Кремообразна супа от броколи - веган, кето - Creamy Broccoli Soup - vegan, low carb, keto

  


Времето е такова, че ми се иска да пропълзя под един милион одеала, с чаша, с нещо топло в нея. Тонове чай, горещи шоколади, латета и супи съм изпила тия дни. Една от супите, които приготвих и много, много ни хареса е тази кремообразна супа от броколи, която нямам търпение да споделя тук. Много семпла откъм съставки- само със 7-8 съставки, включително водата и подправките, но богата и кремообразна. В същото време е с малко въглехидрати- около 13 г на порция, с полезни мазнини и фибри. Приготвя се за 10-15 минути.  Всъщност това е най-бързата и обикновена супа от броколи, която приготвям- накратко казано- пускам в олиото смачкан чесън, след секунди добавям водата ( за по-бързо- загрята в електрическата кана), пускам броколите и след 5-6 минути пасирам. Овкусявам задължително с прясно настъргано индийско орехче. Може да се добави копър и/или магданоз, но индийското орехче я издига на друго ниво и си е задължително за тази супа. Този път реших да я направя още по-вкусна и кремообразна, без да използвам брашно,  сирене или сметана. Вижте как я приготвих.



Продукти:

5-7 порции

* 1 глава броколи- около 0,500-0,600 кг

* 3 скилидки чесън- смачкан или накълцан грубо

* 2 с.л. олио- в моя случай от авокадо

* 1,5 л гореща вода

* 1 с .л. морска сол или на вкус

* 60-70 г  накиснато кашу

* 2-3 с.л. сусамов тахан

* бял или черен пипер пипер

* индийско орехче


Начин на приготвяне:

1. Отделете розичките от стъблото на броколите. Сложете ги в купа. Нарежете стъблата на малки парчета, колкото хапки. 

2.  Загрейте олиото. Поставете чесъна и загрейте докато порозовее- не повече от минута е достатъчно. Внимавайте да не изгори. Налейтет водата и добавете нарязаните кубчета стъбло. Варете 5 минути и добавете розичките и солта. Варете още 3-4 минуги. Ако искате след една минута извадете няколко розички за декорация на супата. Пасирайте гладко супата. Свалете от огъня. 

3. Във висок съд пасирайте кашуто, сусамовия тахан заедно с един два черпака от горещата супа.  Върнете в тенджерата. Разбъркайте. Ако искате още по-плътна супа

4. Сервирайте супата гореща, поръсена с прясно настъргано индийско орехче, прясно смлян бял пипер и розичка от заделените попарени броколи. 

Как ви се струва? Ще я пробвате ли? 

Ще се радвам и на вас да ви стане една от любимите бързи зимни супи. Споделете, ако я приготвите. Оставете вашия коментар, може да е полезен за хората, които четат рецептата. Ще се радвам да ми покажете снимка в Инстаграм, като ме тагнете @vkusnosbety Последвайте ме за да виждате какво ново ще публикувам в блога. Понякога споделям снимки,  рецепти и клипчета само в профила си в Инстаграм.



Коментари

  1. Бети,
    Честито Рождество Христово и Новата 2021 година !Прекрасна е веган супата с браколи.Ще я опитам, чудесен вариант за постна вкусна супа.
    Бъдете здрави и следвайте мечтите си !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Здраве и благоденствие и в твоето семейство!

      Изтриване
  2. Абсолютно изкушение, Бети, с такава гладка консистенция! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина се получи прекрасна текстура, Благодаря ти, Кате!

      Изтриване
  3. Чудесна супичка, Бети!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна и много здравословна супичка. Много добър начин да вкараме броколите в менюто на малчуганите, които понякога не са "големи" фенове на този зеленчук, но пък обожават крем супичките. Аз бих добавила и малко морков. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дааа, понякога се налага да използваме хитринки за да хапват децата полезни, но не дотам любими храни. Децата на приятелка прояли тиквички под формата на пържени картофки, които дори не са пържени.http://vkusnosbety.blogspot.com/2021/02/zuchini-fries.html?m=1

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни