Хрупкави дантелени тиганици- Funnel Cake

Отдавна искам да споделя тук тези хрупкави пържени и ужасно вкусни неща. Причината за забавянето е, че не знам как да ги нарека на български. Исках още в заглавието да дам някаква представа какво представляват. У дома ги нарекоха хрупкави тиганици. Признавам, че това име им подхожда заради вкусовата аналогия, а и тестото може да се изпържи като тиганици, макар и съставките на  Торта от фуния/ Funnel Cake да се различават малко от традиционните тиганици. 

 Какво представлява тази пържена вкуснотия и торта ли е? Очевидно не е, в смисъла, в който възприемаме днес тортата. Все пак това е специална храна, а не закуска. Тези пържени изделия от тесто са популярно изкушение по панаири, карнавали и други празнични събития в  Северна Америка. Концепцията за торта с фуния има своите корени далече в ранното средновековие на персийския свят, където приготвят за първи път по този начин тесто с дрожди известно като Zulabiya. Леко хлабавото тестото се е пускало в нагрято олио през съд с отвори на дъното. По-късно се разпространява в Европа. В Америка този специалитет е пренесен от холандски и германски имигранти. В края на 18 век се приготвя с бакпулвер и става популярно  с името Funnel cake( от английски- Фуния торта или торта с фуния). Носи това име защото се използва фуния за сипване на тестото в горещото олио. Има дори специален дозатор, който може да се използва за случая. Може да се използва обикновена фуния или опаковка от кетчуп. Аз използвах пош, като отрязах малък отвор. Тестото се поставя във фунията или каквото сте избрали и с нея се сипва в сгорещено олио като се правят кръгообразни и запълващи зигзагообразни движения. 

Толкова отдавна не съм приготвяла подобно нещо у дома - едната причина е, че не обичам да пържа, не обичам миризмата на пържено, не обичам пристрастяващия вкус и как не можеш да спреш да ядеш, а след това се чувстваш тежко и се чудиш защо си го причиняваш...но не винаги е било така- като деца обикновено в събота и неделя, когато всички си бяхме у дома имаше за закуска някакви пържени тестени закуски- бухти, тиганици, пържени питки, пържени филийки, панирани в яйце. Когато гостувахме на едната ми баба се събуждахме от апетитната миризма на пържените панделки, които тя приготвяше. Бяха толкова вкусни с домашните сладка, които приготвяше през лятото, с мед или просто поръсени с пудра захар. По- късно се радвах на чудните мекици, които свекърва ми приготвяше по време на гостуванията ни у тях. По онова време просто се наслаждавахме на тези специални закуски, не са ни омръзвали( може би, защото не бяха ежедневие), не сме се чувствали зле от яденето им. Тази традиция за по специална закуска в събота и неделя продължи, когато моите деца се родиха и достигнаха възрастта, в която могат да ядат пържени теста. Аз, не обичайки да пържа, по причините, които споменах по-горе все се изхитрявах и приготвях нещо във фурната, в краен случай на тиган, но без дълбоко пържене. Като се замисля, всички жени в живота ми, които са приготвяли тези пържени неща винаги са ги приготвяли не в основната си кухня, а в лятна кухня, на външно огнище или на тераса, така че не съм само аз, която  се дразни от тежката миризма на пържено. :) 

По време на едно проучване, преди известно време случайно попаднах на тези интересни специални Funnel cakes. Скоро се сетих за тях и реших да ги пробвам, ей така заради идеята, нямах очаквания, всички бяхме хапнали с удоволствие плодовите си закуски- красиви, свежи, пълни с плодове купи. Разходихме се до една студена гора и когато се прибрахме, с топлия чай и албумите със снимки, пълни със спомени се сетихме за закуските в миналото. Е, това не е закуска, както казах, а нещо за специален случай, какъвто може да се каже, беше момента. Този вкусов спомен перфектно допълни момента. Мисля, че човек може да си позволява подобни моменти и крачка извън здравословното меню, към което се придържа, особено, когато това му носи специална емоция. Мисля и винаги съм го казвала, че хубавите емоции, които стоплят душата ни са важни, толкова, колкото и храната ни, дори повече.  



 Много се харесаха от всички ни. Те са хрупкави и страашно вкусни поръсени с пудра захар. В оригиналната рецепта, казват, че може да се потопят в сироп, ароматизиран с шафран. Това го пропуснах, наистина щеше да ни е в повече. Приготвих ги в два варианта- с яйце и веган. И двете се получиха добре, но повече ми допадна варианта с яйце. По-долу ще намерите и двете рецепти. 




Продукти:

* 2 големи яйца
* 240 г брашно
* 240 мл растително мляко
* 1 ч.л. ванилов екстракт
* 1 с.л. тръстикова захар
* 1/4 ч.л. сол
* 1 ч.л. бакпулвер
* олио за пържене
* пудра захар за поръсване, може да смесите с малко канела
* по желание за сервиране - плодове, кленов сироп, стопен шоколад, сладолед

Начин на приготвяне:
 
1.Разбийте яйцата на пяна, добавете млякото, ванилията, разбъркайте.
2. Смесете брашното със солта, бакпулвера и едната лъжица захар. Добавете млякото и яйцето и разбъркайте до гладка смес, без бучки. 
3. Загрейте олиото за пържене до 190 С. В тенджерата или тигана трябва да има около 2-2,5 см олио. Ако нямате термометър сложете малко тесто, ако започне веднага да се пържи, значи е достигнало необходимата температура.
4. Започнете да сипвате с  фунията или поша тесто, като започнете от центъра и оформяте спирала. Направете и няколко зигзагообразни движения в оформения кръг. Не струпвайте много тесто, трябва да се виждат разстоянията между отделните очертания.
5. Пържете около 2 минути и с щипка обърнете. Пържете толкова и от другата страна или до златист кафяв цвят.
6. Извадете върху кухненска хартия за попиване на излишната мазнина. Поръсете с пудра захар и поднесете топли. По желание гарнирайте със сладолед, плодове или стопен шоколад.

Веган вариант

Продукти:

* 170 г брашно
* 1 с.л. нишесте
* 360 мл растително мляко
* 1 ч.л. ванилов екстракт
*  2 с.л. тръстикова захар
* 1/4 ч.л. сол
* 1 1/2 ч.л. бакпулвер
* олио за пържене
* пудра захар за поръсване, може да смесите с малко канела
* по желание за сервиране - плодове, кленов сироп, стопен шоколад, сладолед

Начин на приготвяне:

1. Смесете всички съставки за тестото, разбъркайте до гладка смес, без бучки. Тестото трябва да е гладко като за палачинки, но по гъсто. Затворете долната част на фуния и напълнете тестото в широката част. Ако използвате бутилка от кетчуп или подобна, сипете тестото в нея или в пош.
3. Загрейте олиото за пържене до 190 С. В тенджерата или тигана трябва да има около 3-4 см олио. Ако нямате термометър сложете малко тесто, ако започне веднага да се пържи, значи е достигнало необходимата температура.
4. Започнете да сипвате с  фунията или поша тесто, като започнете от центъра и оформяте спирала. Направете и няколко зигзагообразни движения в оформения кръг. Не струпвайте много тесто, трябва да се виждат разстоянията между отделните очертания.
5. Пържете около 2 минути и с щипка обърнете. Пържете толкова и от другата страна или до златист кафяв цвят и стабилна форма.
6. Извадете върху кухненска хартия за попиване на излишната мазнина. Поръсете с пудра захар и поднесете топли. По желание гарнирайте със сладолед, плодове или стопен шоколад.



Ще ми бъде интересно да разбера дали сте ги харесали, ако решите да ги приготвите. На какво познато ви напомнят на вкус. Споделете тук в коментар или в профила ми в Инстаграм. Коментарът ви може да бъде полезен за останалите читатели.

Последвайте ме в Инстаграм за още вкусни рецепти и идеи. За да не пропускате  и да виждате винаги публикациите ми последвайте #vkusnosbety.

Ако решите да приготвите този десерт, ще ми доставите голяма радост, ако ме тагнете @vkusnosbety  за да го видя! 



Уютна съботна вечер! Насладете се на безценни моменти със семейството си!


Коментари

  1. Много обичам танива пържени тестени, но и аз рядко правя. Също не обичам после с часове да мирише на тях, но пък все се появява някой да ме изкуши. Ей, на, вчера набелязах едни сладки бухти и днес ще вмириша.
    Твоите дантелки изглеждат чудесно 🥰

    ОтговорИзтриване
  2. Аз дори не мога да кажа, че ги обичам на този етап. Обичала съм ги, когато бях дете. Но са пристрастяващо вкусни- да. В определен момент човек трябва да спре да яде. :)))
    Благодаря, Дари!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък обожавам тесто, а пържено - още повече:))направо не можах да повярвам, че това е твоя блог, Бети - брашно, захар, пържено...:)Изглеждат много вкусни и ефектни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, да 😄🙈 Не е ежедневие, Веси. Дори и ежемесечно не е. Както казах- експеримент и носталгичен момент. Истината е, че боровинките бяха единствения нутриент.
      Надявам се да опиташ и да споделиш впечатления.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни