Крекери от амарант и нахут - Amaranth and Chickpeas Crackers



Нямам търпение да споделя крекерите, които направих вече няколко пъти и най-после успях да снимам. Приготвих от амарант, сусам, чиа и нахутено брашно, без животински продукти и само с една лъжица кокосово олио. Освен че са приятни за хрупане, внасят в организма фибри и  микроелементи. Подходящи за сервиране към хумус, сирена, пастети и дипове, а защо не и към супи. Ще се радвам да ги опитате.

За тази публикация работих в партньорство с La Garone. С марка  La Garone може да намерите традиционно отгледани сортове зърнени култури, мюсли, безглутенови макарони и мисля, че са единствените, които предлагат на пазара пшеничен гранулат- с него приготвих руло Стефани. Добра алтарнатива на познатите соеви гранули, към които много хора са предубедени. Радвам се, че за читателите на блога ми La Garone предоставиха промо код за 15 % отстъпка VKUSNO15SBETY - валиден от 20.02.2018 до 31.12.2018 за всички ненамалени артикули.

Продукти:

* 560 г сварен амарант La Garone (170 г суров амарант, накиснат за 6 часа,  изплакнат добре и сварен в 540 г вода)
* 1 с.л. сол
* 1 с.л. кокосово олио
* 130 г нахутено брашно
* 20 г псилиум
* 20 г чия La Garone
* 60 г сусам



Приготвяне:

1. В сварения амарант добавете кокосовото олио, псилиума, чията, сусама. Разбъркайте добре.

2. Добавете нахутеното брашно и разбъркайте докато се поеме от сместа. Оставете да почива половин или един час.

3. Част от тестото се разточва между слой хартия и стреч фолио възможно тънко - между 3-4 мм. Нарязва се на ленти, после на квадрати с ножа за пица. Може да поръсите отгоре с фини кристали морска сол.  Ако искате може да нарежете с формичка, като мен, но с ножа за пица оформянето става значително по-бързо.Разбираемо е, че печенето е по-продължително.

4. Крекерите се пекат в загрята на 150 С с обдухване около 12-15 минути или докато са напълно засушени. Това време е достатъчно за крекерите оформени с формичка. Ако нарежете с ножа за пица ще е необходимо двойно повече време. На половината от времето тавичката се изважда и с ножа за пица се минава отново по направените разрези. Това се прави с цел по лесно и правилно разделяне на крекерите след изпичането им. По същия начин се процедира с останалото тесто, до изчерпване на количеството.

5. Изпечените до златисто крекери се изваждат и се оставят върху хартията да се охладят напълно. Начупват се по направените разрези и се съхраняват в добре затваряща се кутия.





Коментари

  1. Чудесно изглеждат, Бети, и наистина много полезни! Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни крекери Бети.Ще ги пробвам, изглеждат красиви и вкусни.А рецептата е лесна за приготвяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. The crackers look delicious Betty!
    Like the recipe,it’s so easy to make them!
    Have a lovely day!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
  4. Чудни, хрупкави бижута. Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте Бети, нова съм в света на здравословното хранене и много се зарадвах като открих няколко от вашите рецепти за крекери.
    Преди време ползвах амарант за здравословна закуска, но трудно приех мириса му.....това което аз ядох имаше мирис на....земя,на пръст.... Не знам дали аз греша при пригорвянето му, или това е нормалния мирис и вкус на амарантовите семена.
    Моля ако има някакви тайни при приготвянето на амарант да ги споделите. Благодаря предварително и желав лек ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мен не ме дразни аромата на амаранта. Но може да опитате с обилно изплакване.
      Добрата новина е, че в критериите не се усеща специфичния аромат, като при сварен амарант.

      Изтриване
    2. Критериите=крекери.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни