Лятна похапка с диня и козе сирене


Типично за българите е да хапват динята и пъпеша със сирене.Позволявам си да кажа това,защото съм го виждала в много райони на България.Бабите ми и родителите ми винаги като слагаха диня на масата ,слагаха и сирене.Виждала съм хора да солят пъпеша.Това,което ви  предлагам не е рецепта, а само идея за похапване, десерт или салата -поднесете го както желаете.

 Днес купих страхотно Карловско козе сирене и поднесох по този начин. Дъщеря ми много се учуди, когато и казах какво ще правя...Да виждала е ... Да чувала е,но....и не, не искала да опита даже.Когато видя какво снимам веднага попита има ли и за нея. Всички изрезки от сиренето и динята бяха унищожени,просто не можеше да спре да яде...Хареса и даже с босилека, който всички у дома много обичаме, и не и се видя необичайно в комбинация с динята. На мен,босилека  ми напомня градината на баба. Спомням си тази миризма като тичахме из ухаещата и нацъфтяла градина. Никога досега не бях виждала комбинирана диня с босилек, но реших да опитам. Комбинацията е наистина много добра.


Продукти:

за 6 порции с диаметър 6 см

* козе сирене около 400 грама
* студена диня,без семки
* малко прясно смлян шарен пипер
* листенца босилек
* балсамова редукция- по желание (може и от нар)


Приготвяне:

Според броя на порциите  и формата, с която ще режете сиренето и динята,нарязвате на толкова еднакви по дебелина  филийки сиренето. Отрязвате кръгъл резен от "екватора" на  динята ,тъй като там няма семки. С помощта на ринг или форма за сладки по избор се отрязват необходимия брой кръгове. Поставя се върху диненото кръгче сиренето. Мелвате  малко шарен пипер и завършвате с босилека.



Звездичката е поръсена с балсамова редукция.


Аз се радвам,че дъщеря ми хареса нещо от вкуса на моето детство.
Ще с е радвам, ако допадне и на вас.

Коментари

  1. Великолепно поднесено. Голяма почитателка съм на динята. С анасон и козе сирене не съм опитвала. Със саламурено обикновео сиренце и с едно прясно - навремето дядо ми го носеше в найлонова торба със саламура - направо от мандрата.Като се замисля кой-знае какви други комбинации не съм пробвала. Най-вече диня - чиста. Сърцето на лятото е от диня - имам такова стихче

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Дори, тези твои прекрасни стихчета!

      Това сирене горе е саламурено, но отлежало.На щанда пишеше Карловско козе сирене. Много ни хареса. И точно защото и аз като дете съм пробвала и с прясно, неосолено сирене го предложих с моцарела. А с мастиката, мислех, че е много популярно, но то май е така, децата мислят, че каквото правят техните възрастни у дома, това правят и всички останали възрастни :)

      Изтриване
  2. Чувала съм от мъжа си, че се инжектира диня с мастика, но още не съм пробвала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако не ти се занимава с такива процедури- медицински можеш да вкараш мастика в едно флаконче с пулвелизатор и да си напръскаш динята.Аз напоследък така правя и със зехтина.:)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни