Бебешка торта- с маскарпоне и плодови мусове




Тази, торта е за едно прекрасно малко човече на 40 дни, с удивително малки крачета и ръчички, едно невероятно  сладко малко момченце. Правенето на всеки детайл беше голямо удоволствие за мен. Легълцето, малкото скринче, етажерката, всеки бебешки аксесор, някои, от които са 5-6 мм , шишенцето, възглавничката, хавлийките, кутийката с пудра,...... все едно докосвах истински бебешки неща...Много харесвам тази торта, по много причини.Защото е за бебе! Обожавам бебетата. Виждайки и гушвайки едно бебе, човек се изпълва с невероятно щастие, светлина, доброта. То, с малките си ръчички, сладката си усмивка, иска само любов и топлина и те кара да му я дадеш от все сърце, готов. Това усещане имах, докато правех тортата, от мига на печенето на блатовете и правенето на кремовете, до последната панделка на кутийката от 2 см. 
Имах пълната свобода за вкус и дизайн...Позачудих се в какви цветове да бъде и реших в една от любимите ми комбинации в  бебешко синьо и нежно пастелно кафяво. По-късно, давайки тортата на летящата от щастие леля на бебчето, разбрах, че това са й любимите цветове, както и на майката на Павлин.
Когато моите деца бяха малки, с голямо удоволствие перях и простирах дрешките им, гладих и подреждах , преобличах ....И може би затова, реших да провеся на простирите, веещи се от вятъра, малки, сладки, бебешки дрешки.Бях замислила да ситуирам всички "мебели" на една торта. Но реших, след известни пресмятания, че няма да е достатъчна за 25 човека и направих втори етаж, който се оказа малък, за да побере цялата "мебелировка".Тъй като много обичам десени на точки  и раета ги включих в украсата на панделката, едното одеалце и на подложката на тортата.Вътрешния дизайн на тортата е също на точки-разноцветни и когато получа снимка на разреза ще я публикувам.Засега само ще обясня, а вие ще си представите.
Доволна съм от резултата, защото измислих, изпекох, сглобих, украсих и снимах тази торта за 2 дни и половина. Пред вид на това, че мебелите трябваше да съхнат и направих преди да опека тортата, си е постижение, поне за мен.

И така, ето поодробности по вкуса на тортата, която много се е харесала от всички, които са я опитали.

Продукти за блатовете:

* 24 яйца-разделени
* 4 чаши захар
* 4 портокала
* 6 чаши брашно
* 24 с.л олио
* 24 с.л. гореща вода

Внушително изглеждат изброените продукти, но това е за торта с височина 11 см  и диаметър 26 см. Малката е с височина13 см и диаметър 15 см.


Първо да поясня, че опекох 3 блата за първия етаж, всеки блат разполових и така се получиха 6 блата, с кремове помежду им.
За втория етаж изпекох един правоъгълен блат с приблизителни размери 30*40 см, разрязах по дългата страна на 2 ленти и завих на руло.Отделих по малко тесто и изпекох 2 кръгли блата  с диаметър 13 см.
За покриването на тортата и фигурките ми бяха необходими около 1,5 айсинг/фондан. Като пособия използвах специализирани-само кътери с инжектор- точки. Пеперудката, кацнала на леглото също е с кътер, всичко друго е рязано със скалпел и оформяно с клечка за зъби.


Блатовете са направени, както на тази торта




Кремове за пълнеж на тортата:

Крем с манго и портокалово сладко,
Мус с ябълки, круши и матча
Крем с желе от касис, плодов чай и маскарпоне
Крем с маскарпоне и сметана

За горния етаж: крем с манго и маскарпоне



Крем с манго:

* 500 мл пасирано манго
* 4 портокала
* 100 гр. захар
* 10 гр. желатин
* 50 мл вода


1. Приготвих сладко от портокали по следния начин.Портокалите се пускат в купа с гореща вода за около минута, след това с четка и сода за хляб се почистват старателно и се изплакват. Подсушават се и кората се настъргва. Отстранява се с нож бялата част и парченцата се пускат в тенджерка с водата и захарта. Когато омекнат се пасират и към тях се прибавя настърганата портокалова кора.
2.Желатинът се накисва в 3-4 с.л. вода и се разтваря в сладкото, което не е вече на котлона. Добавя се пасираното манго. Сместта се оставя да стегне на хладно, като от време на време се бърка. Готов е за използване когато придобие гелообразна консистенция.

Мус с круши, ябълки и матча:

* 1 кисела ябълка "Грени Смит"
* 4 добре узрели, ароматни
* 1 рава чаена лъжичка матча
* 10 гр. желатин
* 2-3 с.л. студена вода за накисване на желатина
* 50 мл вода
* сока от 1/2 лимон

1. Ябълката и крушите се обелват и нарязват на парченца.След нарязването на всяка круша и поставянето й в тенджерка се поръсва с малко лимонов сок.Заливат се с водата и се варят докато омекнат. Пасират се и се варят на слаб огън, докато се засушат. Лъжицата да оставя следа в тенжерката.
2.Добавя се зеленият чай. Разбърква се добре.
3.  Добавя накиснатия и набъбнал желатин. Разбърква се, докато се разтвори желатина и се оставя да се стегне, като от време на време се разбърква.



Крем с желе от касис, плодов чай и маскарпоне:

* 300 гр. маскарпоне
* 100 мл желе от касис
*1 ч.л. лимонов сок
* 5 г. желатин
* 1-2 с.л вода за накисването му.

1. Желатинът се накисва.
2.Желето леко се загрява за да е течно.
3. Маскарпонето се разбива и към него се  прибавя полутечното желе от касис.Оставя се на хладно.
4.Желатинът се загрява, за да се разтопи и се добавя с разбиване към маскарпонения крем.
5. Оставя се на хладно докато придобие консистенция, която може да се шприцова.

 Основния бял  крем:

Приготвяме го последен, защото няма нужда от изчакване.

Продукти:

* 700 гр.маскарпоне
* 400 гр.заквасена сметана
* 200 гр. крема сирене
* 300 мл сладкарски крем
*10 гр.желатин.Ако тортата беше без втори етаж нямаше да сложа желатин.


Приготвяне:

1.Накисва се желатина, и когато набъбне, се загрява докато се разтопи.
2.Разбива се маскарпонето, като към него се прибавят останалите съставки.
3.Добавя  се желатинът и се разбива. Тъй като останалите съставки са студени, кремът се стяга по-бързо от останалите.



Реших да подредя кремовете, така, че при разрез кремовете да изглеждат като точки. За тази цел, подобно на тази торта, започнах шприцоването по следния начин:
 1.Белия основен крем
 2.Оранжевият с манго и портокал
 3. Бял крем
 4. Лилав касисов
 5.Бял,
 6.Зелен с круши и ябълки
Поставих следващия блат и отново започнах с бял крем, но размених местата на цветните кремове.След третия блат отново започнах с бял крем и пак размених местата на цветните кремове. 
С нетърпение очаквам снимките на парченце от тортата.

Причината да започвам винаги с белия крем е, че при измазването с масления крем и покриването после с фондан няма да има проблем , като свличане на маслен крем и айсинг, както би се получило, ако сложа от страни желиран крем.



Крем за втория етаж:

* 200 гр. маскарпоне
*200 мл манго-пасирано
*200 мл сладкарски крем
* 10 гр. желатин

1.Към маскарпонето с разбиване се прибавят останалите съставки.
2. Накиснатия желатин се стопява и се добавя с разбиване към маскарпонения крем.

Сглобяване:
1.Изпеченият правогълен блат, разрязан на две ленти се намазва с крема и заглажда.
2.Първо се навива едната лента, на колкото е възможно, без да изтича крем отстрани, стегнато руло.Изправяте върху единия кръгъл блат, леко намазан с крем и внимателно завивате другата лента. Намазвате отгоре с крем и поставяте другия кръгъл блат. Внимателно увивате със стреч фолио, оформяте правилен цилиндър и оставяте в хладилника за през ноща.


Докато чакате да стегнат тортите, оформяте украсата. Това е необходимо, ако сте намислили да мебелирате стая :) Ако няма да украсявате с обемни фигруки лягате да спите.Сглобявала съм и истински мебели, но не съм рязала сама отделните части. Сега си направих мебели от първата до последната "дъсчица" сама, оразмерих и сглобих.Ще обясня набързо как ги направих.



За бебешкото легло използвах една готова вафла, която разполових и тъй като отново ми се видя голяма за основа на леглото, подравних още малко.Залепих двете парчета едно върху друго с малко маслен крем. Отрязах според размера на леглото , бял айсинг, така, че да направя матрака. След това скроих страничните дъски и направих краката на леглото. Всички тези части след като ги направих абсолютно еднакви оставих да съхнат. Във всеки крак внимателно, като правенето на венозна инжекция вкарах по една клечка за зъби, като оставих по 1 см да стърчи навън от долната страна. По-късно при монтирането на леглото върху тортата щеше да възпрепятства падането на леглото от втория етаж....:)
За бебешкия скрин с отвореното чекмедже използвах отново вафла, която прекроих за да ми пасне на представите, а и спрямо големината на детското легло. Предната страна, която е с чекмеджетата направих от суха паста - за да мога да издълбая после лесно със скалпела,  мястото на чекмеджето. След като направих миниатюрното  чекмедже го  оставих да съхне през ноща, залепено и съответно подпряно с разни миниатюрни нещица.
На другия ден или след няколко часа, не знам точно, щото се сляха някяк деня с ноща при мен... изрязях мястото, където да вкарам чекмеджето. Перфектно пасна на мястото си, метнах една хавлийка и излязох на терасата да пия кафе. През това време дъщеря ми се върна и първата и работа свед ахкане и охкане и разни въдгласи е да отвори чекмеджето и да пробва и другите дали се отварят.....Нямаше поражения, поставих нов "обков" само. Самата мебел се оказа здрава...:)
Етажерката също след отрязването на  "дъските", лекото им засушаване и залепянето им бе оставена на изсъхване.Тъй като ме достраша, че като наредя "хавлиите и одеялата" по етажерките, може от тежестта да паднат, сложих под основните  рафтове малки подпорки.
Тъй като стените на тази мебел,бяха много тънки, нямаше как да пъхна клечки за зъби и за да не падне от тортата я подпрях с играчките и подаръчните кутии, разположени до нея.
Ами това е, ако имате въпроси и мога да ви отговоря, заповядайте.
А сега се насладете на снимките.

 И още малко снимки :)













Имаше и бисквитки, като комплимент за гостите.

     Пожелавам на Павлин и родителите му, на баба му и         прекрасната му леля здраве и много прекрасни и незабравими моменти!

Коментари

  1. Бети, невероятна торта, поздравления, всеки детайл е перфектен.Бъди здрава и продължавай да радваш с такива изящества! Не знам как им е дало сърце да я разрежат...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Игличе!
      Ами все пак е торта за ядене, а аз се постарах да е много вкусна.:)

      Изтриване
  2. Бети, разкошна бебешка и много сладурска торта! Да е живо и здраво момченцето! Възхищавам ти се и няма да спра да го повтарям, Бети! Усмихнат уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,сърдечно ти благодаря за прекрасните думи!

      Изтриване
  3. Леле, момиче! Как ги правиш тези торти?! От къде тази фантазия, тази прецизност!
    Златни ръце имаш! Възхищавам ти се непрекъснато!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, ами бебечето ме "накара".И аз не знаех мога ли да правя, но нещата някак сами ставаха,получи се и много я харесвам!
      Благодаря ти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Бети, тортата е разкошна! Толкова мил и хубав пост, аз изпитвам същите чувства към бебенцата и почти се просълзих, докато четях... Наистина си личи, че си вложила много любов и положителна енергия в тази прелест! Благодаря ти за изживяването!
    Прекрасен уикенд ти пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, благодаря ти от сърце!
      Бебчетата наистина правят чудеса с хората!
      Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  5. Аууу страхотна!!! Незнам какво друго да кажа :).
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Бети, думите не стигат, за да опиша сътвореното!
    Невероятна си!
    А от кремовете не мога да си избера -
    толкова са ароматни и все с любими съставки!
    Сигурно ще се възползвам от тях!
    Прегръдка и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,
      благодаря ти, макар и без думи си ми казала много!
      Прегръдка!
      Кремчетата наистина са много вкусни!

      Изтриване
  7. Бети, тортата е произведение на изкуството, всеки детайл е много нежен и сладурски!
    Толкова вкусове ни предлагаш, че мога да си представя колко вкусна е била, освен красива тортата!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, трогната съм!
      Голяма прегръдка!

      Изтриване
  8. Великолепна торта, Бети! Имаш страхотни идеи и много талант! Истинско удоволствие е човек да наблюдава творенията ти! Искрени поздравления!!!

    Усмихната събота, майсторице :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина,
      Благодаря ти от сърце! Много ме радват думите ти винаги!
      И на теб вкусна и усмихната събота!:)

      Изтриване
  9. Просто нямам думи! Една от най- прекрасните торти, които съм виждала! Караме да се чувствам уютно, точно като в бебешка стая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,Лулу!
      Благодаря ти!
      И аз така се чувствах, докато правих тези мини мебели и дрешки...Невероятни са тия бебета, наистина правят чудеса :)

      Изтриване
  10. Бети,прекрасен творец си!Харесвам изпипването на дребните детайли и при теб е на 990%!Поздравления за финеса и таланта който е в теб!Прекрасен ден:))!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена,сърдечно благодаря за хубавите думи!

      Изтриване
  11. Едва ли ще разбере бебчето какво си сътворила за него Бети, но всички останали със сигурност са се насладили на тази вълшебна торта!Невероятна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,:)бебчето не е разбрало, но получих благодарностите и топлите думи, на майката и лелята на малкия сладур, които много ме зарадваха. Както и твоите думи!

      Изтриване
  12. Докато гледах снимките ми се прииска да съм малко момиченце, което просто си живее в тази торта като в щастлива и безкрайна приказка! Бети, сигурна съм, че ти си феята на тортите, но умело пазиш тази тайна от нас! Усмивки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стефи, благодаря ти за топлите думи!
      Имаше някои неща за доизпипване, но разполагах с много малко време...

      Изтриване
  13. Ах ах каква прелест, тортата е удивителна Бети! Нямам думи да опиша, колко е сладка, очарователна и как си изсипала всеки детайл, моите адмирации! Да е жив и здрав малкия юнак!
    Прегръдки и много усмивки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви,благодаря ти за възторжените думи! Много ме радваш да знаеш!
      Благодаря и за пожеланията за бебчето!
      Прегръдки!

      Изтриване
  14. Какво великолепие е това, уау! Нямам думи да кажа колко много ми харесва, толкова красота, щастливи са хората, които са получили тази торта! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Невероятна торта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Илиян,
      благодаря ти!!!

      Изтриване
    2. Тази торта е невероятно изразителна и много подхожда на Павчо. Харесват ми всички детайли - и се възхищавам на усърдието и търпението ти да ги измайсториш. Представям си празника и самото бебе - всички са много щастливи. Пожелавам ти успешна 2013. Поздрави от Силистра и от мен.

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
    4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
    5. Хриси,
      благодаря сърдечно за думите ти!
      Успех, здраве и късмет и на теб през Новата 2013 година!

      Изтриване
  16. Невероятна торта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни