Веган галет с вишни - Vegan Sour Cherries Galette






Любими, по-любими, най-любими са ми всички сладкиши с хрупкава коричка и сочна плънка. Това са всички пайове, кишове, крамбъли, галети, коблери, тарти и тарталети с всевъзможни сладки и солени пълнежи. Блогът ми изобилства с тях, приготвени от различни брашна и разнообразни пълнежи. По всяко време на годината мога да хапвам от тези изкушаващи и невероятно вкусни неща! Ако се чудите какво да приготвите с даден плод ( и не, не пренебрегвам удоволствието и полезността на пресните продукти, ям ги постоянно, но много обичам да ги влагам и в сладкиши)просто напишете в Гугъл търсачката - плода, пай/тарт/киш/галет, вкусно с бети и ще ви излезе резултат, от който ще си оближете пръстите. Ако не ви хареса ми го пратете. Ако не намерите каквото търсите ми пишете да го приготвя- тук, в Инстаграм или във Фейсбук  и разбира се, ме следете, за да видите рецептите, които публикувам.


Връщам се към невероятно вкусния галет, който украсих, всъщност поръсих с акакциеви цветчета. Техният сладък аромат прекрасно допълва свежия кисел вкус на вишните. По времето, когато зреят вишните вече няма цъфнала акация и мисля, че сега е идеалния момент да се насладим на тази прекрасна комбинация.



Ето и продуктите:

за тестото:

използвам чаша от 220 мл

* 1 1/2 ч.ч. брашно
* 1 ч.ч. кокосово масло ледено студено
* щипка сол
* 3-4 с.л. студена вода

за апетитно хрупкава коричка:

* 1-2 с.л. гъсто кокосово мляко
* 1 ч.л. сок от моркови или 
* щипка куркума
* 1-2 с.л. кафява захар


Приготвяне:

Всички съставки за тестото, без водата се поставят в блендер и се пулсират с няколко интервала докато сместа заприлича на галета. Това може да направите и с вилица за малко повече време.  Добавя се водата лъжица по лъжица, като след всяко добавяне се блендира. Или съответно бърка с ръка. Когато по-голямата част от тестото се захване спрете да добавяте вода и с ръка го обединете, докато се образува топка. Не е необходимо нито повече брашно, нито месене. Завийте топката със свежо фолио и поставете за 30 минути поне в хладилника. Може да   престои там и 2 дни. Когато решите да приготвите галета, извадете и оставете на стайна температура за 1 час, за да е удобно за точене.
Фурната се включва на 170-180 градуса. Може и с обдухване на 150-160 С.
 След престоя в хладилника топката се поставя върху хартия за печене и се разточва с форма на кръг. Аз разточих почти до прозрачност, което не е задължително, дори за да не се накъсва при сгъването на краищата,  може да разточите с дебелина до 5 мм. Ако нямате точилка, използвайте стъклена бутилка от или с вино. За да избегнете набрашняване отгоре, покрийте със свежо фолио или с хартия за печене.
Ако е прекалено меко тестото, може да го поставите за малко в хладилника докато приготвите плънката.

За сочната и ароматна плънка:

* 500 г замразени вишни без костилки
* 1/4 ч.л. канела
* 2 с.л. кленов сироп или стевия, ако предпочитате, но в указаните количество според вида
* 2 ч.л. пектин***

Ако не разполагате с пектин заменете с 1 с.л. нишесте

 Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С.

2. Замразените вишни се поставят се в купа. Поръсва се кленовия сироп и се разбърква. Добавя се с поръсване канелата и  пектина. Разбъркват се внимателно.

3. Плънката  се поставя в центъра на разточеното тесто. Разпределя се равномерно от центъра към краищата като се оставя борд с ширина около 4-5 см.

4. С помоща на хартията внимателно се сгъва борда, като се загръща и част от плънката. За хрупкавостта и приятната текстура е важно тестото да е добре охладено преди да се сложи във фурната. Преценете дали тестото ви е омекнало и приберете във фризера за 5-10 минути. 
Освен това в този момент може да приберете галета и да съхраните за бъдещо печене, разбира се добре опакован.

5.Бордът се намазва с помоща на силиконова четка, със смес от кокосовото мляко, куркумата и морковения сок. Поръсва се с кафявата захар и се поставя да се пече. 

6. Печенето продължава около 15-20 минути или докато коричката приятно се зачерви. Плънката завира и е възможно леко да потече. Напоследък предпочитам вместо нишесте да слагам пектин, който действа като сгъстител за по-течните и сочни плънки.

Нищо не бива да ви спира да си го приготвите, може да го направите със замразени плодове, или част от тях да са замразени. Може да го направите с краве масло и да го намажете с жълтък от яйце, пак ще имате същия прекрасен, неописуемо вкусен, вълшебен сладкиш.

Коментари

  1. Прелестно! Много обичам галет, а с вишни е неустоим, осван това разпознах този път всички съставки:))

    ОтговорИзтриване
  2. OMG! This is exactly the kind of helpful and thorough information i’m looking for. Much appreciated!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни