаха тези кюфтенца за основно. Приготвих ги с удоволствие и за разнообразие поднесох с пюре от целина вместо с картофено. Ето как ги приготвих.



Започваме с приготвянето на пюрето от целина.

Пюре от целина:

* 1 средно голяма глава целина
* 2-3 с.л. кокосово масло
* 30-50 г кокосова сметана
* 1 ч.л. морска сол- смляна
* индийско орехче- прясно настъргано - около 1/4 ч.л.

Целината се нарязва на парчета и се сварява. Тъй като е доста твърда аз отрязах на 4 .
Отцежда се от водата и се пасира заедно с останалите продукти. Накрая се подправя с индийско орехче на вкус.

Кюфтенца:

* 150 г пшеничен гранулат ( използвам този продукт)
* 300 мл вода
* 1 ч.л. хималайска или морска сол
* 1 с.л. суха чубрица
* 1/2 ч.л. смлян кимион
* 1 ч.л. червен сладък пипер
* 1/2 ч.л. едро смлян черен пипер
* 1 глава шалот
* 1/2 връзка магданоз
* 1с.л. чиа + 3 с. л. вода
* 10 г псилиум
* 15 г кокосово масло
* слънчогледово олио за намазване на кюфтенцата
* няколко стръка чивас за декориране

Начин на приготвяне:

1. Водата се оставя да заври (може да използвате вода от електрическа кана, ако имате).
Пшеничният гранулат се залива с горещата вода, добавя се солта, разбърква се и съда се покрива.

2. Чиата се разбърква с водата и се оставя да образува гелообразна смес.

3. След няколко минути, когато водата е абсорбирана от пшеничните гранули, се добавят останалите продукти и  се омесва  гладка, еднородна смес, удобна за оформяне на кюфтенца. Добре е да престои около 15 минути. Ако сместа ви се струва рядка може да сгъстите като добавите малко хуск или галета. Каквото и да добавите, след като разбъркате, изчакайте малко излишната влага да се поеме от хуска или галетата. Ако сместа ви се струва много гъста добавете малко вода, като непрекъснато разбърквате/месите с ръка.

4. Фурната се загрява до 170-180 градуса. Тавичка се застила с хартия за печене.

5. От сместа с навлажнени ръце се оформят малки, колкото орех кюфтенца, които се нареждат в тавата на около 2 см едно от друго . С четка се намазват с олио и се поставят в горещата фурна докато се зачервят. Ако се налага или желаете може да обърнете. Поради малкия размер не е необходимо. Дръжте на топло в купа с капак до поднасянето.

6. Сервирайте кюфтенцата в топли чинии върху пюре от целина. Накрая поръсете със ситно нарязан чивас.






4 коментара:

  1. Честита Нова година, Бети! След толкова празници и рецепти, намерих време и за блоговете:). Толкова вкусно изглеждат тези кюфтенца, аз помислих, че са с кайма, толкова са автентични. Поздрави и много късмет и вдъхновения през Новата година!

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. Ех,че интересни веган цариградски кюфтенца Бети.Изглеждат превъзходно и ми се иска и аз да ги приготвя.
      Честита Нова 2019 година ! Бъди здрава, представяй още много и интересни рецепти.Мир и благодат на твоето семейство !
      Поздрави !

      Изтриване
  3. И мен успя да заблудиш:) Но зачитайки се в рецептата откривам толкова непознати за мен продукти...Кухнята ти е доста различна от моята, но определено много ми харесва визията.
    За много години, Бети, бъди здрава, щастлива и все така талантлива и креативна!

    ОтговорИзтриване