Кокосово мляко с кафяв ориз и сушени вишни - Coconut Milk with Brown Rice and Dried Sour Cherries




Лесен десерт, любим, познат  от детството. Вероятно има колкото почитатели, толкова и хора, които не го харесват. Може би, ако го опитате в състава, в който го приготвих днес, ще ви допадне. Всички у дома го харесахме. Ако сте любопитни вижте моя аранжимент.


Продукти:

* 100 г объл кафяв, неолющен *** ориз
* 200 мл кокосова сметана
* 1/4 ч.л. канела
* 1/2 ч.л. ванилов екстракт
* 1 капка бадемов екстракт или есенция
* 1 с.л. мед ( агаве / кленов сироп, стевия) по желание
* шепа сушени вишни
* шепа филирани бадеми
* вода

*** Разликата между кафевият ориз и класическият е в това, че кафевият е пълнозърнест. "Кафяв" означава пълнозърнест - всички части на зърното са запазени, а с това и ценните хранителни вещества - антиоксиданти, фибри, витамини от групата В, желязо, магнезий.

Приготвяне:

Тъй като често приготвям оризово мляко, установих, че ако накисна предварително ориза ( подобно на леща, боб, нахут )  за няколко часа, после го варя значително по-кратко време.

1. Накиснатия предварително ориз се слага в тенджера и се покрива с вода- 2-3 см, над ориза. Загрява се докато заври и след това огъня се намалява, така, че оризът да къкри. Следете количеството на водата и готовността на ориза, ако е необходимо добавете малко вода. Когато оризът набъбне и е почти сварен, се добавя кокосовата сметана. Оставете на слаб огън още 10-15 минути. Имайте пред вид, че след охлаждането, десерта ще се сгъсти допълнително. Ние обичаме да е по- лека и течна текстурата - оризът да е сочен и около него да се усеща млякото.

2. Накрая,2-3 минути преди да свалите от огъня и разсипете по купички, добавете ванилията, канелата, и избрания подсладител. Разбъркайте и вишните. Разпределете в купички или чаши. Оставете да се охлади до стайна температура или в хладилник.

3. Сервирайте десерта, поръсен отгоре с листенца филирани бадеми.


Ако нямате вишни, може да използвате сушени кайсии и те имат леко кисел, свеж вкус. Вместо бадеми може да се сложат счукани кайсиеви ядки.



Ще се радвам да приготвите и да споделите впечатленията си.

Коментари

  1. Чудесна идея, Бети!
    Не съм любител на класиката и все гледам да я променя :)
    Обичам кафяв ориз и да, винаги го накисвам предварително!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети,
    чудесна интерпретация в здравословен вариант на познат и обичан десерт.Най - лесно сварявам кафявият ориз без накисване в глинено гювече.Сварява се много бързо, водата трябва да покрива ориза 2 - 3 см.След това оризът се използва по предназначение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Looks delicious and beautiful:)
    Have a lovely weekend!
    kisses

    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни