Шоколадова палачинкова торта с ванилов крем- веган

 




















Имаше години, когато у дома се приготвяха палачинки почти всяка седмица- тънички, фини. Ядяхме ги завити или сгънати като кърпичка- със сладко или с кашкавал, с мед и орехи, с шоколад и сладолед... Понякога приготвях солена палачинкова торта, любима на всички. Нямаше зимен празник, на който, наред с изобилието от ястия, предястия, салати, и т.н. специалитети  да не присъства и солената палачинкова торта. След това настъпи палачинково затишие, последвано от спорадично изпробване на всякакви видове палачинки с набухвател- бананови, елдени, ръжени, овесени, с брашно и без брашно, с яйца и без,  поднасяни с кленов сироп или мед. Последва нов период на тотално палачинково забвение до онзи ден, в който майка ми, ей така измежду всички сокове, компоти и всякакви други есенни занимания свързани с богатата реколта от дърветата на село, решила да приготви палачинки за внуците си! И те, изяждайки последните палачинки много мило ме попитаха защо не си направим (разбирай - аз да направя) палачинкова торта, но сладка! "Май не си  правила, мамо!"  - Да, не съм! И ако може да е няколко идеи здравословна! Разбира се- майка им на децата, това и чака. Изрових палачинковата тетрадка и ъпдейтнах една от рецептите. Получи се тази страхотна шоколадова торта с фин ванилов крем. Палачинките са с пълнозърнесто пшенично брашно, горчиво какао, нахутено брашно и соево мляко. Кремът е лек, подсладен със светла тръстикова захар, подправен с бурбонска ванилия . Идеята за крема тръгна от опита ми със споменатата солена торта, за която използвах майонеза. Приготвям една много успешна веган майонеза и много ми се искаше кремът да е с леката текстура на майонезата, но по-лек откъм мазнина и да е сладък. Разбира се варианти за крем- много- от веган сладкарски крем до някакъв базиран на накиснато кашу, като вчерашната заквасена сметана например. Майонезата по същество е емулсия. Нещо такова леко и ефирно исках за тази торта. За да се постигне тази текстура е необходимо точно съотношение между мазнина и вода- в случая соево мляко. За да използвам по-малко мазнина и да постигна стабилност на крема използвах малко ксантан и хуск.

За разбъркването на палачинковото тесто и за крема на тортата използвах блендерVita Boost 1600W MMBH6P6B. Приготвянето им беше много бързо и удобно в голямата 2 л кана. Почистването на блендера стана също бързо- с програмата за самопочистване.   


 И сега към рецептата на тази вкусна, деликатно сладка, ухаеща на шоколад и ванилия палачинкова торта. Сигурна съм, че ако я опитате ще се влюбите.  Както и в блендера! 



Продукти: 

за палачинките

* 180 г пълнозърнесто пшенично брашно

* 45 г нахутено брашно

* 60 г какао

* 1 ч.л. сол

* 30 г кокосова захар

* 20 г нишесте от тапиока

* 650 мл соево мляко

* 250 мл вода

за крема:

* 430 г соево мляко- затоплено

* 340 г стопено кокосово олио

* 130 г светла тръстикова захара

* 50 мл марсала по желание

* 1 ч.л.  бурбонска ванилия BioKlasa

* 1/2 ч.л. ксантанова гума

* 2 с.л. хуск

за украса- черен шоколад по желание


Начин на приготвяне:

1. Всички съставки за палачинките се поставят в блендера и се разбъркват до хомогенност. Аз използвах програма Smoothie. Прехвърли сместа в купа и прибери в хладилника за минимум 2 часа. Може и за цяла нощ. Измий каната на блендера.



2. Постави съставките за крема в блендера и блендирай. Аз отново използвах програма Smoothie. Пуснах два пъти. Прехвърли крема в купа, покрий я и остави в хладилника за два-три часа. 

3. Загрей тиган с незалепващо дъно. Леко намажи с олио. Сипи в центъра тесто и бързо го разнеси  с въртеливо движение. Пече се около 2-2,5 минути и докато краищата на палачинката леко се засушат и заприличат на тънка хартия. Виж снимката. Обърни и печи около 1 минута.  От първата палачинка ще разбереш по колко тесто да сипваш и на каква температура да печеш. Тя е точно за това. Палачинките не бива да загарят и да образуват тъмни кръгове. Най-добре е да се пекат на 7 или 8 степен  от 9. При мен с диаметър на тигана 22 см се получиха 14 палачинки.

4. След като палачинките се охладят може да сглобиш тортата. Постави в чиния една палачинка, сложи 3 с.л. от крема и разнеси по повърхноста. Направи същото с останалите палачинки, като последната палачинка също трябва да се намаже. Прибери тортата в хладилника за една нощ.

5. На следващия ден настържи шоколад и поднеси, като режеш парчета с остър нож.

Тази публикация е  в партньорска връзка с Bosch,  Dragon Superfoods  и BioKlasa. Не е платена реклама.В предната публикация, в която споделих рецепта за Заквасена сметана от кашу, и тук  споделям впечатленията си от уреда и се надявам да са полезни за някой, който си търси блендер и проучва пазара. Когато ви обхване палачинковата вълна или си любител на палачинките се надявам да те вдъхновя да опиташ тази рецепта. Препоръчвам я с две ръце. Блендерът би скъсил времето и улеснил работата ти.

Вижте поста ми в Инстаграм , където има снимки  и видео клипчета на приготвянето на палачинките и крема. Пращам те там, защото тук не мога да кача клипчетата. Чувствам се в свои води, когато готвя, но с клипчетата засега се затруднявам  и ще съм благодарна на съвет и всякаква помощ! 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни