Пълнени сърнели с леща, патладжан и кейл - Lentils & Eggplant -Stuffed Parasol Mushroom
Есента е тук с дъждовете си и студа, и топлите дрехи, и листата, отронващи се тихо от дърветата или във вихрен танц, понесени от вятъра...Лошото време става част от ежедневието ни, но с него идват и много приятни моменти - на вкусни аромати у дома, уютни вечери с дълги приятни разговори или киновечери. Аз обичам дъжда, дори и есенния ( стига да не продължава повече от два дни :) Обичам разходките в мокра гора, аромата на шумата в гората, звуците...и когато ние приберем чадърите, гъбите разперват своите в гората.
Вземете кошница и се разходете. Събирайте само познати гъби. Спомням си като деца редовно ходехме в близките гори за сърнели.
Днес ви представям едно вкусно есенно предложение с пресни сърнели, леща, патладжан и кейл. Поднесени със свежа салата е чудесно ястие за обяд или вечеря.
Продукти:
* гъби- сърнели или портобела, или други с разтворена шапка
* 2 чаши сварена леща- използвах френска леща
* 3-4 малки пурпурни патладжана- за тях разказах тук
* 2 скилидки чесън
* 4 листа кейл
* магданоз - 10-12 стръка
* черен пипер- едро смлян
* олио- 3-4 с.л.
* хималайска сол- на вкус
* чивас - няколко стръка
за сервиране- салата дъбово листо, репички, ябълков оцет, зехтин
Приготвяне:
1. Включете фурната на 200 С
2. Нарежете патладжаните на зарове. Кейла на тънки ленти. Накълцайте чесъна.
3. Загрейте олиото в тенджера. Сложете в него чесъна и черния пипер. Разбъркайте за една минута. Добавете патладжана и гответе при непрекъснато бъркане докато омекне. Добавете кейла и разбъркайте, докато омекне, без да губи цвета си. Добавете накълцания магданоз, посолете. Добавете сварената и отцедена леща. Разбъркайте за около 2 минути на изключен огън.
4. Намажете шапките на гъбите от външната страна ( тази, която ще е към тавата) Поставете плътно в тавата за печене.
5. Разпределете плънката в гъбите. Печете около 10-15 минути. Сервирайте топли, поръсете с накълцан чивас.
Ако не сте веган, 4-5 минути преди да извадите гъбите, може да поставите върху плънката моцарела или кашкавал.
За салатата. Разбъркайте оцета и зехтина за дресинга. Накъсайте на едро листата салата, нарежете тънко ( най-бързо става с ренде) репичките, поръсете с дресинга, разбъркайте и поставете в чиниите до гъбите.
Бети,
ОтговорИзтриванечудесно ястие с леща и сърнели.В твоят блог научавам много интересни неща за гъбите макар аз да не съм голям техен почитател.Употребявам предимно печурки.Сърнелките са вкусни гъби, но доколкото знам имат и двойник и трябва добре да се познават.Красиво и вкусно ястие се е получило.
Поздрави и прегръдки !
Много ми е приятно тук! Благодаря ти за уюта, който внасяш в интернет пространството, Бети! Поздрави!
ОтговорИзтриванеWow, it's interesting to see that this mashroom is called parasol mashroom. It's quite popular in my country as well, but I have never seen it stuffed like this. Very inspiring recipee.
ОтговорИзтриванеБихте ли пояснили какво е чивас и как се използва.
ОтговорИзтриванеОще се нарича сибирски лук. Използва се като зелен лук. С по-тънки пера е.
ОтговорИзтриване