Вкусни етикети - Delicious Tags
Всички се радваме на подаръци. Към грижливо избраните подаръци обикновено добавяме и някакви вкусни изненади. Красивата опаковка допринася за празничното настроение и вълнение и на този който приготвя подаръка и на този, който го получава. Предлагам една сладка идея за Вкусни етикети. Може да закачите на домашно направен сладкиш, поставен в красива кутия, или на буркан с домашно сладко. Може да закачите на кутията с меденки или други бисквити. Етикетите могат да подсказват какво има в кутията, може да бъдат с пожелание за Коледа. Може да напишете част от рецептата. Сигурна съм, че ще ви хрумнат много идеи. Направих бисквитите с любимото ми тесто за меденки, като този път изцяло замених пшеничното брашно с грахам. Вместо мед използвах меласа и замених бялата пудра захар с кяфява. Ако не украсявате с фондан ще имате едни вкусни и здравословни бисквити.
За надписите съм използвала флумастер с червено ядливо мастило. Черният цвят е с разреденена със спирт ядлива черна прахообразна боя. Става много по-трудно и е необходима много тънка и качествена четка за рисуване. Вижда се разликата по-долу.
Тези бисквитки приготвих за Коледния благотворителен базар в училището на племенницата ми. Затова има надписи и на немски език.
За бисквитите:
Продукти:
* 400 грама брашно грахам
* 1 с.л. какао
* 60 грама меласа
* 80 грама кафява пудра захар
* 100 гр масло,меко на стайна температура
* 2 яйца
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 1/4 ч.л сол
* 2 яйца
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 1/4 ч.л сол
* подправки :
* 2 ч.л. канела, или на вкус
* 1 ч.л. смесени подправки
* 1 1/2 ч.л. смлян карамфил
* 1/4 ч.л. смлян кардамом
* 1/8 ч.л. индийско орехче
* 1-2 с.л. сок от прясно смлян джинджифил- по желание
Приготвяне:
1.В голяма купа, пресейте 2-3 пъти, брашното, захарта, какаото, содата, прахообразните подправки и солта. Част от триците остават в ситото. След като пресеете върнете при общата смес.
2.Оформете кладенче и добавете маслото, меласата, подправките, които не сте пресели(например ванилия или течни аромати, както и ако слагате настъргани кори от портокали или сок от джинджифил) и яйцата. Джинджифилът изостря ароматите, но можете и да пропуснете. Започнете да
бъркате с вилица или дървена лъжица. Когато бъркането стане трудно и се оформи тесто продължете с ръка, която сте
топнали в малко брашно и оформете на топка.Това става бързо и без
добавяне на допълнително количество брашно. Обикновено почиствам ръката си от полепналото тесто, измивам, подсушавам и премесвам окончателно няколко пъти. Не слагам допълнително брашно и в купата се оформя топка тесто, без остатъци от брашно и полепнало тесто по стените.
Увийте
тестото в свежо фолио и оставете през нощта на хладно. При мен печенето се
получава на следващата нощ .Не е проблем да остане и още една.3.Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.Маслото е стегнало тестото и е трудно да се разточва, затова трябва да се отпусне.
4.Загрейте фурната до 180 C или 160 С с обдухване.
5.Застелете тавите с хартия. Поставете хартия на плота, с торбичка,
пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне на отделянето на
бисквитките. Откъснете парче от тестото и с помощта на друг лист хартия
или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм.Нарежете желаните
форми. Добре е в една тава да поставяте приблизително еднакви фигури, за
да се изпекат равномерно. Със сламка за сок направих отворите предварително във всяка бисквита етикет. На малките мечета и елхички дупчиците оформих с клечка за зъби, като леко разширих отворите.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са
по малки- проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 до 10 минути. Ако печете с обдухване времето се скъсява. Наблюдавайте ги. Вадят се,
когато съвсем леко краищата им потъмнеят.
6. Извадете от фурната, оставете да изстинат, да ги чувствате топли, а не горещи и тогава ги пренесете от тавата на решетка, където напълно да изстинат. Горещите бисквити са още меки и могат да се счупят-особено по-големите.
7. С украсяването се заемете след като всички биквити са напълно изстинали или на следващия ден. Залепването на разточения фондан може да стане по следния начин:
- като намажете бисквитата с тънък слой разбито масло с пудра захар и ванилия.
-като намажете бисквитата с разреден сироп от сладко или мед. Потапяте
четката, отцеждате и минавате по повърхността на бисквитата.
Залепвате и притискате фондана внимателно фондана. Леко заглаждате за
абсолютно равна
повърхност. Внимавайте да не "сиропирате" бисквитите.Намазвате бързо и
залепвате фондана. След това продължавате със следващата бисквита.
По-удобно е да се работи с широка четка. Не е подходящо да се използва
за овлажняване на бисквитата силиконова четка. Силиконовата четка е
подходяща за нанасяне на разбит жълтък върху кифлички или питки.
Пожелавам ви приятни, вълнуващи приготовления за Коледните празници!
Мале че са якииииии... :Д :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеКак ти стига толкова търпение да направиш тези чудни бисквити, Бети.Направо си невероятна.Поднасяш ни много приятна изненада за празниците.Чудни снимки, както винаги.Сладкарски бои ли си използвала за рисуването ? Много ефектни са се получили бисквитките.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Ели, украсяването е голямото удоволствие...:)) Да, боите са сладкарски- предимно от http://cookibooki.bg/
ИзтриванеБлагодаря, Елена!
Уникални са! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Радост!
ИзтриванеВкусни етикетчета, само би ми се искало да са надписани на български:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеУчилището, в което учи племенницата ми е немско..., а надписите на някои от молдовете са на английски и за да има синхрон.....
They look beautiful and delicious!!!
ОтговорИзтриванеThank you, Mary!
ИзтриванеThey are so sweet! Look amazing!
ОтговорИзтриванеDear Agi,
ИзтриванеThank you for your lovely comment!
Hugs!
Останах без думи! Невероятно красиви и прецизно изрисувани!
ОтговорИзтриванеМисля, че дори и само тях, това ще е достатъчен подарък :)
Еличка, благодаря ти за милия коментар!
ИзтриванеБети, мисля, че тези бисквитки могат да заменят всеки един коледен подарък - толкова любов и толкова внимание има в тях... Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеУсмивки от мен. :)
Гери, благодаря ти! Радвам се, че ти харесват!
ИзтриванеБети, нямам думи! Такава красота са етикетчетата, всеки би се зарадвал на такъв подарък! Ох, не мога да им се нарадвам! Комплименти, мила и весел декември!
ОтговорИзтриванеКате, сърдечно благодаря!
ИзтриванеМного си мила!
Айде, още едни красоти! Идеята е велика, но не го обичам този фондан и това си е. Но идеята във всеки случай, си е велика! Поздрави, Бети!
ОтговорИзтриванеМарта, благодаря ти!
ИзтриванеИ аз не си падам по фондана, не заради вкуса-бисквитите са вкусни, а заради излишното количество захар, а щом и е бяла съвсем...Така усещам нещата от няколко години. Идеите с декорацията обаче, са на път да претърпят развитие...:)
Bety!!!! That's fantastic!!!!
ОтговорИзтриванеAll my best
Elisabeth
Dear Elisabeth,
ИзтриванеThank you for your lovely comment!
Hugs!
УНИКАЛНИ - само ти можеш да сътвориш такъв разкош...
ОтговорИзтриванеМного комплименти за теб, вдъхновението, майсторството и старанието ти, Бети!
Благодаря за удоволствието и хубаво утре!
Диани, много си мила!
ИзтриванеБлагодаря ти за прекрасния коментар!
Wyglądają bosko! Pięknie udekorowane :)
ОтговорИзтриванеPozdrawiam, Wesołych Świąt!
Bożena
Thanks for the lovely compliment Bozhena!
ИзтриванеИзвор на прекрасни идеи си, Бети!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря сърдечно, Тили!
ИзтриванеЕх, чу си ми страхотна ти! Това е изумително красиво! И изобщо всичко, което правиш, мила Бети!
ОтговорИзтриванеЙоли, много си мила! Благодаря ти за прекрасния коментар!
ИзтриванеThis is such a great idea for gifts, Bety. I love the gingerbread one, and the snowflake one is so Christmasy. I hope you are enjoying this Christmas season, my friend. These are lovely tags to share with friends and family.
ОтговорИзтриване~Sheri
Sheri!
ИзтриванеThank you for the lovely compliment!
Hugs!
Както винаги си уникален майстор,подчертаващ всеки детайл,Бети!Бисквитките са много празнични,оригинално декорирани и надписани и освен това много ароматни!И аз ти пожелавам щастливи празнични дни!
ОтговорИзтриванеРоси, и ти както винаги си толкова мила в коментарите си!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Страхотни са, Бети!! Толкова пипнати и красиви! :)
ОтговорИзтриванеТики, радвам си много, че ти харесват!
ИзтриванеБлагодаря ти за милите думи!
Бети, отново си сътворила голяма красота!Много изящни етикетчета!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Албенче! Много ме радваш!
ИзтриванеБианка пък да е толкова хубаво име. Само една Бианка може да е така до горв пълна с ангелско търпение и да твори чудеса от въздуха :) Произведения на изкуството - от сиренето до бисквитите. Висша кулинария
ОтговорИзтриванеГоляма радост е да разглеждам Коледните ти календари, Бети!
ОтговорИзтриванеЖалко, че си се отказала да правиш декорирани с фондан бисквити! Много, много си креативна! Черпя идеи от тук, за което: Огромно благодаря!
Биляна