петък, 1 май 2015 г.

Торта с рисувани люляци - лимонови блатове с кокосов крем и парченца ягоди. Hand Painted Lilacs Cakе. Coconut,Strawberry - Filled Lemon Cake


   Месец май е любимият ми месец! Пролетта е в своя разцвет и щедро ни дарява с красота. Толкова много цветове и аромати. Най- любимият ми сред тях е люляковият. Романтичен, вдъхновяващ, възпят в песни и стихове. Люляковият аромат прави вълшебни нощите и ранното утро. Безбройните цветове в нюанси на синьо, лилаво, виолетово, цикламено и бяло радват погледа през деня.
   Когато преди около месец ми се обади мила млада дама с молба да притотвя торта  за рожденият ден на майката ѝ, нямах съмнения, че люлякова торта ще бъде най-подходяща за случая. Разбира се исках да разбера какво харесва рожденичката и на каква тема да бъде тортата.  Майка ѝ харесала тортата " Лятно поле" , обича цветята, обича да рисува в свободното си време и тортата трябваше да бъде с цветя. Слушайки я,  виждах вече люляците на тортата. Преди време приготвих за момченцето  ѝ  Алекс  тази торта - вкусът  им беше допаднал и кремът трябваше да бъде лек. Спрях се на лимонови блатове и кокосов крем с парченца свежи ягоди. Надявам се да им допадне и този вкус.

Пожелавам на семейството им красив, весел и незабравим празник! 
Здраве, усмивки и много споделени мигове на рожденичката!



 За  торта с диаметър 22 см и височина 16 см на използвах тази рецепта 3 пъти

Продукти:

* 200 гр самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер.
* 50 гр нишесте
* 150 гр. фина захар
* 100 гр меко масло
* 50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 яйца-разделени
* 1 с.л. настъргана лимонова кора
*1 с.л. настъргана кора от лайм
* 2 с.л. лимонов сок

Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С.
2.Намажете формата  с масло и поръсете с брашно, за лесно отделяне.
3.Разбийте маслото, олиото, 2/3 от захарта на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и цитрусовите кори, разбийте отново. 
4.  Прибавете един по един жълтъците с непрекъснато разбъркване.
5. Разбийте белтъците с 2 ч.л.лимонов сок на сняг. Добавете останалата 1/3 от захарта и разбийте до гладка лъскава смес.
6. Прибавете с редуване белтъчната смес и пресятото брашно и нишесте като  разбърквате на бавни обороти.
7. Изсипете във форма и загладете. Поставете да се пече. Печете до суха клечка около 20-30 минути.
8. Извадете и оставете да се охлади във формата около 5 минути.
9. Извадете за окончателно охлаждане на решетка. 
10. Преди сглобяването разполовете блатовете, като използвате нож за хляб или силно опънат конец.

Блатовете може да се изпекат предварително. Аз изпекох предния ден и след като се охладиха опаковах в свежо фолио.
 
Докато блатовете се  пекат и охлаждат пригответе сиропа за овлажняването на блатовете:

Лимонов сироп за блатовете:
* 100-120  гр. захар
* 150 мл. вода
* 80 мл. лимонов сок
* 80 мл сок от лайм
* 1-2 капки етерично масло от лимон или ампула на Йоткер-лимон- по желание
Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта. Есенцията добавете накрая. Оставете леко да се охлади. Ако  е необходимо преди да използвате загрейте леко. Сиропът трябва да е топъл, но не врящ.






Повърхността, на която ще разточвате, трябва да е много гладка и незалепваща. Най-добре е,  да е мрамор или стъкло. Леко напудряте с нишесте. За целта аз използвам торбичка от платно, в която поставям нишесте и с леки потупвания покривам повърхността. 

Фонданът се омесва добре. Това е необходима стъпка за подобряване на еластичността. Постепенно разточвате до дебелина около 3- 5 мм. Често въртете разточваната повърхност. Не е желателно да натискате прекалено и проверявайте дали не залепва отдолу. Точилката, с която разточвате не е желателно да е дървена. При необходимост леко напудрете и горната повърхност. Размерът на разточената повърхност трябва да бъде с около 20- 30 см по- голям от умноженият по 2 сбор на височината на тортата плюс диаметърът. Моята торта е с височина 16 см и диаметър 22 см.  Аз разточих фондана с диаметър около 70 см.

Поставих върху него кухненска хартия и с помоща на  дългата точилка завих на хлабаво руло половината от разточения фондан. Поставих върху тортата и леко развих. Оправих гънките  и загладих, отначало с ръце, а после с шпатулата. Накрая изрязах излишното количество с ножа за пица.

Рисуването- много пъти съм описвала. Малко количество боя от съответните цветове се разтваря с малко количество медицински спирт. Предпочитам го защото много бързо се изпарява, рисунката изсъхва бързо. Няма странична миризма и различни примеси.
За да придадете живот на рисунката започнете с по-светли нюанси и добавяйте по-наситени за да подчертаете детайлите. Рисуването прилича на това с акварели, но не можете предварително да очертавате с молив и да триете с гума . Или предварително рисувате върху хартия и повтаряте рисунката върху тортата или рисувате направо, това, което е във въображението ви. Трябва периодично  да прибирате тортата в хладилника. Рисуването на борда е по-трудно заради наклона на ръката, горната повърхност също не е лесна, не може да подпрете длан, като при рисуването с молив например.


Няколко снимки на борда на тортата.








Очаквам снимка на разрез на тортата и ще го публикувам, когато получа.

69 коментара:

  1. What a fabulous cake! I love May, too! :) T. http://tickledpinkwoman.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Tina,
      thank you so much for your nice comment!

      Изтриване
  2. What a lovely cake! May is one of my fave months as well. Yum...that cake... T. http://tickledpinkwoman.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  3. Oh, I am crazy about coconut cakes, and l love stawberry very much!
    Cake is beautiful, but I sure that it tastes even better! :)
    My congratulations to the birthday woman/
    She is lucky, because she'll try this cake! Omnomnom!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks Maria, for your beautiful comments!
      I hope to contribute a beautiful cake for their holiday!
      I liked this taste too and now prepare another cake at home.

      Изтриване
  4. Изключително нежна, прекрасна торта! Няма какво повече да кажа - гледам я и не спирам да се усмихвам. :)
    С тези приказно красиви рисувани торти много ме провокираш и аз да се пробвам, Бети, само вкусът на фондана ме спира - никой не го харесва и ще ми е тъжно толкова труд да остане надиплен настрана в чинийките.
    Ще чакаме разреза, макар да ми стана съвсем ясно какво ще видя, но нека, ще се пооближем още малко. ;)
    Прегръдки и усмихнати майски дни и празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се на усмивката ти Ирма!
      Пробвай се, Ирма, радостта от това, че си създал нещо, което носи емоция на някого и допринасяш за празника му е толкова голяма и стопляща!
      Фонданът може да се замени с бадемов марципан, вкусен е. Е, аз поне го обичам, но е по-текстуриран, стои леко грапаво при рисуване. Правила съм рисуван торта с марципан, виж, ако искаш- http://vkusnosbety.blogspot.com/2012/01/blog-post.html

      Изтриване
  5. Невероятна красота! Прелест!
    Моите най-искрени почитания и адмирации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, сърдечно благодаря!

      Изтриване
  6. Very very nice Post!
    I love yor Blog and pics <3

    Kisses from Germany <3
    http://www.magicofjazz.blogspot.de/

    ОтговорИзтриване
  7. Como te atreves luego a comerte esa preciosidad de tarta??? Feliz fin de semana Bety.

    ОтговорИзтриване
  8. Bety, you are a true artist. this is a masterpiece. It's a pity I cannot order such a beautiful cake from you for our wedding anniversary :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. I'm sorry that I can not do! I'd draw something garden with many flowers - they are an inspiration to both of us! When is your wedding anniversary and what would taste like?

      Изтриване
  9. WOWWWW, real masterpiece-BRAVO Bety! az sytzo obojawam lilacs!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че се отби тук! Благодаря ти!

      Изтриване
  10. Bety, this cake is amazing. I can't believe how lovely it is, and the hand painted lilacs are so creative. I love lemon desserts, so delicious. May is my favorite month too - mother's day and my birthday month!

    Have a good weekend, and Happy first day of May, Bety!

    love, ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. I love all seasons, but spring really is my most favorite and May is the most beautiful of all! You have holidays in the most beautiful month - it's great!
      Thank you Sheri!

      Изтриване
  11. Amazing !
    Kisses
    Www.evelinebison.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  12. Hermoso trabajo es como una obra de arte, quedo divina con las flores parece realmente una pintura y con los ingredientes que lleva buena.
    Besos

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dear Rosss!
      Thank you for your lovely comment!
      I'm glad that you liked this cake!

      Изтриване
  13. ✿⊱·.
    Limão, coco e morangos já é perfeito, mas essa pintura é belíssima!!!

    Ótimo fim de semana!
    Beijinhos..·°هჱ
    ❤ه° ·.

    ОтговорИзтриване
  14. Невероятна красота както винаги!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотна торта, Бети! Видях я веднага във фейбук, но исках и тук да напиша възхищението си! Страхотна ръка имаш! А и комбинацията от вкусове звучи толкова свежа и прекрасна, че нямам търпение да я опитам.
    От блога ти лъха на свежест, люляк и красота! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Алекс!
      Много рядко влизам във ФБ, някак не го чувствам "мое място" и много се радвам, че ме зарадва с прекрасния си коментар тук!
      Прегръдки!

      Изтриване
  16. Бети, не ми стигат думите да ти опиша колко много ми хареса...знаех си аз, че ти си си художник!
    Истински шедьовър си създала, да знаеш! А като чета и вкуса е не по-малко прекрасен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На мен ми стига, че се отби и ме зарадва с коментара си тук, Веси!
      Не съм художник, просто обичам да рисувам. ;)
      Вкусът наистина се получи много добър. Момичето ми писа, че и на тях много им е допаднал, което ме прави и много радостна!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  17. wow, this is really beautiful! Came out perfect :) I am sure it is tasty too!

    ОтговорИзтриване
  18. Бети, люлякът у дома всеки момент ще стане разкошен, а уханието от него се носи от сега. само мога да си предсатвям твоята красавица каъв чудесен пролетен аромат пръска. Ти си художник.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Бети, Бети, миличка, какво да кажа - то се вижда и те оставя без думи!!! Великолепна торта, направена от голям майстор!!
    Прегръдка и прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, сърдечно благодаря!

      Изтриване
  20. Wow!!!What a beautiful cake Betty!!!
    I love coconut cakes, and stawberrys too!!
    Like your painting on the cake!!Excellent work!!
    Have a happy May!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
  21. Бети,винаги ни подаряваш глътка изящество !
    Толкова нежно декорирана е тортата,че е истински празник за сетивата да я имаш за подарък!
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  22. Hello Bety !! Your Lilac cake looks fantastic and I'm sure it tastes great !!
    It's a real feast for the eyes and mouth ! Delicious !
    Greetings :)

    ОтговорИзтриване
  23. Amazing ! :) I'm your new follower!

    Yulia Vorobeva
    http://sv-sv.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  24. you have talent!!!
    i follow you now,ty for visit my blog ;)
    http://sweetymakeupcandy.blogspot.it/2015/05/ringbow-colorati-il-cuore.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you, dear Sweety, for your comment and following!

      Изтриване
  25. Ооо, тази торта е изключително красива! Това за мен е тортата на тортите! поздрави, Бети! Прекрасно е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Цветанка!

      Изтриване
  26. Wow you did an amazing job, dear!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ОтговорИзтриване
  27. Анонименмай 13, 2015

    Здравейте, искам да попитам каква пудра захар ползвате, защото при мен колкото и да бъркам масления крем за измазване не се получават нещата, винаги си хрупа:). Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеална е silver spoon icing sugar - http://www.silverspoon.co.uk/products/decorating/icing-sugars/icing-sugar, когато нямам такава използвам пудра захар на " Захира" която пресявам 1-2 пъти.

      Изтриване
  28. Анонименмай 15, 2015

    Много благодаря, скоро ще трябва да правя торта и ще видя какво ще се получи:)

    ОтговорИзтриване
  29. Стига, де... торта! Направо ме уби пак!
    Много изящна, нежна, красива! Дамата е щастливка с този шедьовър.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва и благодаря за милия коментар!

      Изтриване