Копринен шоколадов веган безглутенов пай - Dark Chocolate Silk Pie with Glutenfree Crust






   
Този пай е с наситен шоколадов вкус и аромат. Няма соеви продукти и ядките могат да бъдат сменени със семена по избор. Коричката е безглутенова, хрупкава и деликатно  се усеща аромата на амарант и елда. Кремът е изключително нежен, топящ се в устата, с плътен шоколадов вкус. Стои стабилен при стайна температура, благодарение на черния шоколад. Аз използвах сурова какаова паста. Разбира се за добрия кремест вид имат значение нишестето от тапиока и агара.  По-надолу ще се спра на евентуалните промени, които бих направила по една или друга причина и предполагам ще успея да отговоря на някои от вашите въпроси за замяна.



За хрупкавата основа:
Бихте могли да използвате други безглутенови продукти, които обичате. Брашното от амарант може да замените с такова от киноа/просо/теф/овесено/ елда. Флейките от елда - флейки от безглутенови овесени ядки/оризов/лимец(ако е възможно) /киноа.
Кленовият сироп е в минимално количество и не придава сладост, той има роля в сплотяването на сместа. Ако държите да го пропуснете, използвайте ленено брашно или смляна чиа, разбъркани с вода.  Ако не се чувствате уверени спокойно сложете т.н. ленено/чиа яйце. Ако не сте веган използвайте обикновено яйце.
Вместо лешникови ядки, може да смелите предварително слънчогледови семена, конопени семена или чуфа.


Кремът е приготвен с малко мазнини и без ядки. Лешниковото мляко може да се замени с мляко от чуфа или слънчогледово или добавете същото количество вода.
Може да увеличите количеството на кленовия сироп с 50 мл, като пропуснете лешниковото мляко. Може да замените лешниковото мляко със същото количество приготвено кафе.
Резервирана съм относно отпадането на цялото количество кленов сироп, защото и той има значение за прекрасната текстура на крема. Ако все пак се налага да премахнете и да използвате заместител без въглехидрати (ксилитол или стевиа), увеличете количеството на кокосовото мляко и подсладете с ксилитол или стевиа.  Добавете и допълнително 1 с.л. тапиока нишесте

Вместо сладки и сочни смокини бихте могли да поръсите със сурови , счукани какаови зърна, конопено семе и живи цветя.




Продукти:

Основа:

* 110 г брашно от амарант
* 50 г флейки от елда
* 50 г фино смлени лешници
* 15 г какао
* 50 г стопено кокосово олио
* 20 г кленов сироп
* 3-4  с.л. вода или ядково мляко

Пълнеж:

* 120 г какаова паста или черен веган шоколад с добро качество
* 400 мл пълномаслено кокосово мляко ( с масленост над 60 %)
* 150 мл кленов сироп/ сироп от кокосов цвят/ оризов сироп
*  50 мл лешниково мляко
* 1 с.л. нишесте от тапиока
* 1 ч.л. агар-агар
* 1 с.л. олио от гроздови семки

За декорация:

* няколко смокини
* боровинки
* мескит



Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С.

2. Поставете начупения шоколад или какаова паста в купичка на водна баня и тих огън ( без завиране)  да се стопи.

3. Поставете всички сухи съставки в блендер и пулсирайте до еднородна песъчлива смес. Поставете сместа в купа и добавете кленовия сироп и олиото, и лъжица по лъжица от ядковото мляко или вода, като обединявате тестото. Необходимо е сместа да се овлажни равномерно, за да може да я притиснете по стените и дъното на форма с подвижно дъно ( за предпочитане). Ако е необходимо добавете още лъжица - две вода.

3. Разпределете сместа по дъното и стените на формата като притискате добре.  Печете 15-16 минути. Извадете и охладете напълно.

4. В малка тенджерка поставете кокосовото мляко, кленовия сироп, нишестето от тапиока, разтворено в лешниковото мляко, агар-агара  и бъркайте на умерен  огън докато сместа закъкри. Гответе 3-4 минути при непрекъснато разбъркване. Ще усетите как сместа става плътна. Дръпнете от огъня и добавете разтопения шоколад, добре разбъркан. Разбъркайте до гладък, тежък, равномерен крем. Добавете олиото от гроздови семки и отново разбъркайте докато се поеме от шоколадовия крем. Напълнете  охладената кора с крема и оставете да се охлади за 2-3 часа.
5. Декорирайте по желание и вдъхновение. Аз използвах стенсил и поръсих с мескит втвърдения шоколадов крем и наредих смокини и боровинки.



Успях да направя и две снимки, на които може би, ще видите колко е стабилен пълнежът. За съжаление единственият начин да усетите колко е вкусен и как се топи в устата е да си приготвите този тарт.





Ако блогът, рецептата и това, което споделям ви доставя удоволствие и ви харесват, ще се радвам да ме последвате в Instagram и страничката на блога ми във Фейсбук. Обичам да получавам обратна връзка за това което правя! Споделяйте и коментирайте! 
Благодаря ви от сърце!

Коментари

  1. Бети,
    страхотен тарт, но какво е това мескит и за какво точно служи в сместа.Чувала съм го, но не го знам какво е.Много красив тарт се е получил.Украсата е чудна и много любима за мен.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, с мескит е поръсен тартът. Той има леко карамелен вкус и сладост. Прахът се получава от смлените семена от шушулките на дървото мескит, което е от семейство Бобови.
      Благодаря ти за хубавите думи!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни