Вкусни етикети - Delicious Tags

 
Всички се радваме на подаръци. Към грижливо избраните подаръци обикновено добавяме и някакви вкусни изненади. Красивата опаковка допринася за празничното настроение и вълнение и на този който приготвя подаръка и на този, който го получава. Предлагам една сладка идея за  Вкусни етикети. Може да закачите на домашно направен сладкиш, поставен в красива кутия, или на буркан с домашно сладко. Може да закачите на кутията с меденки или други бисквити. Етикетите могат да подсказват какво има в кутията, може да бъдат с пожелание за Коледа. Може да напишете част от рецептата. Сигурна съм, че ще ви хрумнат много идеи. Направих бисквитите с любимото ми тесто за меденки, като този път изцяло замених пшеничното брашно с грахам. Вместо мед използвах меласа и замених бялата пудра захар с кяфява. Ако не украсявате с фондан ще имате едни вкусни и здравословни бисквити.
За надписите съм използвала флумастер с червено ядливо мастило. Черният цвят е с разреденена със спирт ядлива черна прахообразна боя. Става много по-трудно и е необходима много тънка и качествена четка за рисуване. Вижда се разликата по-долу.



 Тези бисквитки приготвих за Коледния благотворителен базар в училището на племенницата ми. Затова има надписи и на немски език.




За бисквитите:


Продукти:
* 400 грама брашно грахам
* 1 с.л. какао
* 60 грама меласа
* 80 грама кафява пудра захар  
* 100 гр масло,меко на стайна температура
* 2 яйца
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 1/4 ч.л сол
* подправки  :
* 2 ч.л. канела, или на вкус
* 1  ч.л. смесени подправки
* 1 1/2 ч.л. смлян карамфил
*  1/4 ч.л. смлян кардамом
*  1/8 ч.л. индийско орехче
* 1/8 ч.л.бахар
* 1-2 с.л. сок от прясно смлян джинджифил- по желание

 Приготвяне:

1.В  голяма купа, пресейте 2-3 пъти, брашното, захарта, какаото, содата, прахообразните подправки и солта. Част от триците остават в ситото. След като пресеете върнете при общата смес.
 2.Оформете кладенче и добавете  маслото, меласата, подправките, които не сте пресели(например ванилия или течни аромати, както и ако слагате настъргани  кори от портокали или сок от джинджифил) и яйцата. Джинджифилът изостря ароматите, но можете и да пропуснете. Започнете да бъркате с вилица или дървена лъжица. Когато  бъркането стане трудно и се оформи тесто продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.Това става бързо и без добавяне на допълнително количество брашно. Обикновено почиствам ръката си от полепналото тесто, измивам, подсушавам и премесвам окончателно няколко пъти. Не слагам допълнително брашно и в купата се оформя топка тесто, без остатъци от брашно и полепнало тесто по стените.
Увийте тестото в свежо фолио и оставете през нощта на хладно. При мен печенето се получава на следващата нощ .Не е проблем да остане и още една.

3.Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.Маслото е стегнало тестото и е трудно да се разточва, затова трябва да се отпусне.

4.Загрейте фурната до 180 C или 160 С с обдухване.



5.Застелете тавите с хартия. Поставете хартия на плота, с торбичка, пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне на отделянето на бисквитките. Откъснете парче от тестото  и с помощта на друг лист хартия или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм.Нарежете желаните форми. Добре е в една тава да поставяте приблизително еднакви фигури, за да се изпекат равномерно. Със сламка за сок направих отворите предварително във всяка бисквита етикет. На малките мечета и елхички дупчиците оформих с клечка за зъби, като леко разширих отворите.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са по малки-  проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 до 10 минути. Ако печете с обдухване времето се скъсява. Наблюдавайте ги. Вадят се, когато съвсем леко краищата им потъмнеят.
6. Извадете от фурната, оставете да изстинат, да ги чувствате топли, а не горещи и тогава ги пренесете от тавата на решетка, където  напълно да изстинат. Горещите бисквити са още меки и могат да се счупят-особено по-големите.

  

7. С украсяването се заемете след като всички биквити са напълно изстинали или на следващия ден. Залепването на разточения фондан може да стане по следния начин:
- като намажете бисквитата с тънък слой разбито масло с пудра захар и ванилия.
-като намажете бисквитата с  разреден сироп от сладко или мед. Потапяте четката, отцеждате и минавате по повърхността на бисквитата. Залепвате и притискате фондана внимателно фондана. Леко заглаждате за абсолютно равна повърхност. Внимавайте да не "сиропирате" бисквитите.Намазвате бързо и залепвате фондана. След това продължавате със следващата бисквита. По-удобно е да се работи с широка четка. Не е подходящо да се използва за овлажняване на бисквитата силиконова четка. Силиконовата четка е подходяща за нанасяне на разбит жълтък върху кифлички или питки.






Пожелавам ви приятни, вълнуващи приготовления за Коледните празници!

Коментари

  1. Мале че са якииииии... :Д :))

    ОтговорИзтриване
  2. Как ти стига толкова търпение да направиш тези чудни бисквити, Бети.Направо си невероятна.Поднасяш ни много приятна изненада за празниците.Чудни снимки, както винаги.Сладкарски бои ли си използвала за рисуването ? Много ефектни са се получили бисквитките.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, украсяването е голямото удоволствие...:)) Да, боите са сладкарски- предимно от http://cookibooki.bg/

      Благодаря, Елена!

      Изтриване
  3. Вкусни етикетчета, само би ми се искало да са надписани на български:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси!
      Училището, в което учи племенницата ми е немско..., а надписите на някои от молдовете са на английски и за да има синхрон.....

      Изтриване
  4. Останах без думи! Невероятно красиви и прецизно изрисувани!
    Мисля, че дори и само тях, това ще е достатъчен подарък :)

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, мисля, че тези бисквитки могат да заменят всеки един коледен подарък - толкова любов и толкова внимание има в тях... Прекрасни са!
    Усмивки от мен. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти! Радвам се, че ти харесват!

      Изтриване
  6. Бети, нямам думи! Такава красота са етикетчетата, всеки би се зарадвал на такъв подарък! Ох, не мога да им се нарадвам! Комплименти, мила и весел декември!

    ОтговорИзтриване
  7. Айде, още едни красоти! Идеята е велика, но не го обичам този фондан и това си е. Но идеята във всеки случай, си е велика! Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, благодаря ти!
      И аз не си падам по фондана, не заради вкуса-бисквитите са вкусни, а заради излишното количество захар, а щом и е бяла съвсем...Така усещам нещата от няколко години. Идеите с декорацията обаче, са на път да претърпят развитие...:)

      Изтриване
  8. Bety!!!! That's fantastic!!!!
    All my best
    Elisabeth

    ОтговорИзтриване
  9. УНИКАЛНИ - само ти можеш да сътвориш такъв разкош...
    Много комплименти за теб, вдъхновението, майсторството и старанието ти, Бети!
    Благодаря за удоволствието и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, много си мила!
      Благодаря ти за прекрасния коментар!

      Изтриване
  10. Wyglądają bosko! Pięknie udekorowane :)
    Pozdrawiam, Wesołych Świąt!
    Bożena

    ОтговорИзтриване
  11. Извор на прекрасни идеи си, Бети!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  12. Ех, чу си ми страхотна ти! Това е изумително красиво! И изобщо всичко, което правиш, мила Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, много си мила! Благодаря ти за прекрасния коментар!

      Изтриване
  13. This is such a great idea for gifts, Bety. I love the gingerbread one, and the snowflake one is so Christmasy. I hope you are enjoying this Christmas season, my friend. These are lovely tags to share with friends and family.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  14. Както винаги си уникален майстор,подчертаващ всеки детайл,Бети!Бисквитките са много празнични,оригинално декорирани и надписани и освен това много ароматни!И аз ти пожелавам щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, и ти както винаги си толкова мила в коментарите си!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  15. Страхотни са, Бети!! Толкова пипнати и красиви! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, радвам си много, че ти харесват!
      Благодаря ти за милите думи!

      Изтриване
  16. Бети, отново си сътворила голяма красота!Много изящни етикетчета!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Бианка пък да е толкова хубаво име. Само една Бианка може да е така до горв пълна с ангелско търпение и да твори чудеса от въздуха :) Произведения на изкуството - от сиренето до бисквитите. Висша кулинария

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни