Шоколадова палачинкова торта с ванилов крем- веган
Имаше години, когато у дома се приготвяха палачинки почти всяка седмица- тънички, фини. Ядяхме ги завити или сгънати като кърпичка- със сладко или с кашкавал, с мед и орехи, с шоколад и сладолед... Понякога приготвях солена палачинкова торта, любима на всички. Нямаше зимен празник, на който, наред с изобилието от ястия, предястия, салати, и т.н. специалитети да не присъства и солената палачинкова торта. След това настъпи палачинково затишие, последвано от спорадично изпробване на всякакви видове палачинки с набухвател- бананови, елдени, ръжени, овесени, с брашно и без брашно, с яйца и без, поднасяни с кленов сироп или мед. Последва нов период на тотално палачинково забвение до онзи ден, в който майка ми, ей така измежду всички сокове, компоти и всякакви други есенни занимания свързани с богатата реколта от дърветата на село, решила да приготви палачинки за внуците си! И те, изяждайки последните палачинки много мило ме попитаха защо не си направим (разбирай - аз да направя) палачинкова торта, но сладка! "Май не си правила, мамо!" - Да, не съм! И ако може да е няколко идеи здравословна! Разбира се- майка им на децата, това и чака. Изрових палачинковата тетрадка и ъпдейтнах една от рецептите. Получи се тази страхотна шоколадова торта с фин ванилов крем. Палачинките са с пълнозърнесто пшенично брашно, горчиво какао, нахутено брашно и соево мляко. Кремът е лек, подсладен със светла тръстикова захар, подправен с бурбонска ванилия . Идеята за крема тръгна от опита ми със споменатата солена торта, за която използвах майонеза. Приготвям една много успешна веган майонеза и много ми се искаше кремът да е с леката текстура на майонезата, но по-лек откъм мазнина и да е сладък. Разбира се варианти за крем- много- от веган сладкарски крем до някакъв базиран на накиснато кашу, като вчерашната заквасена сметана например. Майонезата по същество е емулсия. Нещо такова леко и ефирно исках за тази торта. За да се постигне тази текстура е необходимо точно съотношение между мазнина и вода- в случая соево мляко. За да използвам по-малко мазнина и да постигна стабилност на крема използвах малко ксантан и хуск.
За разбъркването на палачинковото тесто и за крема на тортата използвах блендерVita Boost 1600W MMBH6P6B. Приготвянето им беше много бързо и удобно в голямата 2 л кана. Почистването на блендера стана също бързо- с програмата за самопочистване.
И сега към рецептата на тази вкусна, деликатно сладка, ухаеща на шоколад и ванилия палачинкова торта. Сигурна съм, че ако я опитате ще се влюбите. Както и в блендера!
Продукти:
за палачинките
* 180 г пълнозърнесто пшенично брашно
* 45 г нахутено брашно
* 60 г какао
* 1 ч.л. сол
* 30 г кокосова захар
* 20 г нишесте от тапиока
* 650 мл соево мляко
* 250 мл вода
за крема:
* 430 г соево мляко- затоплено
* 340 г стопено кокосово олио
* 130 г светла тръстикова захара
* 50 мл марсала по желание
* 1 ч.л. бурбонска ванилия BioKlasa
* 1/2 ч.л. ксантанова гума
* 2 с.л. хуск
за украса- черен шоколад по желание
Начин на приготвяне:
1. Всички съставки за палачинките се поставят в блендера и се разбъркват до хомогенност. Аз използвах програма Smoothie. Прехвърли сместа в купа и прибери в хладилника за минимум 2 часа. Може и за цяла нощ. Измий каната на блендера.
2. Постави съставките за крема в блендера и блендирай. Аз отново използвах програма Smoothie. Пуснах два пъти. Прехвърли крема в купа, покрий я и остави в хладилника за два-три часа.
3. Загрей тиган с незалепващо дъно. Леко намажи с олио. Сипи в центъра тесто и бързо го разнеси с въртеливо движение. Пече се около 2-2,5 минути и докато краищата на палачинката леко се засушат и заприличат на тънка хартия. Виж снимката. Обърни и печи около 1 минута. От първата палачинка ще разбереш по колко тесто да сипваш и на каква температура да печеш. Тя е точно за това. Палачинките не бива да загарят и да образуват тъмни кръгове. Най-добре е да се пекат на 7 или 8 степен от 9. При мен с диаметър на тигана 22 см се получиха 14 палачинки.
4. След като палачинките се охладят може да сглобиш тортата. Постави в чиния една палачинка, сложи 3 с.л. от крема и разнеси по повърхноста. Направи същото с останалите палачинки, като последната палачинка също трябва да се намаже. Прибери тортата в хладилника за една нощ.
5. На следващия ден настържи шоколад и поднеси, като режеш парчета с остър нож.
Тази публикация е в партньорска връзка с Bosch, Dragon Superfoods и BioKlasa. Не е платена реклама.В предната публикация, в която споделих рецепта за Заквасена сметана от кашу, и тук споделям впечатленията си от уреда и се надявам да са полезни за някой, който си търси блендер и проучва пазара. Когато ви обхване палачинковата вълна или си любител на палачинките се надявам да те вдъхновя да опиташ тази рецепта. Препоръчвам я с две ръце. Блендерът би скъсил времето и улеснил работата ти.
Вижте поста ми в Инстаграм , където има снимки и видео клипчета на приготвянето на палачинките и крема. Пращам те там, защото тук не мога да кача клипчетата. Чувствам се в свои води, когато готвя, но с клипчетата засега се затруднявам и ще съм благодарна на съвет и всякаква помощ!
Коментари
Публикуване на коментар