Топло тофу в сос от черен сусам и кокосов "соев " сос - Warm Tofu in black sesame and coconut "soy"sauce


След чудесния есенен ден, прекаран край морето се върнахме заредени с красота и приятни емоции. Вкусните аромати от кошниците със смокини събудиха апетита ни, и още  по пътя планирахме да хапнем салата и тофу. Харесваме и често приготвям шишчета , но в момента нямаше време - трябваше да се погрижим за смокините и къпините. Друг бърз начин е да го запека в сух тиган или под грила на фурната и сервирам с някакви гарнитури - задушени зеленчуци и сос. Докато Неви приготви салатата, аз се заех с тофуто. Реших да го оставя меко, но все пак да бъде топло, поставих го в тенджера с вода, да къкри на тих огън, докато приготвя соса.  Сосът се получи много вкусен и много бързо. Използвах един нов продукт за мен - алтернатива на соев сос - Amino Cocofina . Изненадах се много приятно от вкуса  и съставките - впечатли ме това, че не е силно солен, което е характерно за всички видове соеви сосове. Вкусен и ароматен, без доминиращ солен вкус. Освен това използвах суров черен сусамов тахан и много, много вкусния кокосов нектар. От последния сложих съвсем пестеливо количество, но щедро количество опитах и съвсем скоро ще го включа в сладка рецепта.



Ако сте нетърпеливи да разберете рецептата за соса четете надолу, само ще спомена, че приготвянето на тофуто и соса ми отне  10-15 минути. Ако има кого да включите в приготвянето на салата докато вие готвите, ще сте готови с вкусната вечеря само за 15 - ина минути.



Продукти:

за всяка порция:

* 200 г био тофу

за  соса:
(също за една порция)

* 2 скилидки чесън, пресовани
* 5-6 стръка чивас- ситно нарязан
* 2 с.л. кокосов "соев "сос Amino Cocofina
* 1 с.л. суров органичен черен сусамов тахан
* 1/ 2 ч.л. чили, на едри парченца
* 1/4 ч.л. кокосов нектар Cocofina 

за сервиране - цвят или листо латинка



Приготвяне:

Поставяте тофуто в тенджера- подберете с подходяща големина според броя порции, които ще приготвяте. Покривате с вода и загрявате на среден огън. Оставяте да къкри на тих огън под капак.

През това време приготвяте соса. Смесвате всички съставки в малка купа, разбърквате добре.

Изваждате горещото тофу, отцеждате и още горещо нарязвате на филийки. Поставяте в чиния, поливате отгоре с приготвения черен сос.

Коментари

  1. Бети,
    чудесни нови продукти, не съм ги опитвала.А тофуто ми предизвиква страхотни киселини, може би защото го правят с лимонтузу, а не с лимонов сок.А сосът е чудесен, надявам се и много вкусен.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм приготвяла тофу у дома и използвам лимонов сок, но се съмнявам, че големите производители използват сок. Трудоемко е приготвянето. Сосът е много вкусен и тия дни ще приготвя към печен патладжан.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни